NRK Meny
Normal

– Fire er ikke bra nok

SKIEN(NRK):Videregående elever blir slitne og deprimerte av karakterjag. Helsesøster sier elevenes krav til seg selv er høyere enn forventningene fra skolen.

Elise Oddden

Elev ved Skien Videregående, Elise Odden, syns det er synd at elever blir deprimerte fordi de ønsker å gjøre det bra på skolen.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

– Nå skal alle ha gode karakterer, får du ikke det er det ikke det bra nok, sier elev ved Skien Videregående skole Elise Odden.

Ifølge Odden er det viktig at man ikke har dårligere karakterer enn venninnene.

– Da kan du bli tråkka på og kalt dum. Aller helst skal du ha litt bedre karakterer. Fire er ikke bra nok, du skal helst ha fem eller seks, sier Odden.

Odden syns det er bra at elevene ønsker å ha gode karakterer, men nå er det blitt litt ekstremt.

– Det går utover sosiallivet og selvtilliten, sier Odden.

Større krav til seg selv enn kravet fra skolen

Rita Strandskog

Helsesøster ved Skien videregående skole, Rita Strandskog er bekymret for karakter jaget blant elevene.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Helsesøster ved Skien videregående skole, Rita Strandskog, får besøk av elever som føler at de ikke strekker til. Det er mye å gjøre på mange linjer og elevene føler hele tiden at de må forbedre seg.

– Kravet til seg selv er større enn kravet fra skolen. Flink pike-syndromet stemmer veldig.

Hun forteller at elevene blir deprimerte, sliten og at de sover lite.

– De mister lysten til å gå på skolen, så det blir mye fravær, sier Strandskog.

Er det ikke et paradoks at folk er mer borte fra skolen fordi de ønsker å gjøre det best mulig på skolen?

– Jo, men de møter rett og slett veggen. Når de ikke føler at de strekker til, gjør det at de til slutt velger å slutte.

Strandskog tror elever sliter ved flere skoler. I Skien kan elevene få hjelp fra blant andre helsesøster og fra Helsestasjon for ungdom.

– Vi har samtaler med elever hvor vi prøver å kartlegge hvor alvorlig dette er. Ser vi at de trenger mer profesjonell hjelp enn det vi kan tilby, er vi så heldig at vi har en psykolog som er ansatt i hundre prosent stilling hos Skien kommune. Det er det ikke mange kommuner som har, sier Strandskog.

Ille at det må gå sånn

Elise Odden forteller at hun har venninner som har hatt det tøft.

– To av venninne mine ble deprimerte, hun ene måtte gå til psykolog. Det er ille at det må gå sånn bare fordi man ønsker å gjøre det bra på skolen.

 • Tiltalt for knivstikking

  En 28-åring tiltalt for å ha gått løs på en 31 år gammel mann med kniv og hammer i Brevik. Hendelsen skjedde natt til 7. august. Den 31 år gamle mannen fikk alvorlige skader og ble fraktet til Oslo universitetssykehus, det melder TA.

 • Fotgjengar påkøyrd i fotgjengarfelt

  Det var ein mann på 48 år frå Porsgrunn som vart påkøyrd i eit fotgjengarfelt. Politiet har difor teke førarkortet frå den 86 år gamle mannen som køyrde bilen. Mannen som vart påkøyrd er ikkje ein syklist, slik politiet tidlegare meldte.

 • Øving i Ulefoss 19. oktober

  Torsdag 19. oktober blir det halde ei øving i samband med samvirkekurset for naudetatane i Telemark. Det vil bli utrykkingskøyring i og nær Ulefoss. Øvinga vil òg inkludere ein kanalbåt i området ved Valøya. Farga markør-røyk vil bli brukt.

 • Gjerpen slo Glassverket

  Gjerpen møtte Glassverket til bortekamp i Drammenshallen i kveld. Gjerpen vann 28–24. Etter kveldens kampar i Eliteserien i handball for kvinner ligg Gjerpen på sjuande plass på tabellen, medan Glassverket ligg på botnen.