NRK Meny
Normal

– Nå blir det rypemiddag med Tora

Etter 13 år i sporet avslutta Kari Eie karrieren med NM på Gålå i helga. – Nå gleder jeg meg til rypemiddag med Tora, sier 31-åringen.

Kari Eie

Kari Eie avslutta sin 13 år lange karriere i helga.

Foto: Privat

Kari Eie har satsa knallhardt på ski og skiskyting de siste 13 åra. Denne helga avslutta 31-åringen fra Drangedal karrieren med 30 kilometer skøyting i NM på Gålå der hun ble nummer 16.

– Jeg er strålende fornøyd, både med sesongavslutninga, karrieren og ikke minst det at jeg har bestemt meg for å slutte helt. Det har vært noen kjempefine år. Nå ser jeg fram mot det som skal komme, sier Eie, vel hjemme i stua på Meråker.

– Skal prioritere annerledes

I huset på Meråker er det helt andre ting enn trening og konkurranse som står i fokus. Blant annet samboer og kjæreste Oskar Sværd, familie og venner.

Kari Eie og Oskar Sværd

Kari gleder seg til å få mer tid sammen med kjæresten Oskar.

Foto: Privat

– Jeg ser veldig fram til å prioritere litt annerledes. Jeg har hatt ganske mye dårlig samvittighet overfor familie og venner, men nå skal de nok få se mer til meg, lover Kari.

Den siste uka har vært travel, med Militært VM i Finland, der Kari ble nummer 10, og NM på Gålå. Etter at Kari la opp skiskytinga for to år siden og konsentrerte seg om langrenn, har hun studert pedagogikk og jobbet som trener for elver både på skigymnaset i Meråker og ved NTNU i Trondheim, der Kari selv har vært elev.

Rypemiddag med Tora

– Jeg trives kjempebra. Her er det et godt arbeidsmiljø og jeg har fått mange gode venner, forteller Kari. En av vennene er skiskytterdronninga Tora Berger. Også hun har meldt fra om at konkurranseskia og -børsa nå legges på hylla.

– Tora og jeg ble kjent med hverandre da vi tok idrett grunnfag her på Meråker for mange år siden. Vi har snakka mye om en rypemiddag som Tora vil invitere på, men det har ikke blitt tid. Det blir det kanskje tid til nå i vår, ler Kari.

Hva er det beste idrettsminne du har?

– Det er vanskelig å velge ett. Jeg har vært så heldig å fått reist mye og truffet mange mennesker. Men som enkeltprestasjon er det nok NM-gullet i junior i 2002. Det var ei bombe at jeg tok gull. Det var veldig stort, husker jeg.

Ga alt men nådde ikke helt toppen

– Er det litt skuffende at du aldri nådde helt i toppen til tross for at du ga alt i 13 år?

Alle vil jo bli best. Jeg hadde en drøm å bli blant topp ti. Jeg gikk mer enn fort nok til å klare det hvis jeg bare fikk til skytinga. En stund var det litt tungt når jeg ikke fikk det til, men jeg vet at jeg har gitt alt og gjort så godt jeg har kunnet hele veien, så nå er jeg bare glad for alt jeg har fått oppleve, sier Kari.

– Det jeg har fått oppleve er det mange som drømmer om, så jeg velger å ta alt med meg som kjempegode minner og lærdom, ikke minst. Jeg har lært utrolig mye i løpet av alle disse åra. Lærdom som er god å ta med seg videre i livet, fortsetter hun.

Og videre i livet, det er Nå. Det skal blant annet deles med samboeren. Kanskje blir det som støttespiller på sidelinja hvis samboer Oskar Sværd velger å satse ett år til på skikarrieren sin.

Flere i tenkeboksen

Karis samboer er svensken som har vunnet Vasaloppet i 2003, 2005 og 2007. I tillegg har han 14 Vasalopp-løp blant topp 10.

– Oskar er i tenkeboksen, men han har hatt en god sesong, så jeg håper han velger å satse ett år til, sier Kari. Oskar er yrkesmilitær og idrettsoffiser og vender nesa hjem til Sverige på tirsdag.

– Når Oskar drar til Sverige tar jeg meg en tur til heimbygda. Etterpå blir det påskeferie i Vålådalen ved Årø i Sverige der vi har bodd noen vintre før. Så får vi se hva tiden bringer, sier Kari lurt.