Hopp til innhold

Denne appen kan gjøre eldre tryggere

Ingeniørspirer fra Høgskolen i Telemark får skryt av de eldre for sin nye idé til forbedret trygghetsalarm.

Anne Bergljott Olsen, Bjørg Sonja Halvorsen og Synnøve Andersen

Anne Bergljott Olsen, Bjørg Sonja Halvorsen og Synnøve Andersen følger nøye med når Lena Weber fra Novi SB forklarer hvordan den nye trygghetsalarmen kan bli.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

Studentene har allerede vunnet pris for ideen sin lokalt, og i morgen drar de til Oslo for å delta i norgesmesterskapet i studentbedrifter.

App i smartklokke

Ingeniørstudentene har som mål å gjøre hverdagen tryggere for eldre. Allerede nå har entreprenørene fått en pekepinn på hva mulige fremtidige brukere mener om ideen om deres.

– Dette høres veldig flott ut. Håper de unge får dette til, sier Anne Bergljott Olsen, Bjørg Sonja Halvorsen og Synnøve Andersen, som alle bruker trygghetsalarm.

Ideen til studentbedriften, som kaller seg Novi SB, går ut på å utvikle en applikasjon til en smartklokke.

– Det er en trygghetsalarm i applikasjonsform til smartklokker. Vi kaller tjenesten vår URsafe, og den har fire hovedfunksjoner. Den registrerer fall, den har talefunksjon, GPS-lokasjon og toveiskommunikasjon, forteller daglig leder Ole Petter Helgaasen i Novi SB.

Han forteller videre at den nye applikasjonen er spesiell fordi den baserer seg på at smartklokkene kan ha SIM-kort, og dermed kan brukes som telefon og GPS.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Morten Eriksen, Synnøve Romtveit, Ole Petter Helgaasen og Lena Weber

Morten Eriksen, Synnøve Romtveit, Ole Petter Helgaasen og Lena Weber i Novi SB har ambisjoner om å hevde seg i norgesmesterskapet i studentbedrifter. Bedriften har ytterligere to ansatte; Nicolai Fearnley og Ole André Kristiansen.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK

– Flott idé

Studentbedriften består av seks studenter fra Høgskolen i Telemark, avdeling Porsgrunn, hvor fire studerer bachelor i elkraft, en studerer bachelor i maskinteknisk design og en studerer bachelor i informasjon og automatikk.

– Hensikten i det vi driver med er å få eldre og funksjonsnedsatte til å bo hjemme lenger, sier Helgaasen.

Kollega Lene Weber utdyper hvordan klokken og appen vil fungere i praksis.

– Den vil være telefonen din. Så hvis du faller og ikke kommer deg opp igjen, og telefonen ikke er i nærheten, så trenger du ikke tenke på det. Klokken sier ifra, og du kan snakke med hjemmesykepleien gjennom klokken, sier hun, og fortsetter:

– Klokken er talestyrt slik at du kan rope et kodeord, for eksempel hjelp, hjelp, hjelp, som vil utløse alarmen. Om du sover, dusjer, er ute i skogen eller er på butikken, så kan du føle deg trygg. Alarmen virker over alt, og du har den tryggheten. Hvis det skjer deg noe, så er noen på vei til deg, forklarer hun.

Anne, Bjørg og Synnøve liker det de hører.

Pebble

Slik ser en smartklokke ut.

Foto: Mary Altaffer / Ap

– Veldig smart. Veldig flott idé, sier Bjørg.

Synnøve nikker.

– Det jeg synes er aller best er at den virker også i dusjen. Den vi har i dag kan vi ikke ta med i vann. Det gir trygghet å vite at man kan ha den med over alt, sier hun.

– Hvor viktig er en trygghetsalarm for dere?

– Veldig viktig. Den kan jo berge livet. Og man føler seg tryggere når man har en alarm, sier damene.

Enkel og pen

Det er mange ord. GPS, GSM, smartklokke, app og så videre. Damene er imponert over teknologien.

– Tenk at det er mulig å lage noe sånt. Det er helt utrolig, sier de.

Helgaasen forsikrer om at klokken og appen ikke blir vanskelig å bruke.

– Den er like enkel å bruke som den alarmen de har i dag. Det er én knapp som gjelder. I tillegg vil de jo se mye bedre ut med denne. Det er et elegant armbåndsur, smiler han.

– Da kan vi jåle oss litt med trygghetsalarmen, ler Bjørg og de andre damene.

Det er altså onsdag og torsdag denne uken det virkelig gjelder for studentene i Novi SB. Målet er å hevde seg i norgesmesterskapet i Oslo.

– I NM er det tøff konkurranse, men jeg tror vi har en sjanse, avslutter Helgaasen.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark