Hopp til innhold

Unge barnevernsbarn får oppreisning

Akerhus fylkeskommune har fått inn 38 søknader fra barnevernsbarn fra 1980- og 90-tallet som søker om oppreisning. Søkerne forteller om seksuelle overgrep og vold.

Fosterhjem - illustrasjon

38 personer har søkt Akershus fylkeskommune om erstatning for omsorgssvikt eller overgrep i barnevernet.

Foto: Illustrasjonsfoto

– Folk har forskjellige historier. Noen forteller om seksuelt misbruk og overgrep, andre om tvang og vold. Flere av sakene handler også om manglende personlig oppfølging, sier Helga Riise, sekretariatsleder for ordningen.

For åtte måneder siden, 1. november i fjor, trådte Akershus fylkeskommune sin oppreisningsordning for tidligere barnevernsbarn i kraft. Siden da har de fått inn 38 søknader.

– Mange av de sakene vi har fått inn er hendelser fra 80- og 90-tallet. Så det er forholdsvis nært i tid.

Les også: Barnevernsbarn tilfeldig behandlet
Les også: Krever lik behandling av barnevernsbarn

– Forekommer fortsatt

Selv om det har blitt satt fokus på slike overgrep den siste tiden, sier Riise at det fortsatt forekommer tilfeller av omsorgssvikt i barnevernet.

– Ja, det gjør faktisk det. Det skal sies at det nok er et litt endret bilde fra 50- og 60- tallet. Da tror jeg man så mer systematisk omsorgssvikt og kraftige straffemetoder. Det har det nok blitt mindre av, men overgrep skjer fortsatt, sier Riise.

Fylkeskommunen har ingen spesielle tiltak om det rettes beskyldninger mot personersom fortsatt er ansatt i barnevernet.

– Vi vil da ta kontakt med barneverntjenesten, men utover det er det den som har vært utsatt for overgrep som må følge opp saken, sier Riise.

Les også: – Et nytt svik mot barnehjemsbarna
Les også: I sjokk over lav erstatning til barnehjemsbarn

Opp til 362.500 kroner

Hvor stor erstatning den enkelte får, er avhengig av hvor alvorlig omsorgssvikten har vært.

– For det første får de en uforbeholden unnskyldning fra det offentlige. I form av et brev fra ordfører. De får et oppreisningsbeløp avhengig av hvor grov omsorgssvikten eller overgrepet er.

Selve beløpet blir beregnet etter en tabell.

– Vi har noen standardsatser. I den fylkeskommunale ordningen er det beløp fra 150.000 kroner til 362.500 kroner. Hvis det er en av de fire kommunene som er med i ordningen, får de tilsvarende beløp fra den kommunen, sier Riise.

Les også: – Dette holder ikke
Les også: – Oslos barnevern taper