NRK Meny
Normal

Bruker nakenbilder uten tillatelse

Halvnakne norske jenter er uvitende om at de henger på veggen som del av en kunstutstilling.

Kunstutstilling - Never try to trick me with a kiss

NRK har sensurert bildet av hensyn til ungdommene.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Kunstneren Ole John Aandal ønsker å formidle kunnskap om det fotografiske mediet og hvordan det påvirker våre liv i sin nye utstilling "Never try to trick me with a kiss".

Han ser ingen betenkeligheter ved at han bruker bilder av halvnakne norske ungdom uten deres tillatelse.

Jeg tar fritt fra vårt kulturelle felleseie, altså det som er på internett, tv eller i aviser

Ole John Aandal, kunstner

Ny bildekultur

Ole John Aandal

Kunstneren Ole John Aandal stiller ut sine arbeider i Porsgrunn kunstforenings lokaler.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Utstillingen består av fire serier, og viser bilder fra forskjellige perioder fra kunstnerens 30 år lange karriere. 53 av bildene viser lettkledde norske ungdommer på fire LCD-skjermer.

- Denne delen av utstillingen setter fokus på våre nye medier, altså at vi plutselig har situasjoner hvor vi finner ting på internett, tv eller ute i offentligheten som tidligere var en del av det private rommet, forklarer kunstneren.

Han mener vi har fått en ny bildekultur, ved at vi via MMS kan fotografere overalt og deretter sirkulere bildene på internett.

- Jeg har jobbet med norske ungdommers selvportrett som en ny del av bildekulturen som vi ikke har sett før, og har samlet disse bildene hvor folk har fotografert seg selv, sier Aandal.

Anser det som felleseie

Bildene har Aandal hentet fra internett uten å be om tillatelse fra ungdommene til å bruke dem i en kunstutstilling. Han ser ingen betenkeligheter ved det.

Kunstutstilling - Never try to trick me with a kiss

Bilder av lettkledde norske ungdommer er noe av det du får se på utstillingen 'Never try to trick me with a kiss'.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

- Hvorfor skulle jeg det? Jeg jobber med samtidskunst, og vår samtid består veldig mye av fotografi. Hvis vi må spørre BMW eller Coca Cola hver gang vi skal fotografere noe der en bil eller en colaflaske er med i bilde, så vil det være veldig vanskelig å være samtidskunstner.

Han ser det som helt uproblematisk, og mener han har rett til å bruke det han anser som en del av vårt felleseie.

- Jeg tar fritt fra vårt kulturelle felleseie, altså det som er på internett, tv eller i aviser, sier Aandal.

Gamle pedofile menn

Informasjonsdirektør i Datatilsynet, Ove Skåra, sier at den største utfordringen er at ungdommen tror at de kan legge bilder ut på internett, og så glemmer at bildene kan brukes i andre sammenhenger.

- Det er jo mindre sjanse for å bli misbrukt og spredt videre når man henger på en kunstutstilling i Porsgrunn, enn hvis de blir lastet ned av gamle pedofile menn.

Skåra mener utstillingen tydeliggjør hvor lett bilder som blir lagt på internett kan spres og tas i bruk i helt andre sammenhenger enn de var ment for.

- Når man legger ut bilder på internett må du tenke på at det kan brukes fritt. Kunstnere må jo også forholde seg til lover og regler, men vi i Datatilsynet vil ikke forfølge en kunstner som lager en utstilling om dette. I forhold til personopplysningsloven så er det unntak for kunstnere og journalistisk virksomhet, sier Skåra.

(NRK)

 

 • Gasslekkasje på Herøya

  En gasslekkasje på Yaras anlegg på Herøya er under kontroll etter at 200 liter ammoniakk lakk ut. Det forteller operasjonsleder Vidar Aaltvedt hos politiet i Telemark. Lekkasjen skjedde litt over kl. 1700 i dag. Ingen personer ble skadet. Målinger i området viser at det nå ikke er fare for liv og helse. Politiet og bedriften skal jobbe videre med å finne ut av årsaken til ammoniakklekkasjen.

 • Helikopter rykket unødig ut

  Et helikopter fra Sola rykket ut til Kvinesdal i forbindelse med aktivering av SOS-funksjon på en smartklokke, men det viste seg å være falsk alarm. Hovedredningssentralen ber personer med slike nødsendere om å sette seg inn i hvordan de virker.

 • – Nedslående kontrollresultat

  To personer mistet førerkortet og 24 personer fikk bøter i en trafikkontroll i Gransherad søndag. Barn med rattkjelker gikk langs veien mens kontrollen pågikk.

  – Resultatet av dagens kontroll var nedslående. Det som er helt sikkert er at UP vil besøke Gransherad igjen, skriver politiet på Twitter.

 • Notoddens kamp avlyst

  Notoddens treningskamp mot Åsane er avlyst grunnet sykdom i troppen og overvann på banen. Hele ni spillere er blitt syke. Kampen skulle egentlig startet klokken 16 i ettermiddag,