NRK Meny
Normal

Frykter E 18 utsettelse koster flere liv

BAMBLE (NRK): En av de sterkeste forkjemperne for ny E 18 gjennom Telemark ble lei seg da han fikk vite at utbyggingen er utsatt med minst ett år. Nå er han redd for en ny ulykkessommer hvor liv går tapt.

Trafikkaksjon

SNART PÅ PLASS: Det er noen år siden denne minte bilistene om å kjøre forsiktig. Nå vil Aksjonsgruppa for en sikrere E 18 få den på plass igjen.

Foto: Anne Cathrine Syversen / NRK

På Heistad i Porsgrunn går Vidar Tellefsen bort til den gamle lastebilen til Aksjonsgruppa for en sikrere E 18. Hele den ene siden er dekorert med en dyster ulykkesstatistikk over antall døde og hardt skadde.

– Talla er ikke oppdaterte, nå er vi kommet opp i 41 døde siden 1997, sier Tellefsen stille.

Bilen sto parkert langs E 18 i flere år. Den dystre statistikken skulle minne bilistene om å kjøre forsiktig. E 18 gjennom Telemark og spesielt i Bamble er en ulykkesvei. Derfor er det så viktig for Tellefsen å ruste opp veien.

Ulykke Åbykrysset Bamble

Det har vært mange ulykker på E 18 gjennom Telemark. Ifølge Vidar Tellefsen har 41 mennesker mistet livet her siden 1997. Dette er fra en ulykke i Åbykrysset i 1999

Foto: Vidar Tellefsen-aksjon E18

– Det er dødsveien. På det verste hadde vi 13 drepte på to uker. I gjennomsnitt er det mellom to og tre drepte hvert år siden 1997.

Tallene for de to siste årene er heldigvis bedre. Tellefsen er likevel urolig med tanke på ett års utsettelse.

– Det har ikke vært så mange ulykker i det siste, men det kommer i bølger. Det er mer tilfeldig at liv ikke har gått tapt.

Les også: E18-utbygging kan bli stanset

Vil ikke skylde på andre

Nyheten om at byggestarten er utsatt kom i dag. Årsaken er at bompengefinansieringen ennå ikke er godkjent i Stortinget.

Fremskrittspartiets fremste samferdselspolitiker i Telemark gjennom mange år er overrasket. Bård Hoksrud har også kjempet for ny E 18, både som lokalpolitiker og statssekretær.

– Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk vite det. Nå har jeg vært i kontakt med Samferdselsdepartementet og håper de klarer å fremskynde prosessen slik at det blir oppstart i 2016.

Årsaken til forsinkelsen er ikke kjent. Hoksrud vil ikke skylde på selskapet Nye Veier As som har overtatt ansvaret for byggingen.

– Det er for tidlig. Selskapet ble startet opp i fjor og jeg håper at de som jobber med dette, får saken ferdig så fort som mulig.

Tidligst våren 2017

Hos Nye veier As har det vært en hektisk periode siden oppstarten for å få planene klare. Ingrid Dahl Hovland er direktør og er ikke umiddelbart enig i at det er en forsinkelse.

– I våre øyne er ikke dette en utsettelse. Vi overtok stafettpinnen fra Statens vegvesen, de hadde lagt et godt grunnlag, men vi måtte uansett ha en godkjenning i Stortinget og det skjer i juni.

– Når kan byggingen komme i gang?

– Byggingen kan tidligst starte våren 2017.

På Heistad er Vidar Tellefsen klar til å starte opp lastebilen og oppdatere statistikken.

– Nå skal den parkeres langs E 18 og stå der til veien er ferdig, sier Tellefsen bestemt.

Vidar Tellefsen i Bamble

Nå vil ikke Vidar Tellefsen gi seg før E 18 er ferdig bygd.

Foto: Berit Heggholmen / NRK
 • Vil utrede felles legevakt

  Porsgrunn har sagt ja til å bli med i et forprosjekt om felles interkommunal legevakt i Grenland, skriver Varden. I utvalget for helse og omsorg i Porsgrunn, var det 7 mot 4 stemmer for en slik utredning. Høyre, Frp og By og Nærmiljøpartiet stemte imot.

 • Ønsker bro over Porsgrunnselva

  Flertallet av politikerne i Porsgrunn er positive til en ny bro over Porsgrunnselva. Det skriver fylkesavisene. De ønsker å knytte bydelene sammen, og mener brua bør gå mellom Moldhaugen og Reynoldsparken.

 • Anmeldt for promillekjøring

  En mann i 20-åra er anmeldt for promillekjøring på E18 ved Auråen i Kragerø, melder politiet. En mann i 50-åra er anmeldt for kjøring uten førerkort ved samme sted.

 • Tok kvelertak på samboeren

  En mann i 40-åra er sikta for familievold i Skien etter å ha tatt kvelertak og dyttet sin samboer, melder politiet.