NRK Meny
Normal

Fikk fellingstillatelse på gaupe

Etter å ha mistet halvparten av lammene i fjor og ni i vår fikk bonde Bernt Jacobsen fellingstillatelse på en gaupe. Men han trenger ikke å gå langt.

Sau
Foto: Nyhetsspiller / NRK

I følge Jacobsen er gaupa så tett inn på huset at han nesten kan sitte i stuevinduet. Men han må ha litt flaks skal han greie det. Fellingstillatelsen går ut allerde 17. juni.

- Gaupebestanden har eksplodert og det går ut over både husdyr og vilt. Rådyrbestanden er lik null og det er ganske spesielt med tanke på at det bare for noen år siden var nok rådyr i jakta tidligere, sier Bernt Jacobsen.

Vi har en målsetting om å ha 12 familiegrupper av gaupe, men er allerde på 13,7, så vi er allerde langt over. I tillegg er det noen gauper vi ikke har kartlagt, sier han.

Video nsps_upload_2009_6_11_14_47_22_902.jpg

Klikk på bildet for å se video

Jacobsen er også noe oppgitt over at det er vanskelig å få fellingstillatelse.

- Det får vi aldri før gaupa har tatt en to-tre lam. Det må et blodbad til før fylkesmannen innvilger det, forteller Jacobsen.

- Vil du greie å felle gaupa som har herjet med sauene dine innen fristen?

-Vi får se, det er vel bare å ta tida til hjelp og sitte på post. Den har jo vært på kornet allerede, svarer han.

 • Nei til eigedomsskatt

  Både Seljord og Vinje seier nei til å innføre eigedomsskatt no. Vinje seier nei mot røystene til SV, medan Miljøpartiet Dei Grøne var det einaste partiet som røysta for å innføre skatten i Seljord.

 • 24 millioner til Vinje-senteret

  Vinje kommunestyre vedtok i dag et budsjett som gjør at byggingen av Vinje-senteret kan starte i 2018. Senteret skal holde til i nedlagte Vinje skule. Kostnadene på ombygging og tilbygg er regnet til vel 24 millioner kroner.

 • Vegvesenet tar sitt ansvar

  – Vi tar vår del av ansvaret, sier Tore Kaurin i Vegvesenet. En fotnote i Vegvesenets rapport om utbygging av Lannavegen i Nome har blitt oversett siden 2015, og det betyr at det nå mangler minst 90 millioner kroner til byggingen.

  Avdelingsleder i Statens vegvesen, Tore Kaurin
  Foto: Hina Aslam / NRK
 • Vestfold-ja til sammenslåing

  Vestfold fylkeskommune har akkurat fattet et enstemmig vedtak om sammenslåing med Telemark. Telemark har tidligere gjort samme vedtak.