Hopp til innhold

Spar og Joker stopper salg av engangsgriller

Det er akkurat det Norsk brannvernforening ønsker seg etter den store skogbrannfaren i Sør-Norge.

Engangsgrill

Enkelte butikker har selger ikke lenger engangsgriller på grunn av skogbrannfaren, men kjedene vil ikke stanse salget i alle butikker.

Foto: NRK

Ekstremt tørre forhold i nesten hele Sør-Norge har allerede ført til flere skogbranner. Norsk brannvernforening oppfordret i morges butikkene om å ta ansvar og stanse salget av engangsgriller.

– Om det er mulig å få til, ville det vært strålende at man fra Trøndelag og sørover unngår å selge engangsgriller en periode fremover, sa administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening til P4.

Spar- og Joker-butikkene stanser salget av engangsgriller torsdag.

– Vi stanser salget i området der det er reell skogbrannfare, fra Trøndelag og sørover. Vi sender ut informasjon til butikkene nå. Butikkene vil fjerne engangsgriller fra hyllene og henge opp informasjon til kundene, sier Anette Grønby-Rein, informasjonsansvarlig i Kjøpmannshuset.

Coop, Meny, Kiwi og Rema 1000 stopper ikke salget

En ringerunde til de store dagligvarekjedene som NRK har gjort, viser at alle deler brannvernforeningens bekymring, men at de ikke nødvendigvis vil slutte å selge engangsgrillene.

– Vi deler bekymringen til brannvernforeningen, men vi ønsker ikke å gjemme dette produktet for våre kunder. Vi stoler på at kundene gjør kloke vurderinger av hvor de kan bruke grillen, sier kommunikasjonssjef i Coop Norge, Harald Kristiansen.

Coop, Kiwi-kjeden og Rema 1000 sender ut plakater som skal stå ved engangsgrillene og som ber kundene være ekstra oppmerksomme for forbudet.

– Vi oppfordrer kundene til å være varsomme og til å følge forbudene i sine områder, sier Kristine Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

Rema 1000 på Ulsrud

Rema 1000-butikken på Ulsrud i Oslo har fått ros fra brannvesenet for at butikken allerede har tatt ansvar og stanset salget av slike griller, skriver Dagbladet. Med en beliggenhet like ved Østmarka og populære Ulsrudvann er det mange som handler der før turen går opp i skogen.

Laster Twitter-innhold

– Vi tenkte at vi like gjerne kan stoppe dem som har tenkt å fyre opp engangsgrillen i marka. Folk får klare seg med kald mat i marka i disse dagene, sier kjøpmann Morten Wiik til avisen.

Rema 1000 sentralt sier til NRK at de fortsatt vil selge engangsgriller i butikkene sine til kunder som vil bruke dem i hagen eller i parker, men at de oppfordrer alle til å vise aktsomhet og at de vil opplyse om skogbrannfaren med plakater i butikkene.

– Det er viktig for oss at vi til enhver tid følger gjeldende lover og retningslinjer, det gjelder selvsagt også retningslinjer gitt av brann- og redningsetatene, sier kommunikasjonssjef Ann-Kristin Pettersen.