Hopp til innhold

Ingen tiltak for å bedre Oslo-lufta

Statens Vegvesen har ikke noen strakstiltak som kan iverksettes nå for bedre luftkvaliteten i Oslo.

Vinterglatte veier

Det er i dag ventet svært forurenset luft langs tungt trafikkerte veier i hovedstaden.

Foto: Eeg, Jon, Jon Eeg / SCANPIX

Det er svært dårlig luftkvalitet i Oslo på grunn av biltrafikk og kulde.

Men Oslo har ingen akutt-tiltak å sette inn i kampen mot luftforurensing.

Ifølge Statens Vegvesen vil det ta lang tid å utrede om drastiske tiltak som datokjøring og bilforbud er mulig å gjennomføre i en gjennomfartsby som hovedstaden.

– Effektive tiltak, som for eksempel par- og oddetallskjøring, er kompleks i en storby som Oslo. Derfor vil vi planlegge godt før vi iverksetter slike tiltak, sier Gry Larsen i Statens Vegvesen.

Les mer:

Ikke aktuelt før neste år

Samferdselsdepartementet har åpnet for blant annet par- og oddetallskjøring og kjøreforbud for biler med høye utslipp, men bystyret har ikke godkjent bruk av slike restriksjoner.

Det kan bety at mulige tiltak som datokjøring og bilforbud ikke vil bli aktuelt før neste høst, ettersom man er avhengig av at et flertall i bystyret gir sin støtte.

Ingrid Strand, samferdselsmedarbeider hos Natur og Ungdom, mener det er uforståelig at byrådet ikke har godkjent disse tiltakene.

– Byrådet motarbeider alle tiltak som gjør det vanskeligere for billister. Det har gått hardt utover luftkvaliteten i byen, fremkommelighet i sentrum og utslippsreduksjoner, sier Strand.

– Det er synd hvis bystyret ikke går med på det. Statens vegvesen er beredt på å planlegge og iverksette disse tiltakene i kommende sesonger, sier Larsen.

I mellomtiden oppfordrer hun osloborgere til å la bilen stå, jobbe hjemmefra og bruke kollektivtransporten.

– Reduksjon i antall biler på veiene er det eneste tiltaket som fungerer mot en slik luftforurensning som vi ser i dag, sier Larsen.

Langsiktige tiltak

Natur og Ungdom mener at Oslo også trenger langsiktige tiltak som køprising, bedre kollektivtilbud og bilfrie områder.

– Dette skjer hvert eneste år. Når det blir kaldt, så blir luftkvaliteten dårlig. Det er grenser på hvor lenge man kan vente med å sette i gang slike nødvendige tiltak, sier Strand.