NRK Meny
Normal

Over 30 har byttet fastlege til Kviteseid

Ordføreren i Kviteseid kommune oppfordret innbyggerne om å bytte fastlege tidligere i oktober. Hittil har over 30 byttet. – Valg av fastlege bør være et personlig valg, sier kommuneoverlege og fastlege i Seljord kommune, Elisabeth Swensen.

Torstein Tveito

HÅPER PÅ FLERE: Hittil har over 30 stykker valgt å bytte fastlege til Kviteseid kommune, og flere er forventet ifølge ordfører i Kviteseid kommune, Torstein Tveito. – Vi vurderer å sette inn en legevikar for å minske ventetiden for folk, vi vil ha flest mulig folk tilbake, sier han.

Foto: Ken Willy Wilhelmsen / NRK

Etter at Ordføreren i Kviteseid kommune oppfordret innbyggerne med fastlege i Seljord om å bytte til fastlege i Kviteseid, har til nå over 30 stykker byttet.

Oppfordringen i et avisinnlegg fra ordføreren var et forslag for å bedre økonomien i kommunen.

Kviteseid kommune må blant annet spare fire millioner kroner neste år, skrev Vest-Telemark blad tidligere denne måneden.

Nesten åtte hundre kvitseidinger har i dag fastlege i Seljord. Kviteseid kommune kan spare en million kroner dersom alle disse åtte hundre bytter fastlege til Kviteseid.

En bonus om folk bytter

Ordfører i Kviteseid kommune, Torstein Tveito, sier at han ikke tar for gitt at så mange velger å bytte tilbake til kommunen at det er mulig å spare en million kroner.

– Vi ser på folkene som kommer tilbake som en bonus. At vi kan spare en million kroner er per dags dato er ikke lagt inn i budsjettkladden for 2015.

– En bonus gir kommunen både handlingsrom og styrker dekningsbidraget for neste års budsjett, sier Tveito.

– Kan oppleves som en lojalitetskonflikt

Elisabeth Swensen, kommunelege i Seljord

PERSONLIG VALG: Å velge fastlege er en borgerrett alle nordmenn har, og som ikke skal påvirkes av noen, mener kommuneoverlege og fastlege i Seljord kommune, Elisabeth Swensen.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Fastlegene i Seljord kommune har reagert på ordføreren i Kviteseid sin oppfordring til innbyggerne om fastlegebyttet.

Kommuneoverlege og fastlege i Seljord kommune, Elisabeth Swensen, mener det å velge fastlege er et personlig valg, og det bør være opp til hver og en å velge fastlege.

– De fleste har gjerne knyttet seg til en lege over lengre tid. Når ordføreren oppfordrer innbyggerne til å velge en annen fastlege, kan dette oppleves som en lojalitetskonflikt, sier Swensen.

Har skapt forvirring

Swensen har opplevd at pasienter har uttrykt usikkerhet rundt saken om bytte av fastlege. Enkelte pasienter har lurt på om det har vært en formell oppfordring.

– Min mening er at man skal være forsiktig med å påvirke innbyggernes personlige valg, som i dette tilfellet valg av fastlege. Særlig i roller der man har politisk makt, sier Swensen.

– Man skal føle at man står fritt til å velge sin fastlege. Folk må gjerne velge en lege de er bedre tjent med, men de skal ikke føle seg presset.

Mer kortreist for innbyggerne

Ordfører Torstein Tveito mener det blir mer kortreist for folk å velge en lege i hjemkommunen sin, fremfor å måtte dra til nabokommunen i Seljord. Dette er likevel et fritt valg, påpeker han.

– Mange leger i ung alder er kommet hit til kommunen, og velger å bosette seg her. Da tror vi at de kommer til å bli, og at vi blir tjent med dem i mange år fremover,

– Vi vil at Kvitseidingene skal få oppleve de flinke og gode legene vi har ansatt fast i kommunen vår, sier Tveito.


 • Vogntog sperrer fylkesvei 37

  Et vogntog sperrer Tinnsjøvegen på fylkesvei 37 i begge retninger ved Breidgvamodden. Politiet er på stedet.

 • Trafikkulykke på riksvei 36

  Skien brannvesen har rykket ut til en trafikkulykke på riksvei 36 i Skien ved Hanesbakken, skriver 110-sentralen på Twitter. Ifølge politiet skal bilen ha kjørt i autovernet.

 • Brannvesenet har kontroll

  Brannvesenet har nå kontroll på lekkasjen av svovelsyre i Hydroparken på Notodden. Rundt 10 personer ble evakuert som følge av lekkasjen, og ingen er skadd. Alt som har lekket ut er nå samlet opp i kar, og pumpes over i godkjente transport-tanker.

 • Lekkasje i Hydroparken

  Laster Twitter-innhold