Full fart for Telemarkskanalen

Få stoler stod tomme på dekk da NRK ble med M/S Henrik Ibsen på tur opp Telemarkskanalen.

Telemarkskanalen

Turistene følger nøye med når slusene på Ulefoss åpner seg.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Etter en variert forsommer var besetningen om bord på M/S Henrik Ibsen bekymret for resten av sesongen, men nå tror Ida Charlotte Hegg Jørnsen, som jobber på båten, at nettopp det fine været kan ha gjort susen for sluseanlegget og Telemakskanalen.

Ida Charlotte Hegg Jørnsen

Ida Charlotte Hegg Jørnsen forteller at det sålangt har vært en god sesong for M/S Henrik Ibsen.

Foto: Susanne Flølo / NRK

– Sesongen har vært veldig bra. Det har vært lite regn og det har ført til at vi har fått en del ekstra passasjerer som ikke har bestilt billetter på forhånd. Det startet veldig bra i mai, roet seg litt i juni og så gikk det opp igjen fra midten av juni og til nå. Det har bare blitt bedre og bedre de siste sesongene, forteller Hegg Jørnsen.

– For bra vær

På M/S Telemarken som går fra Akkerhaugen til Lunde sluse, kan derimot det fine været ha ført til færre besøkene.

– Det har vært litt opp og ned. Vi har ikke noen totalt oversikt enda. Jeg tror kanskje været til tider har vært alt for bra til at folk drar på kanaltur, sier Svanhild Dahl, som er daglig leder for M/S Telemarken.

(Saken fortsetter under bildet)

M/S Henrik Ibsen

M/S Henrik Ibsen i all sin prakt i sluseannlegget på Ulefoss.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Kaptein på M/S Henrik Ibsen, Helge Øverbø forteller at det særlig er folk fra andre steder i Norge som står for den største turiststrømmen.

– De helt lokale er faktisk de dårligste til å besøke. Alle sier de skal reise, men de virker som om de bare kommer når de har besøk. Vi har likevel flest norske turister, men det kommer også en del fra andre land som England, Tyskland, Nederland og Danmark.

Fra Australia til Dalen

Men det finnes også de som kommer fra andre verdensdeler.

– Vi hadde en her i fjor fra Australia faktisk, som hadde bestemt seg for at han skulle ta kanalbåten som en av de tingene han skulle gjøre her, forteller kaptein Øverbø.

(Saken fortsetter under bildet)

Telemarkskanalen

Solveig Marie Solheim og tidligere kollega Inger Torvetjønn nyter sola på dekk på M/S Henrik Ibsen.

Foto: Susanne Flølo / NRK

– Kjempeflott!

Solveig Marie Solheim er en av dem som representerer den største turistgruppen. Hun har tatt turen fra Hardanger for å besøke en kollega i Rauland og ta båten opp Telemarkskanalen.

– Dette har jeg ønsket i flere år, og nå får jeg endelig oppleve det. Se på det her, det er kjempeflott!

– Men dere har jo ganske fin natur i Hardanger også?

– Ja, det har vi, men det er ikke sluser i Hardanger, ler Solveig.

M/S Henrik Ibsen

Thorbjørn Larsen, Sylvia Henden, og Torunn og Reidar Bergene fra Larvik er noen av mange som har valgt å bruke en dag av sommerferien på kanaltur. - Vi har snakket om å ta turen i mange år, og nå passet det endelig, sier Torunn.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Heller ikke kaptein Helge Øverbø, som tross alt ferdes på kanalen nesten hver eneste dag, ser ut til å bli lei.

– Jeg hadde egentlig ikke tenkt til å begynne å kjøre båt her, for jeg så på det som litt langtekkelig og kjøre opp og ned til Dalen hver dag, men det er faktisk ikke det. Nå har jeg holdt på i fem og, og du skal ikke se bort ifra at det blir en del til, sier han.

Les også:

I dag trafikkeres Telemarkskanalen av tre rutebåter i turistsesongen M/S Henrik Ibsen er en av de. Sammen med M/S Victoria går den i rute mellom Skien og Dalen og M/S Telemarken går fra Akkerhaugen og til Lunde sluse. I tillegg er M/S Skarsfos mye brukt til charterturer i vassdraget. Veteranslepebåtene M/S Ørnen og M/S Erik trafikkerer også kanalen.