Hopp til innhold

OL-direktøren: – OL vil gi byen og landet mange muligheter

Direktøren for Oslo2022 mener anslagene i den samfunnsøkonomiske analysen gir et godt og riktig bilde av effekten av et eventuelt OL i Oslo.

Eli Grimsby

Direktør Eli Grimsby i Oslo2022 mener et OL i Oslo gir store muligheter for utvikling innen flere sektorer. Det avgjørende er hvordan dette utnyttes i det videre OL-arbeidet.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– Et OL og et Paralympics til byen og landet gir oss veldig mange muligheter. Vi har gjennomført en markedsundersøkelse der folk sier at det er kanskje dyrt, men det er verdt det, sier direktør Eli Grimsby i Oslo2022.

Tidligere i vinter la OL-organisasjonen frem en analyse de har utarbeidet sammen med fire konsulentselskaper. Der ser de på hvilke effekter et eventuelt Oslo-OL vil kunne gi på samfunnsøkonomien.

Les rapporten her (ekstern lenke)

Rapporten vil være blant de viktigste dokumentene Oslo-politikerne skal forholde seg til når det skal avgjøres om Oslo går videre i søknadsprosessen (se faktaboks).

Forskere fra flere fagområder mener imidlertid at beregningene er altfor optimistiske, og henviser til forskning fra tilsvarende gigantarrangementer andre steder som viser betydelig mindre positiv økonomisk effekt enn hva Oslo-OL legger opp til.

Tror på langtidseffekt

Konsulentselskapet Ernest & Yong har på oppdrag fra byrådet gått gjennom arbeidet Oslo2022 så langt har gjort.

Les deres rapport her (ekstern lenke)

Der Oslo2022 har valgt å tallfeste effekten et OL vil ha på bedret folkehelse, på turisme og næringsliv på til sammen 7,7 milliarder kroner, mener konsulentselskapet at det ikke er riktig å sette slike tallverdier på OL-effekten.

OL-direktøren mener imidlertid det er gode grunner til å tro på en folkehelsegevinst i milliardklassen.

– Vi investerer i en rekke nye anlegg, og vi oppgraderer mange anlegg som finnes. Vi regner med at anleggene vil bli brukt i ettertid. De store investeringene har en kostnad over 40 år, men også en nytte over 40 år, og det ligger til grunn for 4,9 milliarder der, sier Grimsby.

Også effekten på turistnæringen tror Grimsby er betydelig.

– Fra turistnæringen er det en stor forventning om at OL og Paralympics vil kunne gi store gevinster. Vi må også huske at Oslo er et sted som mange ønsker å dra til, og som vi vil kunne vise frem på sitt flotteste. Gjør vi det på en god måte og bruker de mulighetene vi har, så mener vi det kan gi gode effekter for turistnæringen, sier hun.

Grimsby står mener mye handler om hvordan man i planleggingen og gjennomføringen av et OL utnytter de mulighetene et slikt arrangement gir for en rekke sektorer.

– Det er viktig at selve arrangementet blir en nasjonal begivenhet som gir oss felles minner i nasjonen. Det vil gi en økt stolthet både for byen og for landet. I tillegg har politikerne ønsket at når vi først gjør dette, så skal vi se på andre muligheter og gevinster. De har pekt på ønsket om å få til noe på byutvikling. De vil også at vi skal se på mulighetene for bedret folkehelse og bedre deltagelse for folk flest, sier hun.

Elvestuen: – Kan løfte byen og landet

Ola Elvestuen

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Ola Elvestuen (V) mener det finnes eksempler på OL-arrangører som har klart å utnytte lekene godt innenfor flere ulike samfunnssektorer.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Ola Elvestuen (V) er en tydelig forkjemper for at Oslo skal søke om å få arrangere OL i 2022. I likhet med Grimsby mener han suksessen for Oslo-OL i stor grad ligger i hvordan man utnytter et OL innenfor ulike sektorer.

– Lekene i seg selv vil ikke være lønnsomme. Men det handler om hvordan du bruker et så stort arrangement til å løfte byen, norsk idrett og landet for øvrig, sier Elvestuen.

Byråden mener enkelte OL-byer har lyktes bedre enn andre i å utnytte denne typen effekter, og trekker frem Barcelona (sommer-OL i 1992) og Vancouver (vinter-OL 2010) som forbilder i så måte.

Elvestuen er imidlertid også klar over at en del tidligere OL-arrangører ikke har klart å utnytte mulighetene et OL gir til samfunnsutvikling.

– Når vi jobber videre med prosjektet, så ønsker vi å ha forskningsmiljøet med oss i hvordan vi skal utvikle så gode konsepter som mulig. Vi vil finne frem til tiltak som gir effekt over tid, sier Elvestuen.

– Trenger man et OL for å få til en utvikling som dette i Oslo?

– Oslo trenger ikke et OL, men vi mener det ligger så mange muligheter i å søke på dette, så vi mener det er riktig for både Oslo og for Norge, sier han.

Siste nytt

  • Assistenttrener i Fredrikstad gir seg brått

    Marijo Jovic har valgt å gi seg som assistenttrener i den nyopprykkede eliteserieklubben Fredrikstad tre kamper inn i sesongen.

    Det opplyser Fredrikstad FK på sitt nettsted fredag. Klubben skriver at «nå går ferden videre for den sympatiske treneren». Hva som ligger i dette er ikke utdypet i meldingen.

    – Han ønsket å gå videre, og vi har funnet en fornuftig løsning. Det er ingen dramatikk i det her. Vi går fra hverandre som veldig gode venner, sier FFKs sportssjef Joacim Heier til NTB.

    FFK må dermed umiddelbart ut på jakt etter en erstatter for Jovic.

    – Det er ikke en optimal timing med tanke på at de fleste er i arbeid, men vi går til arbeidet og har stor tro på at vi skal finne en trener, forteller Heier.

    Han opplyser at klubben er i gang med å sondere, men at klubben ikke har dårlig tid.

    – Vi har et solid team på plass allerede, så det er ikke noe hastverk. Det er viktigere for oss at vi treffer og styrker teamet med riktig person og riktige egenskaper, sier Heier.

    Fra før er Andreas Hagen og Torgeir Helgen assistenttrenere på A-laget for hovedtrener Mikkjal Thomassen. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Fredrikstad FK - Sarpsborg 08 (2-2)
    Foto: Thomas Andersen / NTB
  • Nagelsmann forlenger med Tyskland

    Julian Nagelsmann har skrevet ny kontrakt som tysk landslagssjef som strekker seg til og med fotball-VM i 2026.

    Det opplyser Tysklands fotballforbund på sitt nettsted.

    Nagelsmann er den siste tiden blitt sterkt koblet til sin tidligere klubb Bayern München, der Thomas Tuchel ikke får fortsette som hovedtrener etter inneværende sesong.

    Forlengelsen med landslaget gjør imidlertid 36-åringen uaktuell for Bayern.

    – Dette er en avgjørelse som kommer fra hjertet. Det er en stor ære å kunne trene landslaget og jobbe med de beste spillerne i landet, sier Nagelsmann. (NTB)

    X5kdFmemwRg
    Foto: AFP
  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes representant. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Det er enighet om å bevare den nevnte utvalget som «utviklingsarena» fremover. Utvalget skal møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong, og nå i høst for å diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manualene i grenene.

    Kilde møter pressen
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal