Hopp til innhold

– Tjener du 200 kr for mye forsvinner støtten

I Oslo og Akershus mistet nesten 2000 personer boligstøtten denne sommeren. Kommunale Boligadministrasjoners Landsråd mener grensene for støtte er for lave og advarer mot utviklingen.

Husbanken og bostøtte

Kommunale Boligadministrasjoners Landsråd mener grensene for bustøtte fra Husbanken er for lave.

Foto: Kari Løberg Skår-grafikk / NRK

1924 personer i Oslo og Akershus mistet sin rett til bostøtte da 2012-likningen ble lagt til grunn for ny støtte i juli, på landsbasis er tallet 11 300.

Tall for de siste tre årene viser at antallet bostøttemottakere reduseres hvert eneste år. Siden juni i 2011 har tallet sunket fra 129 500 mottakere i landet til 109 000 i dag.

Nå har Kommunale Boligadministrasjoners Landsråd (KBL) sendt et brev til Kommunaldepartementet der de krever at Husbankens satser må justeres slik at flere kan motta bostøtte, skriver kommunal-rapport.no.

– Boutgiftstaket nå er kunstig lavt i forhold til de reelle utgiftene, så ordningen når ikke de med lave inntekter tilstrekkelig, sier foreningsleder Laila Finkenhagen.

– Denne støtten er en viktig ordning for å utjevne fattigdom og sosiale forskjeller, så vi håper at Kommunaldepartementet nå vil endre grensene for når man kan få støtte.

– Høyere inntekt får negative konsekvenser

Til sammen mottar i dag 25600 personer i Oslo og Akershus bostøtte, men Seksjonssjef for bostøtte og lån i Oslo kommune, Finn Thorkildsen, mener antallet burde vært høyere.

–I fjor falt 9,8 prosent i Norge ut av ordningen fordi inntektene var blitt høyere enn Husbankens satser. For de fleste bostøttemottakere kan det altså være negativt når inntekten øker.

I brevet fra KBL kommer det fram at det spesielt er husstander med to personer som får de største utfordringene. Selv om begge har ganske lav inntekt, kommer de lett over boutgiftstaket og mister bostøtten.

– Har du 200 kroner for mye i inntekt faller du utenfor hele ordningen og mister all bostøtte, sier Laila Finkenhagen.

Mandag holdes et åpent møte i regi av Kommunaldepartementet der regjeringens nye nasjonale strategi for boligsosialt arbeid er temaet. Representanter fra KBL vil være tilstede under møtet.

Departementet sier de jobber med å svare på brevet fra KBL, men ønsker ikke å kommentere saken utover det.