Hopp til innhold

Asylsøkere står helt uten bosted

Telemark må forberede seg på å ta imot flere hundre enslige, mindreårige asylsøkere de neste månedene. Hero jobber på spreng for å finne bygg ungdommene kan bo i.

Tor Brekke

TRENGER FLERE BOSTEDER: Administrerende direktør i Hero Tor Brekke sier det er viktig at det handles raskt for å skaffe flere boplasser til mindreårige asylsøkere.

Foto: Alf Vidar Snæland

I Telemark er det nå opprettet fire akutte innkvarteringssteder for voksne og barnefamilier. Men behovet for mer varige løsninger er stort.

De siste prognosene viser at det er ventet 4500 enslige mindreårige asylsøkere til Norge i år og 5500 neste år.

Administrerende direktør i Hero Tor Brekke sier det er viktig at unge asylsøkere slipper å sitte lenge på transittmottak.

– En stor andel av dem som har kommet nå i høst er ungdom som kommer alene. Nå er det en opphoping av de på transittmottakene, og det er en uheldig situasjon. Det er en bosituasjon de ikke bør ha så lenge, sier Brekke.

Les også:

Flere kommuner må på banen

Det letes etter alternativer over hele landet. Hero trenger flere bygg som kan huse rundt 40 ungdommer i lokalsamfunn der det er tilgang på skoler, bibliotek og fritidsaktiviteter.

– Det skal etableres veldig mange nye mottaksplasser nå og det er mange kommuner som ikke har mottaksplasser for verken voksne eller unge per i dag. Vi må regne med at flere kommuner må gjøre en innsats på dette området fremover, sier Brekke.

UDI arbeider med å skaffe inntil 700 plasser for asylsøkerungdom i Vestfold, Telemark og Agder-fylkene og ifølge Hero er det viktig at det handles raskt. De håper nå på henvendelser fra folk som eier bygg de kan bruke.

– To ting er viktig, at kommunene har rask saksbehandling på brukstillatelser på bygg som egner seg for dette, og at de som sitter på hus som kan være aktuelle tar kontakt, sier Brekke.

Men byggeiere som har egnede hus han ikke regne med at de kan gjøre seg rike på dette ifølge Brekke.

– Vi har sett mye i mediene nå om betaling for akuttinnkvartering, men det er en helt annen sak. Her snakker vi om normale anskaffelser innenfor de rammene UDI har satt.

Ut fra UDI sine prisrammer for kjøp av slike plasser regnes rundt 400.000 kroner for hver plass per år. Dette bruker Hero til å dekke husleie, drift og utgifter knyttet til mottaket.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark