Hopp til innhold

Salmetrio med orgel og gitar

Mektig orgel, hylende gitar og gamle salmer. Det hele skal fremføres sammen med en vakker dansk stemme i Skien.

Iver Kleive og Poul Dissing

Trioen ved to av dem. Iver Kleive trakterer orgel, mens Povl Dissing synger. På konserten i Skien kirke på onsdag kommer også tredjemann, gitarist Knut Reiersrud.

Foto: Roald Marker / NRk

Salmesang i Skien kirke er ikke uvanlig, men onsdag kveld kommer salmene i ny drakt. Det er trioen Iver Kleive på orgel, Knut Reiersrud gitar og danske Povl Dissing som skal holde en konsert.

De tre har gitt ut en CD med tittelen «Som den gylne Sol». Her er et utvalg salmer som er kjente og kjære komponert av salmedikterne Kingo, Brorson, Grundtvig og Ingemann. Men samarbeidet de tre imellom startet lenge før det, forteller Povl Dissing.

Skien kirke

Onsdag er det klart for en konsert i Skien kirke. Det er trioen Dissing, Kleive og Reisersrud som spiller salmeklassikere

Foto: Lene Granli / NRK

– Vi begynte å arbeide sammen allerede for 12 år siden. Da ga vi ut en CD « Den velsignede dag» med salmer av Grundtvig. Etter det dro vi på turneer og fant ut at vi likte å spille sammen.

Godt samarbeid

Hvem som fikk den gode ideen med å fortsette samarbeidet, er noe uklart, men Dissing er svært fornøyd.

– For hver konsert ble vi mer og mer samspilt. Hvorfor ikke spille inn noe av de fire store salmedikterne og gi det ut nytt?

Dermed ble det innspilling av ny CD i Odense domkirke, men Iver Kleive bryter inn, som for ytterligere å fortelle hvor godt de tre trives sammen i musikken.

CD

Her er kjente og kjære salmer som 'Glade jul' og mange andre kjente, spilt inn i Odense, og produsert av Erik Hillestad i Kirkelig Kulturverksted.

Foto: Roald Marker / NRK

– Altså, det startet da Knut Reiersrud og jeg lagde den første plata vår i 1990. Da vi skulle gi ut nummer to i -96, ville vi ha med Povl på én sang. Da kjente vi med en gang at kjemien stemte så godt at resultatet ble «Den velsignede dag» noen år seinere, forteller Iver Kleive entusiastisk.

Felles kulturarv

I år er det 200 år siden unionen mellom Danmark og Norge ble oppløst. Men de to landene har fremdeles mye felles. Blant annet en kulturarv i form av disse salmedikterne.

– Tekstene deres har jo levd i beste velgående i alle de 200 årene, forteller Iver Kleive entusiastisk.

Når man leser titlene er det lett å skjønne at det er snakk om kulturskatter. Her er «Glade jul», «Deilig er jorden», «Mitt hjerte alltid vanker» og en mengde andre. Povl Dissing er ikke i tvil om at disse er viktig å ta vare på.

– Dette er blant de salmene jeg lærte aller først. Enten hjemme, eller på skolen, sier Dissing.

Denne uken er trioen på en miniturné. Søndag besøkte de Sandefjord, tirsdag er det Oslo, mens de altså skal til Skien på onsdag, før det hele avsluttes med Setesdal og Kristiansand. For Dissing er dette en glede på flere måter.

– Jeg liker godt å kjøre rundt i den vakre norske naturen. Men helt siden jeg reiste rundt i Norge som trubadur for aller første gang, har jeg beundret nordmenn. Fordi dere er så gode til å lytte, forteller Dissing.

Han mener danskene bare tenkte på hvordan han så ut, mens nordmenn dømte ham ut fra musikk og tekster.

Lærte å spille i Skien

Dissing og Kleive er skjønt enig i at det er viktig å føre salmetradisjonen videre, men Kleive presiserer én ting:

Orgelet i Skien kirke.

Iver Kleive er godt kjent med orgelet i Skien kirke. Her har han så å si vokst opp.

Foto: Anette Dotseth Stensholt / NRK

–Vi har iført dem vår musikkdrakt med en ny og annen atmosfære og stemning.

-Hvordan er den?

– Det må du nesten spørre lytterne om, men vi forsøker å berøre med det vi gjør. Gitarspillet til Knut er voldsomt, mitt orgelbrus er kraftig og innimellom er det vart og stille. I dette lydbildet har vi altså Povls helt særegne stemme. Den må egentlig høres, ikke beskrives, mener Kleive.

Og, ja da. Du har hørt Povl Dissings stemme mange ganger. Han er intet mindre enn artisten med sangen: «Om lidt er kaffen klar» Men i Skien kirke på onsdag får du garantert ikke hør den. Du bør likevel komme, mener Povl Dissing

– Fordi det er helt fantastisk.

Kleive ler og overtar:

– Skien kirke er utrolig flott. Der har jeg øvd på orgelspill helt siden jeg var liten. I tillegg er kirkerommet stort, slik at lyden blir mektig.

Kleive vet hva han snakker om. Faren hans, Kristoffer Kleive, var nemlig organist i Skien kirke i mange år.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark