Hopp til innhold

Nettbutikk selger varer de hevder kan kurere kreft

Gjennom å drikke sølvvann og bruke jordingsredskaper, hevder nettbutikken Altshop at mennesker med kreft, MS og Hiv skal få kroppen i balanse. – Noe av det verste vi har sett, sier Forbrukerombudet.

Skjermdump fra Altshop.no

KURERER KREFT: Altshop hevder selv at de er Norges mest besøkte alternative nettbutikk, med ulike produkter innen kategorien kropp, sinn og sjel. De hevder også at de selger produkter som kan kurere alvorlige sykdommer.

Foto: Skjermdump Altshop.no

– Hei, hei. Velkommen.

– I dag vil du lære hvordan helbrede kroppen på 90 dager eller mindre.

Slik inviterer daglig leder i Altshop.no, Kjetil Dreyer, til et såkalt webinar. I et nettforedrag for spesielt inviterte forteller han om naturprodukter som skal gjøre deg frisk.

På skjermen dukker det opp faktaark med påståtte effekter av sølvvann, vannioniserer, jordingslaken og liknende produkter.

– Det verste vi har sett

Altshop er et konsept som startet som en nettbutikk i 2008. De hevder selv at de er Norges mest besøkte alternative nettbutikk, med ulike produkter innen kategorien kropp, sinn og sjel.

– Dette produktet uskadeliggjør alle typer virus, bakterier og sopp. I tillegg styrker det immunforsvaret og dobler antall T-celler.

Fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet sitter og leser høyt fra Altshop sine nettsider.

Å selge sølvvann (se faktaboks) og andre alternative produkter er ikke ulovlig. Derimot er det ulovlig å markedsføre dem overfor syke mennesker, slik Altshop gjør både via nettmøter og på sine nettsider.

– Dette er noe av det verste vi har sett når det gjelder påstander om konkret effekt på alvorlige sykdommer.

Nettbutikken Altshop driver ulovlig markedsføring overfor syke, slår fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet fast.

ULOVLIG MARKEDSFØRING: Nettbutikken Altshop driver ulovlig markedsføring overfor syke, slår fagdirektør Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet.

For det første er det ifølge Skjelbostad en del markedsføring som undergraver det offentlige helsevesenet, det er ulovlig.

– Men det mest alvorlige her er påstandene om at disse produktene kan kurere alvorlige sykdommer som MS, Hiv og kreft, sier Hovde Skjelbostad til NRK.

Loven er streng for hva du kan si når det kommer til alternativ behandling.

– Blant annet kan du ikke hevde at produktene har effekt, fordi det ikke kan dokumenteres. Det er strengt, men det er fordi syke folk er i en sårbar situasjon. De kan lett la seg påvirke.

Forbrukerombudet har til nå sett på alternativ behandling og ikke produkter. Derfor har de ikke gått etter aktører som Altshop. Men nå slår Forbrukerombudet og Statens Legemiddelverk fast at den nettbaserte butikken driver ulovlig markedsføring overfor syke mennesker.

– Ikke kapasitet til å følge opp alle

Statens Legemiddelverk uttalte i en artikkel i Dagbladet allerede i 2009 at markedsføringen deres var ulovlig.

Steinar Madsen

MANGE AKTØRER: Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk sier de ikke har kapasitet til å følge opp alle aktørene som selger alternativ medisin.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Legemiddelverket var også skeptiske til at daglig leder Kjetil Dreyer og andre frontet en antivaksinekampanje, samtidig som de promoterte produkter som alternativ til vaksinen.

Likevel har Altshop fått holde på i flere år. Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen sier de ikke har kapasitet til å følge opp alle aktørene som selger alternativ medisin.

– Det er rett og slett for mange av dem. Og vi regner jo med at de fleste følger norsk lov, sier Madsen til NRK.

Legemiddelverket vil nå ta kontakt med Altshop.no. Ifølge Madsen er det ikke holdepunkt i de medisinske påstandene Altshop har skrevet om på sine nettsider.

– Nei, dette er vurdert av flere faginstanser. Blant annet amerikanske legemiddelmyndigheter, og det er ingen som går god for at dette kurerer kreft og andre sykdommer.

– Produktene er ikke legemidler

Daglig leder Kjetil Andreas Dreyer i Altshop er uenig i at de selger produkter som ikke er kvalitetssikret for å inneholde helsebringende stoffer.

– Våre produkter er med på å styrke kroppens evne til å takle utfordringer og gi en sunnere helse. Produktene er ikke legemidler, men er supplement til de etablerte kostholdsråd som gis av myndighetene, skriver han i en e-post til NRK.

Videre skriver Dreyer at han vil ta nødvendige skritt for å rette opp i dette, dersom myndighetene mener markedsføringen strider med norsk lov.