Hopp til innhold

- Vi har gjort det vi kunne

En kvinne måtte opereres ut av madrassen etter å ha nektet pleie på et sykehjem. - Vi har gjort det vi kunne, sier helsesjefen i kommunen.

Sykehjem (ill.foto)

Kvinnen som nektet pleie på sykehjemmet måtte opereres fra madrassen. Illustrasjonsfoto.

Foto: Scanpix

Det er regelverket som gjør at en kvinne på Eidsvoll kunne nekte pleie slik at hun grodde fast i madrassen . Det sier Helse og sosialsjef i Eidsvoll, Knut Viseth.

Kvinnen måtte opereres ut av madrassen, etter å ha nektet pleie på et sykehjem i kommunen.

- Gjort det vi kunne i en vanskelig situasjon

Viseth omtaler saken som en personlig tragedie og mener ikke at kommunen har gjort noe galt.

- Vi mener selv at vi har gjort det vi kunne i en vanskelig situasjon. Og som fylkeslegen også er blitt referert på tidligere i dag er det generelt og prinsipielt slik at det er en pasientrettighet at pasienter kan nekte å la seg behandle, sier han til NRK Østlandssendingen.

Måtte operere madrassen ut av kroppen

Tidligere i dag fortalte NRK Østlandssendingen om en kvinne som lørdag for snart to uker siden ble lagt inn på Akershus universitetssykehus med store liggesår. Madrassen måtte opereres ut fra kroppen hennes.

Kvinnen har selv har nektet behandling på sykehjemmet der hun var innlagt. Hun er vurdert til å være samtykkekompetent av både kommunen og sykehuset, noe som vil si at hun forstår konsekvensene av å ikke motta pleie og hjelp - og derfor har all rett til å nekte behandling.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Video nsps_upload_2008_11_6_18_24_45_380.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Kvinne nektet å pleies - grodde fast i madrass

- Vanskelig for de ansatte

Eidsvoll kommune forteller at de kun har fulgt regelverket, men legger ikke skjul på at dette har vært vanskelig for de som har jobbet på sykehjemmet:

- Tilfeller der en pasient nekter å la seg behandle av personell gir helt klart utfordringer, og det har gjort at vi har måttet gi spesiell fokus på personellet som har vært involvert der.

- Hvorfor har ikke fylkeslegen vært kontaktet om tilfellet før?

- Slik vi har vurdert det er det ikke i utgangspunktet gitt at det er en meldesak til Helsetilsynet. Men på tross av det har vi på eget initiativ underrettet fylkeslegen telefonisk i løpet av forrige uke, og vi sendte også en skriftlig redegjørelse denne uka.

- Men dere informerte ikke fylkeslegen før NRK Østlandssendingen tok tak i denne saken?

- Fylkeslegen, det vil si Helsetilsynet, var underrettet om det.

- Veldig vanskelig

Divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet forstår at dette er en vanskelig situasjon for kommunen.

- Det er jo slik at helsetjenesten og pleie- og omsorgstjenesten har et stort ansvar for å prøve å få tilstrekkelig tillit hos pasienten eller brukeren slik at man unngår å komme i denne situasjonen, sier han til NRK Østlandssendingen.

Fra og med 1.januar 2009 vil det tre i kraft nye retningslinjer for helsepersonell når det gjelder å bruke tvang overfor personer som vurderes til å være ikke samtykkekompetente.

Men på spørsmål om det kan endres noe i lovverket for de pasienter som er samtykkekompetent - så svarer Aarseth at det er veldig vanskelig:

- Å fange opp denne type situasjoner i et regelverk er kanskje ikke umulig, men jeg tror det er veldig vanskelig. Da kan man komme opp i situasjoner som dette, og da står man nokså hjelpesløse.