NRK Meny
Normal

På juleferie med tungt lass

Bruk hodet når du laster bilen før juleferien. Advarselen kommer fra Statens vegvesen. En løs brusflaske kan bli livsfarlig.

Juletrafikk
Foto: NRK

Blir det en bråstopp eller skjer det en ulykke, kommer nemlig den løse flaska fremover i så stor fart at den kan skade personer i bilen.

– Mangelfull og dårlig sikring av last i bil førte til at skadeomfanget ble større i om lag 20 dødsulykker de siste fem årene, sier direktør Marit Brandtsegg i Statens vegvesen.

Hun forteller at Statens vegvesen kjenner til ulykker hvor personer har overlevd den første kollisjonen, men har omkommet etter å ha blitt truffet av usikret last inne i bilen

– Dessverre har usikret last i fri fart fremover etter en kollisjon tatt liv som ellers ville vært spart på vegene. Lovverket er klart – all last skal sikres forsvarlig og forskriftsmessig før du starter kjøringen. Ta deg tid til å sikre skikkelig så slipper du å bruke tiden på å angre, sier Brandtsegg.

Farten øker vekten

En handlepose i baksetet kan veie opp mot 200 kg i en kollisjon i 50 km/t og en koffert enda mer, forteller Brandtsegg.

– Den vil veie hele 1,2 tonn ved en kollisjon i 100 km/t. Det bør folk tenke på når de slenger kofferten inn i baksetet, sier Brandtsegg.

Les mer om årets juletrafikk:

 • Tre over E18

  TA skriv at det ligg tre og tunge greiner i vegen fleire stader langs E18 ved Kragerø. Vegtrafikksentralen oppmodar folk til å køyre forsiktig.

 • 98 kundar utan straum

  Laurdag klokka 17.00 er 98 kundar i Telemark og Vestfold utan straum, melder Skagerak Energi. Det blir arbeidd alle stader der det er feil, og selskapet håpar alle får attende straumen i løpet av kvelden.

 • Mindre personskadar

  I kollisjonen ved Gaustablikk skianlegg fekk to personar mindre skadar. Dei to siste er uskadde. Alle fire er undersøkt av lege på staden.

 • Front mot front

  To personbilar har kollidert front mot front like ovanfor Gaustablikk skianlegg. Det var fire personar i bilane, alle er ute. Det er meldt om personskade og store materielle skadar på bilane. Naudetatane rykkjer ut.