Hopp til innhold

Tre barn smittet av E. coli

Tre barn fra henholdsvis Oslo, Akershus og Østfold er innlagt på sykehus med alvorlig nyresykdom som skyldes E. coli-bakterien.

E. Coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt pga HUS-syndrom

E. coli-prøver fra barn som har fått nyresvikt på grunn av HUS-syndrom.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet

Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet, frykter at det skal være et større utbrudd av bakterien i Norge.

Foto: NRK
Ullevål universitetssykehus

De to alvorlig syke barna er innlagt på Ullevål universitetssykehus.

Foto: NRK

Et av de rammede barna er fem år gammelt og fra Bærum.

– Vi vet at familien oppsøkte legevakten i Bærum tirsdag kveld. Derfra ble barnet sendt til Rikshospitalet, sier smittevernoverlege i Bærum Bjørg Dysthe.

Det er slått fast at barnet har blitt diagnostisert med HUS. Dette er en alvorlig konsekvens av E. coli-infeksjonen.

– De fleste som smittes, omkring 80% vil bare få omgangssyke med mye diaré. HUS er en alvorlig tilstand med blant annet nyresvikt, sier Dysthe.

Kjenner ikke kilden

I alt er tre barn smittet. De er fra henholdsvis Bærum, Oslo og Råde kommune. Smittekilden er ikke funnet, men E. coli-bakterien kan overføres via mat.

Derfor er Mattilsynet koblet inn for å intervjue familiene til de smittede barna for å finne ut om det eventuelt er en felles smittekilde.

– Vi undersøker om det er en sammenheng, men må avvente laboratoriesvar for å se om det er samme bakteriestamme, sier Dysthe.

Les også: Tidligere jakt på E. coli-bakterier

Alle de tre smittede barna er under ti år. Hun sier at foreldre med barn i den samme barnehagen, har fått beskjed om at kraftig diaré kan være symptom på E. coli-smitte.

Leter etter årsaken

Pasientene har blitt syke i løpet av de siste to ukene. Folkehelseinstituttet undersøker nå årsaken til sykdomstilfellene i samarbeid med Mattilsynet og kommunehelsetjenesten.

– Det er for tidlig å si om det er en sammenheng mellom disse tilfellene, sier Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet.

Det blir nå tatt rutinemessige prøver av pasientene og matvarer hos familiene i samarbeid med det lokale Mattilsynet.

Til VG Nett opplyser Folkehelseinstituttet at de frykter at utbruddet kan være mer omfattende enn de tra barna.

– Når vi får tre smittetilfeller på kort tid, som er såpass spredt, frykter vi alltid et nasjonalt utbrudd. Laboratoriet jobber på spreng for å identifisere bakteriene. Kommunelegene og Mattilsynet er godt i gang med å intervjue familiene til de berørte barna i forhold til hva de har spist, sier Karin Rønning, overlege ved Folkehelseinstituttet til VG Nett.

Feber og diaré

I de fleste tilfeller starter HUS-sykdommen med en magetarminfeksjon med blodig diaré. Barnet kan ha feber, er slapt, irritabelt og har generelle sykdomstegn.

E. coli er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og dyr. Disse tarmbakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av bakterien kan forårsake alvorlig sykdom. En slik gruppe er EHEC bakterien, ifølge Folkehelsa.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo