NRK Meny
Normal

Ruster opp og skrur ned

Strømnettet i Grenland skal rustes opp for 300 millioner kroner. Det betyr blant annet at kraftlinjer og master blir fjernet fra boligområder.

Runar Torpe Lien

Prosjektleder Runar Torpe Lien i Nettforsterkning Grenland viser anleggsområdet for ny transformatorstasjon på Vold i Skien.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Skagerak Nett er i gang med den største utbyggingen av kraftnettet i Grenland i nyere tid.

Deler av dagens ledningsnett i Grenland stammer fra før krigens dager. I løpet av 2017 skal milevis med gamle linjer være fjernet.

– Vi fjerner 54 kilometer med gamle linjer, mens vi setter opp 17 kilometer med nye kraftlinjer. Det er positivt at vi reduserer med kraftledninger i regionen, for mange av linjene vi fjerner går over bebyggelse, sier Runar Torpe Lien som er prosjektleder i Nettforsterkning Grenland.

Strømlinjer

Kraftlinjene og masta som går gjennom dette boligområdet i Svanvik i Skien, kommer til å bli fjernet.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Strøm til industrien

Anleggsplassen på Vold i Skien er på størrelse med fem fotballbaner, men ligger gjemt et stykke fra veien og bebyggelsen. Her bygger Statnett og Skagerak Energi en transformatorstasjon.

– Stasjonen ligger nær industrien i Grenlandsregionen, og vi sikrer god leveringskvalitet ved å bygge transformatorstasjonen her, sier Torpe Lien.

Stasjonen skal være ferdig i løpet av 2015.

Fem milliarder

Arbeidet i Grenland er bare en del av store investeringsplaner i Skagerak Energi.

I løpet av de neste fem årene kan det bli investert opptil fem milliarder kroner, blant annet til kraftproduksjon og utbygging av fjernvarme.

Konsernsjef i Skagerak Energi, Knut Barland, forteller at der en utfordringen å finansiere dette.

– Fram til 2020 får vi god hjelp av myndighetene til å bygge ut kraft gjennom ordninga med grønne sertifikater. Det løfter lønnsomheten i slike prosjekt. Samtidig får vi et kraftoverskudd i Norden, noe som fører til at kraftprisen blir presset ned, sier Barland.

Han mener lønnsomheten blir svakere totalt sett, noe som er en utfordring når selskapet skal investere for store beløp.

En viktig faktor for planene blir hvor mye Grenlandskommunene tar ut i utbytte som eiere av Skagerak Energi.

– Vi har vært gjennom en fantastisk periode fra år 2001 og fram til nå. Eierne har tatt ut nesten 10 milliarder kroner, noe er betydelig mer enn vi har tjent i denne perioden. Det har vært en solid høstningstid, men nå går vi inn i en såtid.

Knut Barland

Konsernsjef i Skagerak Energi, Knut Barland, sier selskapet står foran milliardinvesteringer.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK
 • En tatt for cannabis-dyrking

  En mann er varetektsfengsla i fire uker sikta for produksjon av cannabis i Vrådal. Det var teknisk og taktisk arbeid, samt tips fra publikum som førte til pågripelsen, sier lensmann i Kviteseid, Bjørn Håvard Olsen. Politiet fant flere hundre cannabisplanter i et industribygg i Vrådal i januar.

 • Seier til Odd over Jerv

  En treningskamp i fotball mellom Odd og 1.-divisjonslaget Jerv endte med 2 – 0-seier til Odd i ettermiddag. Målene blei scora av Elba Rashani og Martin Broberg.

 • Kåss ikke overraska over Bellona

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn hevder Bellona opptrer som representant for oppdragsgiveren Noah ved å mene at Brevik er det beste stedet for et avfallsdeponi for farlig avfall. Bellona foreslår at staten også overtar rettighetene til bruken og drifta av gruvene i Brevik, skriver Porsgrunns Dagblad.

  Ordfører Robin Kåss i Porsgrunn
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Bolkesjø tapte mot staten

  Eierne av Bolkesjø hotell får ikke dekket vaktkostnader og et påstått framtidig tap på over 13 millioner kroner fra UDI, melder Varden. UDI har allerede betalt 13,2 millioner kroner for asylmottaket som aldri blei åpna. Oslo tingrett viser til at eiernes plan uansett var å rive bygget.

  Bolkesjø Hotell
  Foto: Anne Lognvik / NRK