NRK Meny
Normal

På denne strekningen er ulykkene mer enn halvert

BAMBLE (NRK): De tre siste årene har ulykkene på E18 gjennom Bamble i Telemark halvert. – Bare tilfeldigheter, mener Aksjonsgruppa for sikrere E18.

Dødsulykke på E18 i Essadumpa

FÆRRE DØDSULYKKER: En mann i begynnelsen av 50-årene fra Grenland omkom i denne møteulykken i Essadumpa på E18 i mars i 2012.

Foto: Aksjon E18

I fjor sto en topp moderne firefeltsvei helt fra Oslo til Bommestad i Larvik ferdig. Etter det er det stopp, og veien snevres inn, noe som kan skape lange køer og livsfarlige situasjoner.

En oversikt NRK har fått fra Statens vegvesen viser at det har vært nesten 100 ulykker med personskade på E18 i Telemark fra 2007 til 2011. Ni personer omkom i denne tidsperioden. Etterforskning som viser selvmord blir tatt bort fra statistikken.

– Jeg har kommet på ulykkessteder hvor alt er stille. Ambulansefolk, politibiler og vanlige biler står der, og man kan høre en knappenål falle. Da vet jeg at det har gått alvorlig galt, sier Vidar Tellefsen.

Likevel har tallene på antall ulykker på strekningen gått ned de siste årene. Statens vegvesen har sammenlignet to treårsperioder, og sett på de 10 første månedene i året. Gjennsomnittelig viser tallene 3,3 ulykker de tre siste årene, mens det i forrige treårsperiode var 6,7 ulykker i snitt.

Les også:

– Har grunn til å være redde

Tellefsen mener det er helt nødvendig at det blir firefeltsveg også gjennom E18 i Bamble. Han har vært blant de første på stedet på over 200 ulykker de siste årene. Som aksjonsleder for Aksjonsgruppa for sikrere E18 gjennom Telemark sitter han med over 4000 bilder av ulykker og andre farlige situasjoner på E18.

– E18 gjennom Telemark og spesielt Bamble vil jeg si er en av Norges mest ulykkesbelastede veier. Det verste året var vel i 1982, hvor 13 ble drept på 14 dager. Vi kjører på den samme veien nå som vi gjorde på 1960-tallet. Folk har grunn til å være redde og utrygge når de kjører her.

Vidar Tellefsen

Vidar Tellefsen i Aksjon E18 har ropt på bedre veier i Telemark i mange år.

Foto: Grete Ingebjørg Berge / NRK

Mener tallene er oppløftende

Bjørn Richard Kirste i Statens vegvesen mener midtdeler, bedre lys og rydding av kanter er tiltak som kan ha redusert ulykkesstatistikken. Han mener det ikke er tilfeldig, og at tallene er oppløftende.

– Det har vært gjennomført veldig mange tiltak på E18. De siste tre årene har det ikke vært en eneste møteulykke på denne strekningen.

Vidar Tellefsen i Aksjonsgruppa for sikrere E18 gjennom Telemark, er ikke enig med Statens vegvesen.

At det ikke har vært flere ulykker her er bare flaks og tilfeldigheter. Ulykkesstatistikken går i bølgedaler. Vi har hatt mange ulykker på denne strekningen i 2015, men svært få av dem har vært med alvorlige personskader, sier Tellefsen.

 • 13 792 uføre i Telemark

  12,7 prosent av befolkningen i Telemark er uføre. Per 31. desember 2017 var det registrert 13 792 mottakere av uføretrygd i Telemark. Det er en økning på 164 personer eller 1,2 prosent i forhold til samme periode i fjor, melder TA.

 • Dømt for svindel

  En 25 år gammel mann er i Aust-Telemark tingrett dømt ett år og fem måneders ubetinget fengsel og til å betale sine ofre 1 081 441 kroner i erstatning. Mannen ble dømt for svindel, narkotikabruk og mer. Det melder TA. Mannen har anket dommen.

 • Bilbrann i skien

  En bil tok i natt fyr ved avkjøringen til Svanstul ved Valebøvegen i Skien. Brannen startet i motorrommet under kjøring. Ingen personer kom til skade etter bilbrannen.

 • Kjørt til legevakt etter vold

  En mann begynnelsen av 20-årene utøvde i natt vold mot en jevnaldrende kvinne. Kvinnen fikk slått ut en tann og fikk hevelser i ansiktet. Mannen er pågrepet av politiet. Politiet kjørte kvinnen til legevakten.