Alt hjortevilt skal kontrolleres av veterinær før det selges på restauranter eller i butikker. Er ikke kjøttet kontrollert er det følgelig ulovlig.
- Det er risiko for at vilt har sykdommer som gjør at kjøttet ikke er egnet som menneskemat, sier seksjonssjef Christoffer Nielsen i Mattilsynet til NRK Østlandssendingen.
Senest i helgen obduserte han selv to elg i Nord-Norge som viste seg å være syke og dermed uspiselig.
Kan ikke kjøpe fra jeger
Det var på en inspeksjon i slutten av september at Mattilsynet fant rådyrkjøtt som ikke kunne dokumenteres på restaurant Bagatelle i Oslo.
Inspeksjonen var en del av tilsynets sporbarhetskampanje.
- Restauranter og butikker har ikke anledning til kjøpe kjøtt rett fra jegere. Det hender at dette skjer, og det tyder på en manglende forståelse for regelverket, sier Nielsen.
- Flisespikkeri
, Eivind Hellstrøm, mener dette er flisespikkeri.
Til VG sier han at han ikke visste at rådyr måtte kontrolleres av veterinær, fordi småvilt normalt er unntatt kontroll.
Ifølge Mattilsynet er hare det største dyret som kan serveres uten å først gå veien om veterinær.
Nå sier Hellstrøm at han skal spise det siste rådyret selv for å få saken ut av verden.