NRK Meny
Normal

Dette har du krav på når flyet er forsinket

En undersøkelse Forbrukerrådet har gjort, viser at én av ti ikke vet at de har rettigheter når flyet er forsinket over tre timer.

Lange køer på Gardermoen

VIT RETTIGHETENE DINE: Mange passasjerer aner ikke hva de har krav på dersom flyet er forsinket.

Foto: Knut Falch / Scanpix

– Dette betyr at flyselskapene ikke gjør jobben sin. Flypassasjerer kan miste et måltid eller en erstatning de faktisk har krav på, sier Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet til NRK.

Flyrettighetene gir deg rett til å bli tatt vare på ved forsinkelser. Du kan ha krav på mat og drikke, penger og hotellopphold. Rettighetene trer i kraft når flyet du skal reise med er to timer forsinket. Er flyet mer enn tre timer forsinket, har du også krav på et pengebeløp.

– Selv om passasjerene ikke vet hva de har krav på er det ikke deres ansvar å skulle vite det. Det er fryktelig frustrerende å ikke få verken vått eller tørt når blodsukkeret synker og ferien kanskje forkortes. Vi har til og med sett mennesker som må hentes av ambulanse fordi forsinkelser og lange køer i avgangshallen har gått ut over allmenntilstanden.

Blir flyet forsinket i over fem timer, regnes det som en innstilling, og du har rett til ombooking eller pengene tilbake.

Les også:

Dette kan du kreve

Ann Hege Skogly

Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet, sier flypassasjerer ikke vet hva de har krav på ved flyforsinkelser.

Foto: Kjell HÃ¥kon K. Larsen / Forbrukerrådet

Skogly sier at du ikke har rett til erstatning om forsinkelsen kommer av uforutsette årsaker som flyselskapet ikke rår over. Typiske eksempler er uvær og streik. Du har heller ikke krav på erstatning om du bli opplyst om endringer i reiseruten to uker før avreise.

– Vi har laget en rettighetskalkulator som kan hjelpe deg til å vite hva du har krav på ved forsinkelser. Vi oppfordrer passasjerene til å ta kontakt med flyselskapet så fort flyet er forsinket, sier Skogly.

Hun sier også det er svært viktig å spare på alle kvitteringer ved eventuelle forsinkelser.

– Kjøper du mat selv, er det viktig å spare på kvitteringene. Ta også vare på kvitteringen for billetten. Send en e-post til flyselskapet etter at du har kommet hjem, hvor du legger frem dokumentasjon og ber om tilbakebetaling.

Her er Forbrukerrådets tipsliste når flyet er forsinket:

 • Se etter informasjon fra flyselskapet
 • Ta kontakt med flyselskapet om du ikke får det du har krav på.
 • Spar på kvitteringer om du må legge ut for mat og drikke.
 • Klag til flyselskapet når du kommer hjem.
 • Transportklagenemnda for fly kan løse en uenighet mellom deg og flyselskapet.
 • 71-åring kan bli ildsjel

  71 år gamle Ingar Clausen fra Porsgrunn kan få avisa Dagens hederspris. Han er en av fem nominerte. Clausen er initiativtaker til nettstedet spør-bestefar.no, der unge mennesker kan spørre om hva som helst. Prisen er på 25.000 kroner og deles ut i april.

  Ingar Clausen
  Foto: Lars Tore Endresen / NRK
 • Pågrep etterlyst mann

  Politiet pågrep lørdag ettermiddag en 23 år gammel mann fra Skien. Han var etterlyst for å ikke ha møtt opp til soning av en dom. Han er dømt for promillekjøring, og i tillegg skulle han sone en subsidiær straff for en ilagt bot.

 • Møster Haugen på 12

  Amund Møster Haugen fra Tinn endte på en 12. plass i herrenes sprint i Telemarkkjøring på Rjukan lørdag.

  Amund Møster Haugen
  Foto: Tom Ole Buaas / NRK
 • Bekkevold støtter forslag

  KrFs Geir Bekkevold støtter forslaget om ny jobb for Listhaug. – Å gi Sylvi Listhaug en ny statsrådpost er en mulig løsning, skriver han i en tekstmelding til NTB. Han understreker at han kun uttaler seg på vegne av seg selv og at dette ikke er drøftet i partiet.

  Geir Bekkevold
  Foto: Sven Håkon Kulbeck / NRK