Hopp til innhold

- Ja til alle verdens flagg

Alle verdens flagg bør godtas i 17. maitoget. Det sier professor og tidligere medlem i Ytringsfrihetskommisjonen, Helge Rønning.

Barn 17. mai
Foto: Ness, Rune Petter / SCANPIX

Han mener at flagg fra hele verden bør godtas, etter at årets 17. maikomité har likestilt det norske og det samiske flagget.

- Ved å godta det samiske flagget  i toget peker man på at dette ikke bare er den norske nasjonens uavhengighet. Det samiske flagget er hele samefolkets flagg uansett om samene bor i Norge, Sverige, Finland eller Russland, sier Rønning.

Et barnetog på 17. mai i rødt, hvitt og blått. Eller i rødt, hvitt og blått og gult og sort og lilla og kanskje også grønt?

Helge Rønning er medieprofessor og har sittet i Ytringsfrihetskommisjonen.

- Ja til flagg fra hele verden

Han syns ikke det er noe i veien for at barn kan vifte med flagg fra hele verden på en dag som i morgen.

- Det er jo formelt sett ikke den norske nasjonaldagen, men den norske grunnlovens dag man feirer. Da kan man si at den norske grunnloven, slik den tolkes i dag, er en dag som også er preget av å ta vare på og hylle demokratiske rettigheter. Demokratiske rettigheter er også knyttet til en internasjonal dimensjon, sier Rønning.

- Oslo er en multikulturell by, med veldig mange med somalisk, pakistansk og også svensk bakgrunn. Kunne du tenke deg å se disse flaggene i toget?

- Det syns jeg ikke er noe stort problem nei, sier Rønning.

Rønning er glad for at det samiske flagget er tillatt i 17. maitoget, men mener at det å åpne for sameflagget gjør at det også bør åpnes for det pakistanske, svenske, tyrkiske eller et hvilket som helst utenlandsk flagg.

- Ikke aktuelt i år

Han legger til at uttalelsen hans kan virke provoserende.

- Ja, det forstår jeg at den kan være. Vi har en tradisjon som er veldig nasjonalistisk i forhold til 17. mai. Etter min mening er det ikke bare nasjonen vi feirer, men det gode ved norske demokratiet, og jeg syns det er viktig å peke på at demokratiet vårt er preget av tolleranse, fortsetter han.

Marianne Borgen, som er leder av 17. maikomiteen i Oslo, vil ikke åpne for alle nasjoners flagg i toget i år, men sier at komiteen vil vurdere en slik søknad til neste års feiring.

- Mange av oss som har vært med på mange 17. maifeiringer mener at flagget og 17. maifeiringen er to sider av samme sak, sier Marianne Borgen.

- Dersom det er et ønske om å utvide dette til også å gjelde andre flagg, for å tydeliggjøre Oslo som en flerkulturell skole, så må folk komme med forslag om det til neste års 17. maikomité, også vil det bli seriøst vurdert da, fortsetter Borgen.