Hopp til innhold

Tenåringer tatt for barneran i Bærum

To unge gutter på 15 og 16 år fra Oslo, er pågrepet og siktet for å ha gjennomført to ran ved Eikeli og Østerås i Bærum i oktober.

To gutter ble brutalt ranet ved Ekeli skole i Bærum.

Det var i dette området guttene ble ranet den 24. oktober.

Ranene ble gjennomført på en særdeles grov måte ved at det ble benyttet kniv mot strupen på de fornærmede, skriver Asker og Bærum politidistrikt i en pressemelding.

– Guttene ble pågrepet på skolen, og vi har gjennomført avhør av begge to. Begge to har tilstått forholdene og blir tatt hånd om av barnevernet, sier kriminalsjef i Asker og Bærum politidistrikt Nina Karstensen Bjørlo til NRK.

Kan stå bak flere ran

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo

Kriminalsjef Nina Karstensen Bjørlo ved Asker og Bærum politidistrikt.

Foto: Petter Sommer / NRK

Politiet i Asker og Bærum utelukker ikke at de unge gjerningsmennene kan stå bak flere lignende ran.

De fornærmede guttene er i 13- og 14 års alderen, og ranene skjedde med en ukes mellomrom den 18. og 24. oktober.

– Pågripelsen av de antatte gjerningsmennene skjedde i går, og det er en grundig og god etterforskning som har gjort at vi har kunnet pågripe dem, sier Karstensen Bjørlo.

Barnevernet får ansvaret

Hun sier at det er både beskrivelse fra de fornærmede, videomateriale fra området, elektroniske spor og informasjon de har fått under etterforskningen som ledet dem til guttene. På bakgrunn av alderen vil barnevernet nå ha ansvaret for guttene.

– Når det gjelder selve straffesaken så vil videre etterforskning vise om de kan stå bak flere ran, avslutter kriminalsjefen.

Den pågrepede 15 åringen er kjent av politiet fra lignende forhold tidligere.

– Verste ransbølgen på fem år

Politiet jobber intenst med å oppklare de mange ranene den siste tiden. Natt til onsdag ble tre 18-åringer slått og fraranet penger og mobiltelefon på Røa helt vest i Oslo.

Ranene føyer seg inn i den lange rekken av ranssaker i hovedstaden den siste tiden. Oslo er denne høsten rammet av den verste ransbølgen på fem år.

– En raner er ikke en raner lenger. Nå går de etter unge og svake, og det er ikke greit, sa stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Kåre Stølen torsdag.

Tall fra politiet viser at det i september og oktober ble anmeldt 223 ran eller ransforsøk i Oslo. Politiet ser flere metoder som går igjen hos ranerne, før de slår til avleder de ofte ofrene ved å spørre om klokka eller veien.