NRK Meny
Normal

– Politikerne har ikke peiling

Rektor ved yrkesskolen Skogmo videregående skole i Skien mener politikernes kunnskaper om yrkesfag er svært liten. I går fikk skolen besøk av en likesinnet yrkesmann, stortingspresident Dag Terje Andersen.

Arne Koch, rektor ved Skogmo videregående skole i Skien

Arne Koch, rektor ved yrkesskolen Skogmo videregående skole i Skien , går hardt ut mot politikerne. Han mener kunnskapsnivået rundt denne utdannelsen er for lav blant dem på Stortinget.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Stortingspresidenten har Norges høyest offentlige verv etter Kongen i Norge. Men selv Dag Terje Andersen forteller at han blir fort litt nervøs når han møter ungdommen.

I går kom han til skolen helt uformell, kjørende i en personbil med henger.

– Jeg er jo litt skjerpet når jeg skal møte så mange ungdommer. Det er jo litt spennende om jeg treffer, sier stortingspresident Dag Terje Andersen.

Dag Terje Andersen

Dag Terje Andersen på besøk på Skogmo i går.

Foto: Christoffer Sneltvedt / NRK

Samme utdanning

Ungdommen ved Skogmo videregående utdanner seg i samme retning som stortingspresidenten selv.

Andersen er en av få rikspolitikere med yrkesfaglige bakgrunn, mens mange av hans kolleger på Stortinget er akademikere.

 • HER kan du selv sjekke bakgrunnen til Dag Terje Andersen.
 • HER kan du sjekke bakgrunnen til statsminister Jens Stoltenberg.

NB: Sjekk bakgrunnen til flere fremtredende politikere lenger ned i artikkelen.

Skylder på politikerne

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg er cand.oecon. (sosialøkonom) fra Universitetet i Oslo i 1987.

Det var rektor Arne Koch som inviterte stortingspresidenten, og Koch ville også benytte anlendinga til å fortelle hvordan han opplever det han kaller de teoretiske politikernes syn på yrkesfag

– Andersen er en av de få som har praktisk bakgrunn, han er ingen teoretiker. De fleste politikere i dag prater om yrkesfag, men de har ikke peiling. Derfor har yrkesfag blitt det som det er i dag, vi sliter med frafall og dårlige lærerplaner som ikke er tilpasset det elever ønsker, sier rektor, som kaller presidenten for et prakteksempel på en politiker med annen bakgrunn.

– Det er mange politikere som vet hvordan de skal lage en forskrift, men som kanskje ikke vet så mye om hvordan den forskriftene virker i praksis. Hvis ikke dere engasjerer dere er det andre som tar styringa, selv på de områdene som berører dere, sa Andersen til elevene.

Elev Lillian Viktoria var en av de som ble inspirert av Andersen.

– Jeg syntes det var veldig bra. Jeg syntes det er fint at han tar seg tid til å forklare oss, for det er det ikke mange andre som gjør. Jeg er egentlig ferdig med samfunnsfag, men dette måtte jeg få med meg, sier den engasjerte eleven.

Sjekk din politiker

Lurer du på hva slags bakgrunn andre politikere har? Sjekk her:

Jens Stoltenberg

Siv Jensen

(Flere politikere under bildet)

Erna Solberg

Erna Solberg var sekretær for Operasjon Dagsverk 1983–1985

Foto: Anders Brekke / NRK

Erna Solberg

Audun Lysbakken

Knut Arild Hareide

Helga Pedersen

Martin Kolberg

Bård Hoksrud

Torbjørn Røe Isaksen

 • Bil havnet på taket

  En mann er kjørt til sykehus etter at en bil havnet på taket på Kjørbek i Skien. Det er fortsatt uklart hva som er årsaken til ulykken.

 • En time ekstra kjøring

  E18 er stengt ved Gjerdemyra utenfor Kragerø i sørgående retning. Omkjøring skjer via Drangedal og Treungen. For reisende mellom Kragerø og Kristiansand gir det over en times lengre reisetid.

  Gjerdemyra
  Foto: Astrid Wåsjø Simonsen
 • En seier på fire kamper

  I eliteserien i bordtennis for kvinner vant Notodden mot Vikåsen, mens det ble tap for Bodø, og B-72. Notodden spilte uavgjort mot Drammen. Dermed tok laget med seg tre poeng fra helgens kamper som ble spilt på Notodden.

 • Golfbane under vann

  Golfbanen på Gumøy i Kragerø står under vann. – Banen var i utmerket stand helt til regnet kom, så jeg tror dette skal gå bra, sier styreleder i Gumøy golf AS Jarl Wist. Det anslås at omkring 20 mål ligger under vann.

  Gumøy golfbane
  Foto: Roy Isnes