Hopp til innhold

Ett skritt nærmere vinter-OL i Oslo

Bystyret i Oslo har vedtatt å be om statsgaranti for vinter-OL i 2022.

Illustrasjon OL Oslo 2022

Slik er det tenkt at et mulig OL i Oslo 2022 kan se ut.

Foto: illustrasjon: Snøhetta/Cowi/MIR

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland.

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Libe Rieber-Mohn

Libe Rieber-Mohn.

Foto: Espen Sturlason
Annelise Høegh

Annelise Høegh.

Foto: SCANPIX
Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes.

Foto: Espen Sturlason

Høyre, Frp, Arbeiderpartiet, Venstre og Krf stemte for søknaden. Vedtaket ble gjort mot SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønnes stemmer.

Saken går nå til folkeavstemning samtidig med stortingvalget, mens byrådet skal forhandle med staten om kostnadsfordelingen. Når resultatene fra folkeavstemningen og forhandlingene er klare, avgjør bystyret om de skal sende OL-søknaden til IOC.

– Passer som hånd i skihanske

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland, mener vinter-OL i Oslo kan være starten på et stort og viktig kapittel i Oslos historie, og at byen blir løftet en divisjon eller to.

– Nå kan vi få til noe vi ellers ikke ville fått til. Et OL passer som hånd i skihanske for en by som vil være vinterhovedstad, sier Stian Berger Røsland.

Berger Røsland peker på at et Oslo-OL vil være kompakt, og at dette vil gi en unik stemning med kort avstand mellom utøver og innbyggere.

Dessuten,

– Når vi reiser ut på besøk, må vi av og til invitere hjem til oss også, sier Stian Berger Røsland.

Arbeiderpartiets Libe Rieber-Mohn trekker frem at de investeringene som skal gjøres er investeringer vi uansett bør og må ta.

– Byen vokser raskt, og Oslo har færrest idrettsanlegg per innbygger i landet. Dessuten er det lenge siden sist vi tok på oss ansvaret, sier Libe Rieber-Mohn.

– Få kloa i noen midler

Det var flere av bystyrerepresentantene som brukte som argument at det er lenge siden Oslo har bydd på et vinter-OL. Høyres Annelise Høegh var en av dem. Hun synes budsjettet er nøkternt, med mye god etterbruk av anlegg.

– Det er naturlig at Norge av og til påtar seg ansvaret, når så mange liker å følge med på vinteridrett. Dessuten er dette er vår mulighet til å få kloa i noen midler som Oslos befolkning fortjener.

– Så lenge vi i denne verden ser oss tjent med å holde oss med olympiske leker, må også Norge av og til ta på seg ansvaret. Og Oslo vil dra ned kostnadene for fremtidige OL, sier Odd Einar Dørum fra Venstre.

Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari sier partiet stemmer for statsgaranti i tilfelle folket vil si ja i september. Carl I Hagen har ikke bestemt seg for hva han skal stemme.

– Men når jeg hører på alle flosklene som presenteres her i dag er jeg glad for at det er folket som skal bestemme. Noen sier det er viktig at vi tar på oss OL innimellom. Dettte hadde vært et godt argument hvis det var mangel på søkere, sier Carl I Hagen.

Luksusfella i OL-versjon

Lederen for Rødt, Bjørnar Moxnes, mener et OL er en dyr måte å få gjennomført bygging av nye idrettsanlegg og infrastruktur fordi mestparten av pengene vil gå til selve gjennomføringen med seremonier, administrasjon og sikkerhet.

Og at de som stemmer for et vinter-OL i Oslo må slutte med å kalle Rødt uansvarlig.

– Planen er altså å svi av 12.000 millioner kroner for å få 2.700 millioner kroner til å bygge idrettsanlegg for. Dette er luksusfella i OL-versjon, sier Bjørnar Moxnes.

Og så lar vi ordføreren i Oslo avslutte dagens OL-søknad-sitater.

– Det aller viktigste for meg er den inspirasjonen idrettsheltene gir til barna. At barn interesserer seg for idrett er hovedmotivasjonen min for å gå inn for vinter-OL i Oslo, sier Fabian Stang.