Hopp til innhold

– Voldtatte menn er redd for å bli gjort til latter

Latterliggjøring, manglende forståelse og et dårligere hjelpetilbud møter menn som er blitt voldtatt eller utsatt for seksuelle overgrep, mener flere organisasjoner. Kent Are Johansson opplevde akkurat det.

Kent Are Johansson

Kent Are Johansson tror noen puttet noe i glasset hans på et utested, før han våknet opp hjemme av at han ble voldtatt. – En klassisk voldtektshistorie, men likevel ikke, siden jeg er mann, sier han.

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Jeg våkner på sofaen hjemme i min egen stue, naken. Jeg forstår at jeg er blitt voldtatt og ser at leiligheten er ribbet. Jeg føler meg skitten, hjelpeløs og dum.

En kveld som begynte hyggelig med kolleger på et utested, endte med blackout og en fremmed mann som ble med inn i leiligheten.

35 år gamle Kent Are Johansson er en av få som er åpen rundt det han har blitt utsatt for. En åpenhet både Reform ressurssenter for menn og Dixi ressurssenter mot voldtekt etterlyser.

Are Saastad

Reform og Are Saastad holder et lunsjseminar om gutter og menn som utsettes for seksuelle overgrep onsdag 8. april.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det er fortsatt vanskelig å snakke åpent om seksuelle overgrep mot gutter og menn. Mange tenker at slike overgrep er noe kvinner utsettes for, og dermed er også en god del av hjelpetilbudet tilpasset kvinner, sier daglig leder hos Reform, Are Saastad.

I dag blir Kent Are Johansson jevnlig kontaktet av menn som er utsatt for seksuelle overgrep på sin en blogg og Facebook-side. Han bekrefter at mange kvier seg for å snakke høyt om det.

(..) tilleggsbelastningen som er knyttet til latterliggjøring og kommentarer som «mann deg opp» og «du likte det sikkert».

Kent A. Johansson

– Tror ikke politiet forsto

Kent Are tviler på at han hadde oppsøkt politiet dersom han ikke samtidig hadde blitt ranet. Hos politiet ble det heller ikke lagt større vekt på det han fortalte. Det virket ikke helt som om de forsto, mener han selv.

– Utover jobb gjorde jeg ingenting. Jeg turte ikke å åpne når det ringte på, jeg turte ikke gå i postkassa. Jeg stengte meg inne både psykisk og bokstavelig.

Først etter et år snakket oppsøkte Dixi ressurssenter, og fikk for første gang hjelp.

– Der var det aldri noe spørsmål om at jeg var mann og voldtatt, sier han.

For min del, slet jeg med å dele alt hos fastlegen og hun forstod nok ikke alvorlighetsgraden av problemene mine.

Kent A. Johansson

Vanskelig å snakke om

Lisa Arntzen

Lisa Arntzen hos Dixi tror også helsepersonell synes det er vanskelig å snakke om voldtatte gutter og menn.

Foto: Eirin Eikås/NRK

På Dixi var fem prosent av de omtrent 300 personene som oppsøkte dem i fjor, menn.

En undersøkelse viser at 1,1 prosent av norske menn og 9,4 prosent kvinner har blitt voldtatt.

– Både kvinner og menn som blir utsatt for voldtekt opplever ofte de samme senskadene, derfor bør vi se dette som et folkehelse- og samfunnsspørsmål, ikke et spørsmål om kjønn, sier sosionom Lisa Arntzen.

Jeg ønsker å vise at senvirkningene, posttraumatisk stress, angstlidelser, depresjon, spiseforstyrrelser og selvmordstanker er like ille om man er mann eller kvinne.

Kent A. Johansson