Hopp til innhold

Warholm kan isolere seg i bobil for å løpe i Stockholm – skuffet om han ikke setter rekord

Karsten Warholm er trygg på norsk rekord og sikter mot europarekorden på 400 flatt i Stockholm, om han finner en koronatrygg løsning. Men først skal han gjøre et nytt forsøk på å nærme seg verdensrekorden på 400 meter hekk.

CEmheqdyhvc
Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Tirsdag ettermiddag bekrefter nemlig Diamond League-arrangørene i Monaco at 400 hekk blir en del av øvelsesprogrammet på Stade Louis II fredag 14. august, med Karsten Warholm som det store trekkplasteret.

– Du kommer til å se fighteren i meg. Det er ingenting som bremser meg. Jeg har lyst til å springe alt jeg kan, sier Warholm til NRK tirsdag kveld.

Han bekrefter at han selv ba om å få inn øvelsen, og at en av hans personlige samarbeidspartnere går inn som sponsor for løpet.

– Jeg tok vel det første initiativet på Instagram da jeg skrev at jeg regnet med Albert ville ha med 400 meter hekk i Monaco. Siden har det vært litt fram og tilbake. Jeg er veldig glad for at de har fått det til. Jeg har kjempelyst til å springe, sier Warholm.

Ett løp – én verdensrekord

Koronapandemien har gjort at 2020-sesongen er blitt helt annerledes enn planlagt. OL er utsatt til neste år, EM er avlyst. Det er stor usikkerhet rundt alle løp.

Karsten Warholm har for sin del bare løpt ett løp, da han i ensom majestet ble tidenes raskeste på 300 meter hekk under «Impossible Games» på Bislett 11. juni.

Nå gleder han seg til å løpe spesialdistansen 400 meter hekk, der han er regjerende verdensmester og den nest raskeste i historien med 46,92. Bare Kevin Youngs 46,78 fra OL-finalen i 1992 er bedre.

Hovedrivalene Abderrahman Samba og Rai Benjamin løper ikke i Monaco, men i motsetning til på Bislett skal Warholm løpe i et felt. Yasmani Copello og Thomas Barr, som tok sølv og bronse bak Warholm i EM for to år siden, er aktuelle navn.

Hvor fort han kan løpe, er 24-åringen selv veldig spent på. Men han gjør ingenting for å bygge ned forventningene.

– Alt annet er uinteressant

– Jeg kan i hvert fall love at jeg kommer til å prøve å ta ut det maksimale potensialet mitt. Hver gang jeg stiller til start, prøver jeg å løpe fortere enn jeg noen gang før har gjort. Det er uinteressant å gjøre noe annet, sier Warholm, og erkjenner samtidig at han anser potensialet sitt som minst like bra som i fjor.

Det sier ganske mye, for målt i de fem beste tidene, var fjorårets Warholm-årsverk det beste som er prestert i historien på 400 meter hekk.

Samtidig påpeker han at det er marginalt hvor mye fortere det er mulig å løpe enn det han allerede har gjort.

– Den «persen» begynner å bli rimelig bra, det er det som er greia. Hver hundredel koster. Jeg er absolutt i bra form, men det er umulig å si hvor fort det vil gå, sier han.

Syner musklar

TRIVES I STOCKHOLM: Karsten Warholm har vist muskler på Olympiastadion i Stockholm, med seier på 400 meter hekk både i 2017 og 2019. I år vil han løpe 400 meter flatt.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Etter Monaco, sikter Warholm seg inn mot Diamond League-stevnet i Stockholm 23. august. Og mens han i Monaco skal prøve å sette personlig rekord, er han nesten sikker på personlig rekord og norsk rekord når det byr seg en etterlengtet mulighet til å løpe 400 meter flatt.

– På den distansen er potensialet mitt åpenbart bedre enn persen min. Hvis jeg er i normal form, blir jeg skuffet om jeg ikke slår den norske rekorden, erkjenner sunnmøringen.

– Alle rekorder frister, inkludert den

Den gjeldende norgesrekorden på 44,87 satte han i Florø 10. juni 2017, altså for over tre år siden. Siden har han tatt store steg.

I 2019 løp han ikke 400 flatt utendørs en eneste gang. Derimot løp han innendørs – og tangerte europarekorden på 45,05 da han ble europamester i Glasgow.

Warholm legger heller ikke skjul på at han er veldig bevisst på hva som er europarekorden utendørs.

– Den er 44,33. Jeg har skrevet den bak øret. Med gode forhold kommer jeg til å prøve. Alle rekorder frister, inkludert den, fastslår en offensiv Karsten Warholm.

