NRK Meny
Normal

Fra Hallingdal til Midt-Østen

Ola Vaagan Slåtten gir ut boka "Fra Rossdalen til Rødehavet".

Det er en reiseskildring fra norske fjelltrakter til det sentrale Midt-Østen.

Ola Vaagan Slåtten trekker fram naturen i Rossdalen, en liten dal på grensa mellom Hol og Aurland, fordi fjellet betyr mye for forfatteren.

- Rossdalen er et sted hvor man opplever hele fjelløkosystemet som mange av oss er glad i.

 

Hraunfossar

Hraunfossar (Lavafossen) ved Húsafell på Island.

Foto: Ola Vaagan Slåtten

Vaagan Slåtten har tjenestegjort som FN-soldat i Makedonia og Libanon. I boka skriver han:

«Min kjærlighet til Libanon og FN begynte nok allerede med en glødende politisk interesse fra tiårsalderen av. Da jeg var 12-13 år drog min onkel til Libanon, så jeg måtte gå tur med polarhunden hans en vinter. Seinere skreiv jeg oppgaver om Midtøsten på skolen. Da jeg var i førstegangstjeneste husker jeg hvordan jeg sto og såg beundrende på de med blå beret som marsjerte gjennom leiren: dette var selve eventyret! Idealisme og eventyr på en gang!»

Fra Rossdalen til Rødehavet
Foto: Ola Vaagan Slåtten

Likte fjellområdene

Vaagan Slåtten forteller at nordmennene som var i tjeneste i Makedonia og Libanon, likte seg i fjellområdene. Men det er også klare kontraster mellom naturen i Hallingdal og Midt-Østen.

 - Det er en viss forskjell på temperaturen. Og så er det litt andre dyrearter og fugler, sier Vaagan Slåtten.

I løpet av fire år har Ola Vaagan Slåtten skrevet tre bøker. Han finner tid til skrivearbeidet på ettermiddagene.

- Jeg har ikke barn, så det blir det litt mer tid til slikt, sier forfatteren som lanserer sin ferske bok i Oslo tirsdag.

 • Tyver knuste vindu og stjal sølvtøy

  Politiet melder om et innbrudd i Skien. Tyvene knuste et vindu og tok seg inn i boligen. Innbruddet skjedde i Gregorius Dagssons gate.

  Laster Twitter-innhold
 • Tre biler har kollidert i Vinje

  Åtte personer skal være involvert etter at tre biler kolliderte i Vinje sentrum. Ingen av personene involvert har fått alvorlige skader, melder politiet. Bilene har fått større materiell skade.

 • Mistenkt for kjøring i ruspåvirket

  Politiet stoppet en bil Langangen sentrum etter de hadde fått flere meldinger om at bilen kjørte vinglete på veien. Politihelikopteret observerte bilen ved Moheim i Porsgrunn. Patruljen tok igjen bilen på gamle E18 og stanset bilen i Langangen sentrum.

 • Skremmende

  Vitner til ransforsøket på urmaker Saastad synes det er skremmende at noen forsøker seg på ran midt på lyse dagen. Sten Thorstensen, sier til NRK at han ble sint, og at han og to andre tok opp jakten, men at ranerne kom seg unna i en fluktbil.

  Forsøk på ran med øks urmaker Saastad
  Foto: Sigmund Bolme / NRK