NRK Meny
Normal

Nei, du ser ikke syner!

Fikk du med deg denne farkosten dure rundt i Telemark på mandag? Du så ikke syner. Det er faktisk en flyvende båt.

Flyvende båt

Her ser du Wilhelm Mohn i luftige svev med sin «Flying Inflatable Boat».

Foto: Privat

– Det vekker jo oppmerksomhet, og mye glede. Jeg tror folk syntes det er veldig morsomt å se noe sånt i luften, sier pilot Wilhelm Mohn.

Teknisk sett er fartøyet hans klassifisert som et mikrofly. Forskjellen er at denne ferdes også til havs og på land.

Mohn bor til vanlig på Fornebu i Oslo, men flyr gjerne av sted av sted for å utforske resten av Norge med flybåten sin. Eller «Flying inflatable Boat» som han forteller er den offisielle betegnelsen på et slikt fartøy. På mandag var det Telemark som stod for tur.

– Telemark har jo et av de aller vakreste landskapene i landet. Du har alt. Daler, fjell og kyst. Det er fantastisk vakkert, sier Mohn.

Wilhelm Mohn har flydd hangglider siden 1985, men for fire år siden fant han ut at han ville prøve noe nytt.

– Jeg fant ut at jeg var blitt så gammel at jeg syntes jeg fortjente en motor. Jeg kikket litt rundt på hva som eksisterte, og da fant jeg denne her. Så tok jeg mikroflysertifikat og meldte meg inn i Tønsberg mikroflyklubb.

– Ikke noe hokuspokus

Selv om den ser ut som noe som kunne vært tatt rett ut fra «Tilbake til fremtiden», er det hele lite komplisert, forteller Mohn.

– Du har en ving som flyr, en båt som flyter, og hjul som du kan ta opp og ned hvis du skal lande på land. Og så har du motoren bak som dytter deg og gir deg kraft. Det er ikke noe hokuspokus i det hele tatt.

Men den ser jo nesten overnaturlig ut?

– Ja, men det er fordi man flyr så langsomt. Den har en hastighet på 65 kilometer i timen, så det blir litt som å sitte i køen nedover E18. Bortsett fra at du sitter der oppe og gleder deg over at du ikke sitter der nede, ler Mohn.

Fløy over Telemark

I løpet av mandagen var det nok flere som stusset på den merkelige farkosten, som har saumfart store deler av Telemark.

– Jeg møtte en kamerat i Nevlunghavn med lignende fartøy. Vi fløy sammen innover Eidangerfjorden, over hele Grenland og oppover ved Ulefoss og vassdragene, og så landet vi i Lunde og var der en stund før vi fløy tilbake over Langesundsfjorden, og så fortsatte jeg nordover, sier Mohn.

Tirsdag ettermiddag landet han på Vallø marina i Vestfold, og også der ble det oppstandelse, kunne Tønsbergs Blad fortelle.

– Der var det en del oppmerksomhet. Det ble nok tatt en del bilder, og det er mange som lurer på om båter kan fly.

Den myten er vel brutt nå?

– Ja, ikke sant, ler Mohn.