Lagmannsretten: – En brutal overfallsvoldtekt

En 23 årig mann er dømt til 8 års ubetinget fengsel for voldtekt av en 69 år gammel kvinne og vold mot hennes nå avdøde mor i Skien. Agder lagmannsrett fant ingen formildende omstendigheter.

Tinghuset

DØMT IGJEN: Lagmannsretten skjerpet straffen mot den tidligere ustraffede 23-åringen.

Foto: Øystein Økter / NRK

Det var natt til 21. desember i 2014 at den da 22 år gamle mannen knuste en rute i inngangsdøra og brøt seg inn i hjemmet til den eldre kvinnen som da var 88 år. Han skal ha kastet en tresleiv mot kvinnen, som ble truffet på haken.

Da datteren som da var 68 år kom for å hjelpe moren, skal han ha slått henne og voldtatt henne foran hennes mor. Hjemmetjenesten ble varslet via trygghetsalarm, og rykket ut. Mannen ble da pågrepet og siktet av politiet

«Usedvanlig krenkende»

Agder lagmannsrett mener han har utøvet vold mot en annen person under særdeles skjerpende omstendigheter, og anser voldtekten som usedvanlig krenkende.

Retten legger vekt på at dette skjedde mot en forsvarsløs person, at det skjedde uprovosert og hadde karakter av mishandling.

Han skal ha slått henne gjentatte ganger i ansiktet og på kroppen med hånden, eller en tresleiv. På et tidspunkt skal hun ha mistet bevisstheten.

Mannen er også dømt for å ha truet med å voldta den 88 år gamle moren. Hun ble alvorlig syk i januar i år og døde 20. mai.

«Ikke psykotisk»

De rettspsykiatrisk sakkyndige konkluderte med at 23-åringen ikke var psykotisk eller bevisstløs. Han skal heller ikke ha noen alvorlige psykisk lidelse.

Han skal derimot ha hatt en sterk bevissthetsforstyrrelse da gjerningene skjedde på grunn av påvirkning av alkohol. Da han ble pågrepet skal ha hatt 2,1 i promille. Beregninger gjort av Folkehelseinstituttet slår fast at han kan ha hatt 2,3 – 2,4 i promille tidligere den natta.

Må betale ofrene 300 000 kroner

23-åringen er tidligere ustraffet. I tillegg til fengselsstraffen må han nå betale den 69 år gamle kvinnen 200 000 kroner i oppreisningserstatning, samt erstatning for økonomisk tap.

Til den avdøde morens dødsbo må han betale 80 000 kroner.

I september i år ble han funnet skyldig og dømt til sju års fengsel også i Nedre Telemark tingrett. Nå har Agder lagmannsrett skjerpet straffen. Dommen var enstemmig.

Forsvarer for 23-åringen, advokat Oscar Ihlebæk, ønsker ikke å kommentere saken.

Det har ikke lyktes NRK å få tak i bistandsadvokat Ranveig Sem.