- Vi trodde vi kjøpte drømmehuset

Beboerne kjøpte boligen med egen hage og idyllisk utsikt. Nå frykter de at hele huset skal rase.

Hans Andre Olsen og Anette Rasmussen
Foto: Veronica Westhrin / NRK

Beboerne i Gråtenmoen Terrasse i Skien saksøker nå firmaet som solgte tomten boligen deres er bygget på.

- Vi har vært nødt til å stenge av hagen fordi det er utrygt og usikkert. Den lille jenta mi blir livredd. Vi har prøvd å skåne henne ved å si minst mulig, men når vi stengte hagen er det klart at hun merket det, sier hun til NRK.

Hull i hagen

De trodde de kjøpte drømmeboligen. Ny, med egen hage og idyllisk utsikt. Men tomten tremannsboligen stod klar på i 2004, består av oppfylte masser som holdes på plass av en støttemur som beboerne mener er for svak.

De frykter at tomta med huset skal rase, og derfor saksøker de nå fimaet Fjordglas Eigedom AS som solgte tomten.

Entreprenørfimaet som bygde huset har gått konkurs. Det er nå tre år siden de først oppdaget at noe var galt med tomten de bor på, forklarer Anette Rasmussen.

- Det var en sommer jeg hadde badebasseng i hjørnet av hagen. Datteren min var ute og badet. Vi tømte ut vannet, og plutselig kommer hun hylende inn og sier at det er et stort hull i hagen. Da jeg kom ut så jeg at det manglet en del i hjørnet på hagen vår, sier hun.

(NB:Artikkelen fortsetter under bildet)

Gråtenmoen terrasse ABC

De som bor her er livredde for at huset skal rase ut.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Sliter med søvnen

Alle er de i etableringsfasen. En annen av beboerne, Hans Andre Olsen, sliter med nattesøvnen.

- Det er ikke noe moro å bo her. Det er mange ganger vi ikke får sove om natten, spesielt om det regner mye.

- Er du redd?

- Ja, jeg er i grunn det. Dette gjelder noe som er mitt, og mine eiendeler. Det vil jo koste meg mye om alt raser og jeg ikke får noe igjen. Ikke kan jeg selge detheller fordi det ikke har noen verdi, sier han.

Daglig leder i Fjordglas Eigedom, Robert Veum, mener det er entreprenøren som er ansvarlig.

- Vi har kjøpt en tomt og solgte den videre. Vi blir beskyldt for å ha solgt en tomt der et hus kan rase ut. Det er langt fra det som er realitetene i saken.

Ny vinter med frykt

- Beboerne frykter for at tomten med huset skal rase. Hvem er ansvarlig for dette?

- Det er satt opp en støttemur og det er fylt opp med 90 kubikk med lecakuler. Etter den tid har ikke vi hatt noe med saken å gjøre. Det er et annet firma som kjøpte tomten og foretok videre utbygging. Hele huset, slik som jeg ser det, står langt utenfor det oppfylte området. Vi har ikke ansvar for utgraving, sprenging, bygging av huset eller massene som er bygget videre ut i området.Vi har ikke noe ansvar for å ikke ha utført arbeidet. Det er beklagelig at man prøver å legge skylden på en helt uskyldig tredjepart, sier han.

(NB:Artikkelen fortsetter under bildet)

Anette Rasmussen og Hans Andre Olsen

Anette Rasmussen og Hans Andre Olsen går en ny vinter i møte, uten å være trygge.

Foto: Veronica Westhrin / NRK

Imens må beboerne gå nok en høst og vinter med frykten møte.

- Jeg er veldig redd for hjemmet mitt. Jeg er redd for at det skal skje noe mens vi er hjemme, og jeg er redd for at det skal falle ned. Vi aner ikke hva som vil skje dersom muren først raser, sier hun.