Hopp til innhold

Kamilla (20) døde av overdose – nå jobber moren med forebygging

Kamilla Fredrikke Jakobsen ble bare 20 år gammel. Moren, Beate Tveten, arbeider nå for at andre ikke skal ende opp som datteren.

Kamilla Fredrikke Jakobsen

Kamilla Jakobsen døde av en overdose vinteren 2013. Nå jobber moren, Beate Tveten, med forebyggende arbeid.

Kamilla var en av tre som døde som følge av overdose vinteren 2013.

– Kamilla skrev en melding på Facebook til politiet bare en måned før hun selv døde. Der advarte hun unge mot å prøve narkotika. Hun skrev at det går 12-13-åringer ruset på narkotika rundt om i byen, og at noe burde bli gjort, forteller moren, Beate Tveten.

Kamilla ville ut av rusen, det vet Beate. Men dit kom aldri datteren.

Begynte å ruse seg tidlig

Nå har Beate i samarbeid med Røde Kors tatt initiativ til et arrangement om rus og rusforebygging. Dit er også Frode Tafjord invitert.

Beate Tveten mistet sin datter ved overdose i 2013.

Beate Tveten mistet sin datter på grunn av overdose i 2013. Nå arrangerer hun en temakveld om rus og forebygging.

Foto: Tone Lensebakken / NRK

– Han mistet selv sin datter til rusen i 2007. Hun het også Camilla. Han kommer og forteller historien om sin datter og hva han mener kunne reddet henne og andre i samme situasjon, sier Line Wright Lia i Røde Kors.

– Dette er et arrangement som er åpent for alle. Vi ønsker ungdom, foreldre, lærere og politikere. Alle er hjertelig velkommen, understreker Wright Lia.

– Jeg har valgt å være åpen om det som har skjedd. Da Kamilla var 15 år, fant jeg en hasjklump hjemme. Jeg tok henne med til politiet, og vi opprettet en ruskontrakt. I ettertid fortalte hun at hun begynte da hun var 14. Grunnen var at hun ville tøffe seg.

Beate tar en pause før hun fortsetter rolig.

Kamilla Fredrikke Jakobsen (20) døde av en overdose i 2013.

Kamilla Fredrikke Jakobsen (20) døde av overdose i 2013.

Foto: Privat / NRK

– Det er fint å kunne står frem og vise et ansikt på dette.

Unge rusmisbrukere

Politistasjonssjef ved Grenland Politistasjon, Tor Egil Syvertsen, er bekymret for rus blant ungdom

– Absolutt. Det er rus i alle varianter, alt fra alkohol til narkotika, også de tunge stoffene. Nok en gang sier det meg at det er cannabisprodukter som er innfallsporten til tungt narkotikamisbruk, sier Syvertsen.

Vinteren 2013 døde tre unge mennesker i Grenland av overdose. Ti lå innlagt på sykehuset, men overlevde.

– Det var jo slik at politiet fryktet at det var butanediol de døde av. Nå kan jeg bare snakke for Kamilla, og det var ikke det hun døde av, sier Beate.

Hvordan er situasjonen i Grenland nå?

– Det er vanskelig å si noen kategorisk om det. Så langt jeg vet er det ingen overdosebølge i distriktet her, men vi hadde en del aksjonsrettet virksomhet i Grenland sent i fjor høst som gav oss grunn til bekymring, sier Syvertsen.

– Det vi fant da vi aksjonerte blant ungdom og på ulike videregående skoler, var svært unge rusmisbrukere, og ungdom som vi ikke hadde forventet ruset seg.

Politiet har også inngått en rekke ruskontrakter med ungdom, noe som vil si at de jevnlig har kontakt for å få slutt på misbruket.

– Den typen kontrakter som politiet inngår nå, tror jeg har en forebyggende effekt. Jeg tror det virker avskrekkende, i den forstand at det aldri er hyggelig for ungdom å måtte innrette seg etter det regimet.

Ta kontroll tidlig

– Det er tøft å være forelder når barn ruser seg. Det er ikke bare det at de er rusa, men det er alt som følger med, sier Beate Tveten.

– De er ofte i kontakt med politiet, det er vold blant jenter og gutter, de havner på glattcelle og noen blir misbrukt. Det å finne barnet sitt rusa inne i byen og kjøre dem til legevakta, er bare noe av det som følger med.

Om du har mistanke om at barnet ditt bruker narkotika, så ta kontakt med politi eller andre med kompetanse på rus. Jo før jo bedre, slår Tveten fast.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark