Hopp til innhold

Ruster opp og skrur ned

Strømnettet i Grenland skal rustes opp for 300 millioner kroner. Det betyr blant annet at kraftlinjer og master blir fjernet fra boligområder.

Runar Torpe Lien

Prosjektleder Runar Torpe Lien i Nettforsterkning Grenland viser anleggsområdet for ny transformatorstasjon på Vold i Skien.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Skagerak Nett er i gang med den største utbyggingen av kraftnettet i Grenland i nyere tid.

Deler av dagens ledningsnett i Grenland stammer fra før krigens dager. I løpet av 2017 skal milevis med gamle linjer være fjernet.

– Vi fjerner 54 kilometer med gamle linjer, mens vi setter opp 17 kilometer med nye kraftlinjer. Det er positivt at vi reduserer med kraftledninger i regionen, for mange av linjene vi fjerner går over bebyggelse, sier Runar Torpe Lien som er prosjektleder i Nettforsterkning Grenland.

Strømlinjer

Kraftlinjene og masta som går gjennom dette boligområdet i Svanvik i Skien, kommer til å bli fjernet.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Strøm til industrien

Anleggsplassen på Vold i Skien er på størrelse med fem fotballbaner, men ligger gjemt et stykke fra veien og bebyggelsen. Her bygger Statnett og Skagerak Energi en transformatorstasjon.

– Stasjonen ligger nær industrien i Grenlandsregionen, og vi sikrer god leveringskvalitet ved å bygge transformatorstasjonen her, sier Torpe Lien.

Stasjonen skal være ferdig i løpet av 2015.

Fem milliarder

Arbeidet i Grenland er bare en del av store investeringsplaner i Skagerak Energi.

I løpet av de neste fem årene kan det bli investert opptil fem milliarder kroner, blant annet til kraftproduksjon og utbygging av fjernvarme.

Konsernsjef i Skagerak Energi, Knut Barland, forteller at der en utfordringen å finansiere dette.

– Fram til 2020 får vi god hjelp av myndighetene til å bygge ut kraft gjennom ordninga med grønne sertifikater. Det løfter lønnsomheten i slike prosjekt. Samtidig får vi et kraftoverskudd i Norden, noe som fører til at kraftprisen blir presset ned, sier Barland.

Han mener lønnsomheten blir svakere totalt sett, noe som er en utfordring når selskapet skal investere for store beløp.

En viktig faktor for planene blir hvor mye Grenlandskommunene tar ut i utbytte som eiere av Skagerak Energi.

– Vi har vært gjennom en fantastisk periode fra år 2001 og fram til nå. Eierne har tatt ut nesten 10 milliarder kroner, noe er betydelig mer enn vi har tjent i denne perioden. Det har vært en solid høstningstid, men nå går vi inn i en såtid.

Knut Barland

Konsernsjef i Skagerak Energi, Knut Barland, sier selskapet står foran milliardinvesteringer.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark