Hopp til innhold

Osloelever på nynorsktoppen

Oslos tiendeklassinger slår elevene i flere av landets nynorskfylker.

Nei til nynorsk

Forsker Benthe Kolberg Jansson tror elever i Oslo ofte har foreldre med høyere utdanning, og at dettte kan være noe av grunnen til at byens tiendeklassinger gjør der bra på skolen.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Resultatet fra årets avsluttende eksamen i sidemål har kommet, og hovedstadens tiendeklassinger kan skryte av 3,5 i snitt.

Det er like bra eller bedre enn elevene i Rogaland, Hordaland og Møre og Romsdal - tre fylker hvor mange bruker nynorsk som hovedmål. De eneste som slår osloelevene er ungdommer fra Sogn og Fjordane.

– Må takke snille sensorer og flinke foreldre

Men om osloelevenes gode resultater skyldes et godt språkøre, hard jobbing eller snille lærere er uvisst. Forsker Benthe Kolberg Jansson har jobbet med utviklingsarbeid knyttet til nynorsk, og vil ikke gi elevene all æren.

– Jeg tror vurderingskriteriene for dem som har bokmål som sidemål er strengere enn for dem som har nynorsk som sidemål, sier hun.

Les også:

Kolberg Jansson forteller også at forskjellene kan være store mellom bydeler, og at Oslo vest ofte gjør det bedre enn elevene som bor på østkanten.

– Vi vet veldig godt at ressurser i hjemmet betyr veldig mye for skoleresultatene. Kanskje en del elever i Oslo- området har god hjelp hjemmefra, tror hun.

Brydde seg ikke om nynorsk

Kolberg Jansson er likevel overrasket over at elevene i Oslo gjør det så godt i nynorsk.

Hun mener mange kan ha opplevd liten begeistring for målformen gjennom skoletiden, noe som også ble tydelig da NRK snakket med folk på gaten om resultatet. De aller fleste bedyret at de knapt orket å løfte en finger for nynorskkarakteren.

Byrådsleder Stian Berger Røsland (H) har tidligere uttalt at det er bekymringsfullt at mange elever utvikler negative holdninger til nynorsk gjennom norskopplæringen.

Han ba den gang Oslo kommune om å søke om ny utprøving av valgfritt sidemål.


Flere nyheter fra NRK Stor-Oslo