Hopp til innhold

Færre og færre skoler deltar på Operasjon Dagsverk

Operasjon Dagsverk går av stabelen over hele landet i dag. Men antall skoler som melder seg på synker hvert år.

Operasjons Dagsverk i Karl Johan i dag

Stadig færre skoler deltar på Operasjon Dagsverk. Men disse ungdommene er i gang med årets OD-prosjekt i Karl Johan i dag.

Foto: Operasjon Dagsverk

Under Operasjon Dagsverk jobber skoleungdommer en hel dag, og pengene de tjener går til et godt formål. I år er det ni færre påmeldte skoler i Oslo og Akershus sammenlignet med fjoråret. På landsbasis er det en nedgang på tjue skoler.

– I år har vi 624 påmeldte skoler, men ser likevel at det har gått ned i forhold til tidligere år, forteller Julie Rødje i hovedkommiteen.

Julie Rødje, Hovedkomiteen i Operasjon Dagsverk

Julie Rødje tror det er flere årsaker til at det er færre skoler som deltar i Operasjon Dagsverk

Foto: Operasjon Dagsverk

Flere årsaker

Siden år 2000 har antall skoler som har meldt seg på Operasjon Dagsverk sunket jevnt.

– En ting er at flere og flere skoler blir lagt ned og derfor kommer elevmassene til andre skoler. En annen er at andre skoler blir med på andre prosjekter enn OD, forklarer hun.

Synkende oppslutning

En av skolene som har valgt å gå bort fra OD er ÅS videregående skole. Siden 2006 har de satt av en dag for å jobbe for SOS-barnebyer.

– Vi følte at oppslutningen om OD var synkende, og det var vanskelig å engasjere elever. Det ble litt lite trøkk på den dagen, og da spurte vi elevrådet om vi kunne gjøre noe annet, og de ville ha et fast opplegg, sier Harald Storengen, lærer ved Ås videregående.

Eierskap til hjelpearbeidet

Hvert år jobber Ås videregående skole for den samme barnebyen i Latvia. Storengen mener det gir ungdommene eierskap til hjelpearbeidet.

– Vi kan følge den opp fra år til år og vi sender da også ned elever som er der nede og ser at pengene kommer fram, sier Storengen.

Men ikke alle er like fornøyde med at færre skoler deltar i Operasjon Dagsverk.

Større perspektiv

–Det handler jo ikke om bare én dag hvor man gir noe til en god sak. Men det handler om et nasjonalt felles solidatritetssperspektiv hvor man ikke ser bare på isolerte enkeltprosjekter, sier Tore Linnè Eriksen, professor ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Han var selv med på å starte Operasjon Dagsverk på 1960-tallet.