NRK Meny
Normal

– En stor dag for Porsgrunns historie

PORSGRUNN (NRK): I dag åpnet en ny stor utstilling om sjøfart på sjøfartsmuseet og vitensenteret DuVerden i Porsgrunn.

Bente Amandussen og Thor Hansen

STOLTE: Utviklingsleder på Du Verden, Bente Amandussen og Thor Hansen, som har bygget flere av skutemodellene, syntes det var stas å kunne vise frem utstillingen i Porsgrunn.

Foto: Marie Roksund / NRK

– Det er en stor dag for Porsgrunns historie, og ikke minst sjøfartshistorie. Vi har jo hatt så mange fine skatter som folk ikke har fått se, men nå er de fremme i lyset, og det er jeg veldig glad for forteller Thor Hansen.

Han har bygget flere av båtmodellene som nå stilles ut på DuVerden i Porsgrunn.

– Jeg prøver å komme så nærme originalen som mulig slik at etterkommere kan få vite hvordan disse skipene stort sett så ut, forteller Hansen videre.

– Utrolig stas

Skomvær-skipsklokke

Dette er den originale klokka til skuta Skomvær.

Foto: Marie Roksund / NRK

Det store trekkplasteret er skipsklokka til Skomvær som er i Porsgrunn for første gang.

– Det er en stor glede å få den klokka til byen. Det er her den hører hjemme, og ikke på et lager inne i Oslo på Sjøfartsmuseet der, sier Hansen.

– Det er helt utrolig stas, helt fantastisk, og så er det så morsomt å høre skipsklokka klinge igjen, sier Bente Amandussen, Utviklingsleder på DuVerden.

Permanent utstilling

Porsgrunn sangforening

Porsgrunn sangforening fremførte Skomværsvalsen av Erik Bye – for første gang ble Skomværsvalsen sunget med den originale klokka til Skomvær (i midten).

Foto: Marie ROksund / NRK

– Store deler av utstillingen er permanent. Den delen som handler om handel skal byttes litt på etter hvert. Vi har veldig mye spennende å vise frem så vi kan ikke sette punktum her. Dette er en start, og vi kommer også til å utvikle denne utstillingen mye videre, forteller Amandussen.

Utstillingen er et samarbeid mellom DuVerden og Porsgrunn historielag, Porsgrunn og omegns sjømannsforening og Telemark museum.