NRK Meny
Normal

Dagens lunsj bød på en overraskelse

Chorizopølsen vi hadde handlet inn så ved første øyekast nemlig ut til å inneholde mer kjøtt enn det det var betalt for. Vi hadde betalt for 100 gram, og det var 100 gram i pakken. Eller var det 135?

Chorizo-pølse

Dagens Lunch på kontoret. Mye kjøtt for pengene, eller bare vanlig betegnelse på spekemat?

Foto: Philip Hofgaard / NRK

På pakken står det følgende: «Ingredienser: svinekjøtt (135 g per 100 g ferdigvare». Men kan dette stemme?

Regiondirektør i Forbrukerrådet i Buskerud, Telemark og Vestfold, Jo Inge Bjørntvedt, får ikke regnestykket på produktangivelsen til å gå opp.

– Dette er snodig. Man må jo oppgi hva som er 100 prosent vare. Som forbruker bør man få den informasjonen man trenger. Dette er det ikke umiddelbart lett forståelig, sier han hoderystende.

Chorizo-pølse

– Vi følger bare standarden, sier Hege Rognlien i NorgesGruppen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vi følger bare standarden

Chorizo Lomo som vi hadde kjøpt inn til lunsjen vår leveres av Unil AS i NorgesGruppen. Kommunikasjonsrådgiver Hege Rognlien viser til at de bare følger en standard for hva som skal stå på forpakningen.

I utdrag av merkeforskriften for merking av næringsmidler står det følgende:

« Forskrift om merking mv. av næringsmidler:§ 15b. Unntak fra krav om prosentvis angivelse på produksjonstidspunktet. Følgende tilfeller er unntatt fra bestemmelsen i § 15 annet ledd:

1 For næringsmidler som har hatt væsketap som følge av varmebehandling, eller lignende behandling, skal den mengde som angis tilsvare mengden
av ingrediensen (-ne), beregnet i forhold til ferdigvaren. Mengde skal
angis i prosent.

Dersom mengden av den angitte ingrediens eller den totale mengde
av alle angitte ingredienser overstiger 100 prosent, skal den
prosentangivelse erstattes med vektangivelse. Mengde ved fremstillingen
av 100 g ferdig vare skal da angis.
»

– All spekemat har en tørkeprosess hvor det forsvinner det en del vann i forhold til den ferdige varen. Vi er pålagt, ifølge forskriftene, å angi hvor mye råvare vi har fremstilt produktet fra. Derfor blir det slik, sier Rognlien.

Skjønner det kan være vanskelig

Jo Inge Bjørntvedt

Regiondirektør i Forbrukerrådet, Jo Inge Bjørntvedt skjønner ikke merkingen.

Foto: cf@kolonihaven.no

Og etter en titt blant flere leverandører ser vi at det er vanlig å oppgi hvor mye kjøtt som har gått med til å fremstille spekemat. Ved et raskt søk fant vi at både Gilde, Finsbråten og Stranda også gjør dette, dog noe mer utfyllende.

Rognlien forstår at merkingen kan være vanskelig å forstå, og mener Mattilsynet er de som burde uttale seg om forskriftene.

–Vi følger bare regelverket, sier hun.

– Dette må være en feil

Seksjonssjef for omsetning til forbruker i Mattilsynet, Atle Wold synes ikke produktbeskrivelsen på Chorizo Lomo gir et klokt bilde av hva pølsen inneholder.

– Jeg forstår ikke annet enn at dette må være feil, er hans spontane reaksjon.

Han ser at forskriftene her kanskje ikke er til forbrukerens beste, men må se nærmere på saken for å kunne gi noe klart svar.

– Dette er nok er et spørsmål om utvikling av regelverk, eventuelt forståelsen av regelverket. Det kan være et EØS-direktiv, eller feil tolkning. Dette er uansett noe vi må se nærmere på. Det som er viktig er at det er korrekt merking av varens sammensetning slik den foreligger når forbruker skal anvende produktet, sier han.

 • Vogntog i grøfta I Bamble

  Politiet er på vei til E18 ved Dørdal i Bamble hvor et vogntog har kjørt i grøfta. Trafikken blir dirigert på stedet, men det er ikke personskade. Bilen må imidlertid berges ut av grøfta.

 • Nye tekstar om Vinje

  Vinje-senteret har invitert forfattarar til å skrive nye tekstar om 200-årsjubilanten A.O. Vinje. Først ut er Kjartan Fløgstad, fortel dagleg leiar Kristian W. Rantala ved Vinje-senteret. Heile veka kjem det nye tekstar på nettsidene deira.

  Kjartan Fløgstad
  Foto: Finn E. Våga / Stavanger Aftenblad
 • Bør vurdere regjeringsdeltaking

  Erik Næs, leiar i Telemark KrF, synest partiet må vurdere seriøst å gå inn i regjering. – Erna Solberg har vore tydeleg på at ho ynskjer KrF inn i den borgarlege regjeringa, det vil gjeva både meir ansvar og større moglegheiter, seier Næs.

  Erik Næs
  Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK
 • Naudetatane har øving i Skien

  Naudetatane har samvirkeøvingar på ulike stader i Skien i dag. Det kan bli køyring med utrykkingskøyretøy.