Rekorden tilhører for øvrig tyske Thomas Schönlebe og har stått siden 1987.

xPvaEmZ6c7U

LØSNINGSORIENTERTE: Karsten Warholm og trener Leif Olav Alnes er allerede i gang med å planlegge hvordan de kan få til et rekordforsøk i Stockholm uten å risikere sykdom.

Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix

Vurderer bobil mot smitte

Warholm understreker at koronasituasjonen vil avgjøre om han i det hele tatt reiser til Stockholm, som fortsatt er «rød sone».

– Jeg vil ikke risikere å få korona. Selv om jeg er en ung mann, kan det være kritisk for meg som toppidrettsutøver å få en slik sykdom. Om lungekapasiteten min skulle reduseres med bare en halv prosent for resten av livet, kan det ha betydning for mulighetene til å prestere resten av karrieren, påpeker han.

Sammen med trener Leif Olav Alnes ser han på muligheter for å gjør det så trygt som mulig.

– En av mulighetene vi har snakket om er å leie en bobil, kjøre bortover og leve helt isolert i vår egen boble. Vi får se. Men jeg har i hvert fall veldig lyst til å løpe, for jeg har fått gjort en veldig bra treningsjobb, sier Karsten Warholm.

Siste nytt

  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Forskere frykter hetebølge i Paris-OL

    Studier viser at det kan bli krevende temperaturer for utendørsutøverne i sommerens OL. Den norske troppen tar alle forholdsregler.

    Hanne Staff opplyser at det er tall og analyser som tilsier at det kan det bli varmere enn i Tokyo-OL for tre år siden.

    – Vi må virkelig ta det på alvor i forberedelsene, men jeg opplever at vi har lært mye fra Tokyo. Vi har lagt gode planer, sier Staff til NTB.

    Hun er leder for prestasjon og utvikling på Olympiatoppen.

    Tidligere i år ble det publisert en studie av tidsskriftet Npj Climate and Atmospheric Science, som undersøkte risikoen for at temperaturen i Paris kan overgå rekorden som ble satt i fjor. Den konkluderte med at det er en «ikke ubetydelig risiko». Franske helsemyndigheter har opplyst at hetebølgen i 2023 forårsaket 5000 dødsfall.

    Også det europeiske værbyrået ECMWF sine prognoser peker mot en varm sommer – muligens den varmeste siden 2017, ifølge instituttets april-prognose. Bakteppet er at 2023 var blant de varmeste årene noen gang registrert.

    En talsperson fra OL-arrangøren i Frankrike har tidligere uttalt til AFP at hetebølger og ekstremvær er faktorer de tar med i betrakningen og som de forbedereder seg så mye som mulig på for å iverksette nødvendige tiltak.

    Blant tiltakene er enten tidlig eller sent tidspunkt for konkurranser for å unngå den verste varmen. Det gjelder idretter som friidrett, sandvolleyball og tennis. (NTB)

    Hanne Staff på mediemøte 100 dager til OL
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Medaljesjanse glipper trolig for Norge i OL

    En medalje ville vært innen rekkevidde for Norge med Casper Ruud og Ulrikke Eikeri i mixed double i tennis i Paris-OL, men det ligger dårlig an.

    Utfordringen er at om man skal delta i mixed double, må man fra før være kvalifisert til enten single- eller doubleturneringen.

    – Det er en liten sjanse, men den er der, sier Fredrik Lovén til NTB.

    Han er landslagsansvarlig i Norges tennis- og padelforbund.

    For at Ruud/Eikeri skal bli en realitet i Paris, bør Eikeri spille seg til en plass innenfor topp ti på doublerankingen. Da vil hun umiddelbart være kvalifisert, men hun trenger da en landsvenninne innenfor topp 300 på en av rankingene.

    Malene Helgø er for øyeblikket på 388.-plass på singlerankingen. Etter det vil OL-plassene fordeles etter den kombinerte rangeringen til de to double-spillerne.

    31 år gamle Eikeri er for øyeblikket på 26.-plass på doublerankingen etter et knepent finaletap i Stuttgart søndag.

    I Tyskland pådro dessuten Eikeri seg en skade som gjør at hun blir på sidelinjen i en kort periode.

    Det er kun 16 lag som stiller i mixed double-turneringen i OL.

    – Ruud/Eikeri ville utgjort en stor medaljemulighet?

    – Ja. Det viste de i United Cup i desember (slo Kroatia). Casper spiller egentlig ikke double eller mixed spesielt ofte, men er man god i tennis, pleier det å fungere i double òg, sier Lovén.

    Eikeri har blant annet spilt finalen i Roland-Garros i mixed double. På WTA-touren har hun tre doubletitler.

    Verdensrankingen 10. juni bestemmer hvilke utøvere som kvalifiserer seg til sommerens leker.

    (NTB)

    Casper Ruud
    Foto: Erlend Havsgård Martinsen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal