NRK Meny
Normal

«DuVerden» nærmer seg åpning

I disse dager legges krona på verket for det nye sjøfartsmuseet og vitensenteret DuVerden i Porsgrunn. Installasjonene i vitensenteret alene har en prislapp på 20 millioner kroner.

Lene Heimdal og Linda Arnesen

Lene Heimdal og Linda Arnesen fra det nye sjøfartsmuseum- og vitensenteret DuVerden gleder seg stort til åpningen 13. desember.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Her må vi huske å vaske før åpninga, sier Lene Heimdal, idet hun går oppover den synkende båten som snart er ferdig bygget.

Daglig leder Linda Arnesen og markedsansvarlig Lene Heimdal viser oss rundt på det som nå er en byggeplass med stillas, malingsspann og sagmugg.

Om få uker kommer det gjester fra hele landet for å få med seg åpningen av Porsgrunns nye sjøfartsmuseum- og vitensenter: DuVerden.

Realfag i havdrakt

Arnesen forteller at de har valgt å integrere realfag og naturvitenskap sammen med sjøfart, fordi det er mye realfag i sjøfart.

Hun mener at selv om man har vært i andre vitensenter tilbyr DuVerden noe nytt, fordi det er kombinert med et sjøfartsmuseum.

– Ikke minst gjør dette at den lokale sjøfartshistorien kan oppleves i ny drakt, sier Arnesen.

LES OGSÅ:

Ekte følelse av å være til sjøs

Under omvisningen i det som nå er en byggeplass, men som snart skal bli det nye vitensenteret, står et astrologisk amfi for tur. Der skal det komme en stor 3D-kino hvor man får bilder av verdensrommet fra NASA.

Videre kan man gå gjennom en Vortex-tunnel, som fungerer som en gigantisk trommel med masse lys. Rotasjonen gjør at man blir svimmel fordi man spiller balansenerven et puss.

– Den tunnelen er et typisk eksempel på hvordan sjøfart og realfag er kombinert. Det er jo akkurat sånn man kan ha det til sjøs, sier Arnesen.

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

DuVerden

På den synkende båten kan man lære om sikkerhet til sjøs. Båten er foreløpig uten navn, og det pågår nå en konkurranse på Facebook hvor man kan foreslå hva den skal hete.

Foto: Marie Roksund / NRK

Flere skoleklasser er klare

Både Arnesen og Heimdal tror et senter som dette vil kunne bety mye for Telemark. Det har allerede kommet mange forespørsler fra ulike skoler og klasser.

– Jeg tror veldig mange har savna det, sier Arnesen.

Heimdal mener senteret er positivt for læringsprosessen fordi barna lov til å utfolde seg og ha det moro med læringen, som igjen kan øke interessen for å lære mer.

LES OGSÅ:

Gleder seg til åpning

Fredag 13. desember åpnes DuVerden, og flere sentrale politikere er invitert. Det er gratis inngang, og blant annet skal den kjente astrofysikeren Knut Jørgen Røed Ødegaard holde et åpningsshow.

Måde Arnesen og Heimdal mener at senteret er egnet for folk i alle aldre.

– Man blir jo aldri for gammel til å lære noe nytt, sier Arnesen.

Hun forteller at det er barn mellom åtte og 18 år som er hovedmålgruppa.

– De er jo framtida vår, så vi må bidra der med et nasjonalt løft for å få de unge til å studere realfag, sier hun.

DuVerden

DuVerden-bygget ligger langs elvebredden i Porsgrunn, og skal huse både sjøfartsmuseet, vitensenteret og sjømannsforeningen.

Foto: Marie Roksund / NRK

Fikk pris fem uker før åpningen

Lørdag 2. november fikk DuVerden-bygget Porsgrunn kommunes byggeskikkpris. Arnesen og Heimdal innrømmer at de ikke har rukket å feire enda, men de legger ikke skjul på at de synes det er stas.

– Vi er jo veldig stolte av det, sier Arnesen.

I begrunnelsen heter det blant annet at «bygget er så bra at det setter Porsgrunn på arkitektur-kartet.» Les mer om begrunnelsen for byggeskikkprisen her.