NRK Meny
Normal

Byens perle har sluttet å skinne

Denne elva er ikke særlig sjarmerende lenger.

Porsgrunnselva
Foto: Synne Haugbråten Rustad / NRK

Som nyinnflyttet i Porsgrunn får man gjerne tips om å gå langs elva. Da vil man etter sigende oppleve byens sjarm, men Lilleelva er ikke spesielt sjarmerende lenger.

På femtitallet ble Lilleelva omtalt som en perle. Porsgrunnsfilmen fra 1957 oppfordrer befolkningen til i større grad å sette pris på sine omgivelser og å verdsette Lillelvas ’kanalidyll’.

I dag er vannet blitt så brunt at Lilleelva neppe er for noen perle å regne.

Meget dårlig vannkvalitet

Åge Foldvik i Porsgrunn kommune lover bedring. Som følge av et nytt EU-direktiv skal alle Norges vannforekomster være i "god økologisk stand" innen 2015. Lilleelva er plukket ut som pilotprosjekt og skal være ren innen 2015.

- Målingene våre viser at vannkvaliteten er dårlig og meget dårlig, innrømmer Foldvik.

Han presiserer at vannet ikke er kjemisk forurenset, men biologisk forurenset. Fargen skyldes avrenning fra jorder og annet økologisk materiale som elva fører med seg hele veien fra sitt utspring i Børsesjø i Skien.

Vannprosjektet er et samarbeid mellom Porsgrunn og Skien kommuner, grunneierne, fylkesmannen og landskapsarkitektene Feste Grenland.

Betydningsfull elv

Jørn Erik Øvald har drevet galleri Osebro ved elvebredden siden 1990 og har førstehånds kunnskap om elvas utrivelige utseende.

Han mener Lilleelva er en tradisjonsrik miljøfaktor i byen – eller rettere sagt at den burde være det.

Videre har han vokst opp i området rundt elva, slik at den har betydning også for ham personlig.

- Jeg har gått over elva utallige ganger som gutt. Som ung skulle man ikke bruke bruene, men være den siste som gikk på isen om våren, minnes Øvald.

Øvald ser frem til å få elva renset.

- 2015 høres ut som en akseptabel frist, og jeg håper prosjektet lykkes, sier han.

 • Rådmannen lagar smørbrød

  I Nissedal lagar rådmannen sjølv mat når rådmannsutvalet i Vest-Telemark har møte i kommunen. Ein reiselivskommune med 2.400 hytter treng ein vinteropen kafe, seier rådmann Sverre Sæter til Vest-Telemark blad. Roald Nomme i Nissedal næringslag seier at han vil ta saka opp i næringslaget.

  Sverre Sæter
  Foto: privat
 • Urædd mister nøkkelspelar

  Veronica Amundsen forlet Urædd og går til 1. divisjonsrivalen Øvrevoll Hosle, skriv PD. Årsaka til klubbytet er at Amundsen har kome inn på skule i Oslo-området.

 • Sel 1700-tals kanne for 500.000

  Blomqvist auksjoner skal no selje ei kanne laga av tinndølen Knut Luraas-Rui. Kanna er laga på 1700-talet, og har vore i privat eige i meir enn 200 år, skriv Varden. Auksjonsforretningen reknar med at peisen blir opp mot 500.000 kroner.

 • Vil bygge ut riksveg 36

  Statens vegvesen skal lage ein rapport med tanke på korleis riksveg 36 frå Porsgrunn til Seljord kan byggast ut.
  Porsgrunn, Skien, Nome, Sauherad, Bø og Seljord kommunar er inviterte med i arbeidet, skriv Varden.