Hopp til innhold

Vil ikke betale mer

Oslo-folk reagerer på at prisen for enkeltbillett på bussen settes opp for å hindre ran.

Buss i Oslo
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Etter at en buss-sjåfør ble ranet i forrige uke nektet førerne for selskapet Unibuss i Oslo å selge billetter ombord i bussen i flere timer .

Selskapet fikk til tirsdag denne uken frist av Arbeidstilsynet til å komme med tiltak for å gjøre arbeidsdagen tryggere for sine sjåfører.

Sjåførene ønsket vektere ombord i bussen, men det er ikke løsningen mener selskapet .

– Bare i Oslo har vi nesten 1000 førere og å følge dem blir nesten umulig, sier administrerende direktør Helge Leite.

Øker prisen til 40 kroner

I stedet vil selskapet forsøke å gjøre det mindre populært å kjøpe billetter av sjåførene, og dermed sørge for at mindre penger blir oppbevart ombord i kjøretøyet.

Det skal nemlig bli dyrere å kjøpe billett om bord.

Fra 1. februar vil en enkeltbillett koste 40 kroner på bussen, opp fra 36 kroner.

ER DETTE GREIT? SI HVA DU SYNES PÅ SLUTTEN AV ARTIKKELEN!

– Feil å øke prisene mer

Det synes ikke osloborgere noe om.

– Det høres ikke særlig fornuftig ut. Hvis noen har lyst til å rane en buss, så gjør de det. Det har ikke noe med billettprisen å gjøre, sier en reisende til Østlandssendingen.

En enkeltbillett på bussen koster allerede 11 kroner mer enn om man kjøper den før man går på. En annen reisende reagerer på at denne forskjellen nå blir større.

– De som kjøper enkeltbillett av sjåføren i dag betaler jo allerede mer enn de gjør ved å kjøpe den et annet sted, så da synes jeg det blir feil å øke prisen enda mer.

Helt greit for forbukerrådet

Forbrukerrådet synes det er greit at bussbillettene i Oslo blir dyrere for å hindre ran. Det viktigste er at passasjerene vet om det på forhånd, ifølge rådgiver Martin Halsos hos Forbrukerrådet.

– Prisdifferensiering etter hvor man kjøper billetten i Oslo-området er noe kundene allerede er kjent med. Det vi i forbrukerrådet er opptatt av er at folk skal få informasjon om hvordan man skal gå frem for å skaffe seg billigere billetter dersom man ønsker det, sier Halsos.

Vurderer å stanse salg av fleksikort

Unibuss vurderer også å slutte og selge fleksikort på bussen. Dette forslaget blir møtt med langt mer forståelse av de som var ute og reiste på bussen i dag.

– Dersom man skal sette i verk et tiltak synes jeg det kan være et bedre tiltak, sier én.

Buss-sjåførene skal også få en alarm de kan utløse ved ran, samtidig som kameraene ombord skal sjekkes hver dag for å sikre at de virker.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo