NRK Meny
Normal

– En utfordring at det har gått så lang tid

Dødsfallet til en syv år gammel jente i 2009 etterforskes på nytt. – Det er en utfordring at det har gått så lang tid, sier politiadvokat Jon Harald Borgen i Telemark.

Dødsfallet til en syv år gammel jente i 2009 etterforskes på nytt. – Det er en utfordring at det har gått så lang tid, sier politiadvokat Jon Harald Borgen i Telemark. Reporter er Even Skårberg Aarnes. Foto: Petter Melsom.

Dødsfallet til en syv år gammel jente i 2009 etterforskes på nytt. – Det er en utfordring at det har gått så lang tid, sier politiadvokat Jon Harald Borgen i Telemark. Reporter er Even Skårberg Aarnes. Foto: Petter Melsom.

Saken ble gjenopptatt etter gjenåpningen av Monika-saken i Hordaland, melder VG fredag.

Les også: Gransker dødsfall av syvåring på nytt

– Vi har satt ned en gruppe som skal se nærmere på saken. Det betyr at vi vil ta avhør av jentas nærmeste, og også noen andre personer, for å se om det kan opplyse saken bedre. I tillegg til det, så ser vi om det er mulig å foreta tekniske undersøkelser, blant annet av beslag som ble gjort den gangen, for å se om det er mulig å få saken bedre opplyst, sier Borgen.

Det var 21. april 2009 at politiet fikk melding om at en 7 år gammel jente fikk hjertestans mens hun var hjemme der hun bodde i Skien. Hun ble fraktet til sykehus, der hun lå i koma frem til hun døde 12. mai.

Ingen mistenkte

Den gang tolket politiet skadene hennes til å være av en slik art, at det ikke kunne være sykdom som var årsak til dødsfallet. Politiet etterforsket saken både taktisk og teknisk, men mente at ingen kunne lastes for jentas død. De konkluderte med at "dødsfallet skyldtes hengning som avdøde selv har initiert."

– Samlet sett, så så vi at det den gangen var etterforskningskritt som kunne vært gjort og som fortsatt kan være egnet til å belyse hva som egentlig skjedde, sier politimester Rita Kilvær til NRK.

Saken har klare likehetstrekk med dødsfallet til åtte år gamle Monika Sviglinskaja, som døde av kvelning på Berge i Sund i Hordaland i 2011.

Er det en utfordring at det har gått så lang tid siden dødsfallet, i forhold til å finne tekniske spor?

– Ja, det sier seg nesten selv. Dette skjedde i 2009 og vi vet at den beste etterforskningstiden er det første døgnet, så vi har en utfordring, innrømmer Borgen.

Borgen leder den nye etterforskningen av dødsfallet.

– Vi har 3-4 som skal jobbe med dette. Det er ingen mistenkte i saken, sier Borgen.