Hopp til innhold

Private i kamp om sykehotellet

Arthur Buchardt og hans investorvenner er slett ikke alene om å ville drive sykehotell for Radiumhospitalet.

Sjukehotellet

Flere private aktører vil drive sykehotell for Radiumhospitalet.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det er flere som er villige til å levere tilbud.

- Det finnes alternativer til å fullføre sykehotellet, sier styreleder Steinar Marthinsen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet til NTB.

Flere mulige løsninger

Mens Buchardt og investorvennene Christian Ringnes og Petter Stordalen tilbyr å fullføre sykehotellet for så å leie ut værelser til sykehuset, finnes det nemlig interessenter med helt andre planer.

- Vi har rundt 20 ledige rom til konkurransedyktige priser, bare 15 minutter unna Radiumhospitalet. Vi kan tilby full pensjon og oppfølging eller bare værelser, sier administrerende direktør Arild Furuseth ved Godthaab helse- og rehabilitering.

Tidsfrist

Styret i Rikshospitalet inviterte en rekke investorer og andre private aktører til et møte om sykehotellet mandag morgen. Der gjorde styreleder Steinar Marthinsen det klart at tiden er knapp og at de private har frist til tirsdag klokken 20 med å legge fram et tilbud.

Les også: Buchardt/Stordalen tror på løsning

- Vi har dårlig tid. I løpet av uka må vi se en retning på saken som gjør at vi kan ta endelig stilling til om bygget skal stå eller tas ned, sier Marthinsen.

Hotellinvestor Arthur Buchardt sier til NTB at han akter å inngi et tilbud, trolig i samarbeid med Christian Ringnes og Petter Stordalen. Men både Ringnes og Stordalen var skuffet over hvordan deres planer ble mottatt.

Christian Ringnes
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

- Personlig er jeg skuffet over møtet. Styret i Rikshospitalet stengte for de fleste muligheter og det virket absolutt ikke som om det fantes noe selvstendig ønske om å drive dette fram, sier Ringnes til NTB.

- Det virker som om styret ikke fullt ut deler vår entusiasme for å løse dette, sier Stordalen.

Helseminister Sylvia Brustad (Ap) opplyser at hun ikke vil kommentere saken. Brustad vil heller ikke si om hun synes regelverket er for rigid og bør endres.

Vil ha løsning

Styreleder Steinar Marthinsen sier han gjerne vil få til en løsning med de private.

- Forutsetningen er at det kan skje innenfor det regelverk som vi må forholde oss til. Dersom vi klarer å finne en løsning vil det være veldig bra for både pasienter og pårørende, sier han.

Anbudsreglene og helseforetaksloven setter klare begrensninger for private løsninger. Det er ikke tillatt å ta opp lån fra private som overstiger de økonomiske rammene satt av staten, private kan ikke uten videre drive virksomhet på sykehusets tomt og avtaler kan ikke inngås uten anbudsrunde.

Arthur Buchardt
Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

Krevende regelverk

Arthur Buchardt innrømmer at regelverket gjør det krevende å finne en løsning.

- Men å bygge et hotell på taket av strålebygget, mener jeg fortsatt er mulig, sier han.

Hotellinvestoren som selv er tidligere kreftpasient, sier hans engasjement springer ut av ønske om å bidra til kreftsaken.

- Det er en tilfeldighet at jeg ellers driver med hoteller, sier han.

- Ser du for deg at det er mulig å tjene penger på sykehotellet?

- Det får framtiden vise.