Hopp til innhold

Refs til Hellstrøm

Luksusrestauranten Bagatelle serverte ulovlig rådyrkjøtt da Mattilsynet kom på besøk.

Eyvind Hellstrøm
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Alt hjortevilt skal kontrolleres av veterinær før det selges på restauranter eller i butikker. Er ikke kjøttet kontrollert er det følgelig ulovlig.

- Det er risiko for at vilt har sykdommer som gjør at kjøttet ikke er egnet som menneskemat, sier seksjonssjef Christoffer Nielsen i Mattilsynet til NRK Østlandssendingen.

Senest i helgen obduserte han selv to elg i Nord-Norge som viste seg å være syke og dermed uspiselig.

Kan ikke kjøpe fra jeger

Det var på en inspeksjon i slutten av september at Mattilsynet fant rådyrkjøtt som ikke kunne dokumenteres på restaurant Bagatelle i Oslo.

Inspeksjonen var en del av tilsynets sporbarhetskampanje.

- Restauranter og butikker har ikke anledning til kjøpe kjøtt rett fra jegere. Det hender at dette skjer, og det tyder på en manglende forståelse for regelverket, sier Nielsen.

LES OGSÅ: Bagatelle mistet Michelin-stjernen

- Flisespikkeri

Mesterkokken selv , Eivind Hellstrøm, mener dette er flisespikkeri.

Til VG sier han at han ikke visste at rådyr måtte kontrolleres av veterinær, fordi småvilt normalt er unntatt kontroll.

Ifølge Mattilsynet er hare det største dyret som kan serveres uten å først gå veien om veterinær.

Nå sier Hellstrøm at han skal spise det siste rådyret selv for å få saken ut av verden.