Hopp til innhold

Skattesnytere slipper billig unna

De fleste skattesnytere som avsløres slipper billig unna.

Direktør i Skattekrim Jan-Egil Kristiansen
Foto: Olav Olsen Olsen, Olav / Scanpix Aftenposten

Ifjor ble bare 120 skattesnytere politianmeldt. Oslo likningskontor avslørte over 1500 saker som kunne vært anmeldt.

- Politiet ikke har ressurser til å etterforske sakene, sier leder i skattekrimavdelingen ved Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

- Ni av ti saker som skulle vært anmeldt i Oslo blir ikke anmeldt til politiet, sier leder i skattekrimavdelingen ved Skatt Øst, Jan-Egil Kristiansen.

Avdekker til liten nytte

Per Ditlev-Simonsen
Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

I fjor trakk Per Ditlev Simonsen seg som ordfører etter å ha holdt en konto i Sveits skjult for likningsmyndighetene, Frp ble gransket for å ha trikset med reiseregninger, og den første av mange taxisvindelsaker kom opp i Oslo Tingrett. Oslo Likningskontor avdekket flere alvorlige skattsvindelsaker enn noen sinne. Men til liten nytte.

- Det er mange eksempler hvor vi bare lar være å anmelde. Det finnes undragelser i millionklassen, men vi anmelder ikke saken fordi politiet ikke har kapasitet, sier Kristiansen.

De som blir oppdaget får straffeskatt, men hvis de ikke betaler skatten og straffeskatten, så går de helt fri.

Kunne anmeldt langt flere

Fem anmeldelser etter bokettersyn, og 121 for manglende selvangivelse er fasiten for 2007. Dette er langt færre enn i 2006. Hadde det vært opp til likningsmyndighetene ville de da anmeldt rundt 1500 saker.

Selv om ikke Kristiansen har tall på hvor mange mulige saker de kunne anmeldt i fjor, regner han med at det er langt flere.

- Det som virker mot skatteundragelser er oppdagelsesrisiko og at det får konsekvenser når man blir tatt. Gjerne i form av straffesaksjoner og gjerne i full offentlighet. Det skjer bare om saken går som en straffesak for domstolene.

Kristiansen mener antall anmeldelser burde gå opp fordi folk reagerer og viser samfunnsansvar med å si fra til myndighetene når de ser på ulovligheter

- Da er det viktig at politiet og skattemyndighetene sammen gjør hva de kan for å avekke skatteundragelser

- Hva må gjøres for å løse opp i dette?

- I Oslo-området er de største skattesakene. Da er det viktig at politiet har ressurser til å håndtere de store, alvorlige skattesakene her.

For få etterforskere

Hvis man blir tatt for å svindle på skatten har likningsmyndighetene rett til å kreve straffeskatt av vedkommende, men tiltale og straff utover dette kan bare gis hvis politiet har etterforsket saken.

Finans- og miljøseksjonen ved Oslo politidistrikt har i dag 36 stillinger. Det er kun en prosent av alle stillingene i distriktet.

- Det er et ressursspørsmål. Vi har for få etterforskere og påtalejurister er for få til at vi klarer å ta unna flere saker, sier politijurist ved Finans- og miljøseksjonen ved Oslo politidistrikt, Ragnvald Brekke.

Frustrerte

Utgangspunktet er seksjonen ikke rekker over de fagfeltene de skal ivareta.

- Dette er en frustrasjon som hele tiden er der, men det er noe man lever med daglig og ikke noe nytt for vår del, sier Brekke.

Han forteller at det ikke er noen store forhåpninger i Oslo politidistrikt om at det skal komme flere stillinger til hans seksjon.

- Det er hele tiden en utvikling sakte men sikkert i positiv retning. Men, det kan fortsatt ikke medføre at vi klarer å ta mer enn et lite antall av de skattesakene som dukker opp til enhver tid.

Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo