Prosjektdirektør Trond Rusten i Rom Eiendom.
Foto: Victoria Wilden / NRKBørre Jensen skal starte Ølpuben Royal.
Foto: Victoria Wilden– Det er rett og slett fordi det er kort og fengende, og spiller på beliggenheten i byen og Øen i Østbanehallen, sier prosjektdirektør Trond Rusten i Rom Eiendom om det nye navnet Ø.
– Du er ikke redd for at det blir misforstått for det man sier når man står fast. Øøøøø?
– Det er selvfølgelig en mulighet, men det tror jeg vi skal leve med. Og hvis folk sier "øøøøøø" da har vi egentlig oppnådd det vi vil, fordi da er det til oss de kommer, flirer Rusten.
Pusser opp for 250 millioner kroner
Tirsdag ble Østbanehallen stengt. Nesten 250 millioner kroner skal Rom Eiendom bruke på å pusse opp hallen. Om ett knapt år skal hallen åpne igjen under navnet Ø. Da med flere små og store spisesteder, blant annet en ølbar og en kaffebar. Rusten håper de vil trekke til seg folk også når de ikke skal ut og reise.
– Dette er en spennende del av Oslo. Vi har fått Barcode, Sørenga og utvikling i Schweigaardsgate. Det er 20.000 nye arbeidsplasser i området. Og 5000 nye boliger. Det er et området hvor flere titalls tusen pendler inn hver dag. Dette er et spennende området med mye mennesker, sier Rusten.
Rusten beskriver Ø som et innendørs torg. Han mener det har en unik atmosfære. Det er Mellbye arkitekter som står for utformingen av den nye hallen.
– Vi ønsker å gjenskape følelsen av et klassisk torg. Med belysning, grønne trær og vannspeil, sier Rusten.
Folk på gata om det nye navnet til Østbanehallen
Hva synes du om det nye navnet? Si din mening på vår facebookside.
Trond Rusten i Rom Eiendom om nye Ø
Nye leietakere
De fleste gamle leietakerne har blitt sagt opp. Bare Kirkens Bymisjon, hotellet og den italienske restauranten Bella Bambina får bli med videre. I den nyoppussede hallen kommer det flere spisesteder.
Børre Jensen skal starte en gastropub med norsk øl og pubmat.
– Vi synes det er fantastiske og flotte lokaler, og med mye folk rundt.
Han innrømmer at det er en utfordring å starte et nytt sted.
– Man har ingen garantier for at ting skal fungere, men grunnlaget ligger tilrette med flotte lokaler og mye folk i området.
Gry Holm skal åpne et fransk-italiensk brasserie med uteservering mot operaen.
– Vi synes det er et fantastisk bygg og en kjempespennende bydel under utvikling. Og lokalet vi skal inn i er et storslått rom som det blir kjempespennende å innrede og lage restaurant i.
Hun tror torgidèen vil gjøre Ø til et attratktivt sted. Og at navnet Ø er fint.
– Jeg liker Ø. Det er norsk. Det er ikke så mange andre som sier Ø.
Disse stedene skal være klare ved åpningen av Ø:
- Comfort Hotell Grand Central
- Bella Bambina - italiensk restaurant
- Et fransk-italiensk brasserie
- En ølpub
- En restaurant med norske råvarer
- Et 500 kvadratmetet stort matmarked
- En sushibar
- En kaffebar
- En gave- og suvenirbutikk
- Og Visit Oslo - turistinformasjonen
Se tildukingen av Øen og hva som skjer inne i hallen nå.
Åpnet i 1854
Østbanehallen åpnet første gang i 1854. Den gang var den det sørlige endepunktet for toglinjen mellom Eidsvoll og Oslo. Store deler av den opprinnelige bygningen ble revet, og en ny bygning ble oppført i 1882. Da togene sluttet å gå inn i selve Østbanehallen i 1984 ble hallen gjort om til et kjøpesenter. Siden da har det endret seg lite.
Ukerevyen 1949 - Den nyåpnede restauranten på Østbanehallen i 1949
Ukerevyen fra 1958 etter en dødsulykke ved forgjengerovergangen utenfor Østbanestasjonen i Oslo.
Ukerevyen fra 1953 - Påsketurister med ryggsekker og annen bagasje utenfor Oslo Østbanestasjon.