Hopp til innhold
Kommentar

Vi trives best i ørken-landskap

Sveriges landslagssjef mente det var en god idé å dra på treningsleir i Qatar. Etter heftige protester er planene skrinlagt - men ikke før man hadde rukket å avsløre hvor dypt den svenske solidariteten egentlig stikker.

Janne Andersson

DRAR TIL QATAR: Landslagssjef Janne Andersson og det svenske landslaget planlegger å reise til Qatar på treningsleir.

Foto: Anders Wiklund / AFP

Det var klubbene i den svenske eliteserien, Allsvenskan, som måtte ta ansvar.

Trusselen om å nekte spillerne å bli med landslaget på den planlagte turen til ørkenlandet i januar gjorde at det svenske fotballforbundet, SvFF, onsdag måtte gå mot sin egen landslagssjefs ønsker og avlyse det hele.

Det mest oppsiktsvekkende er likevel at de svenske fotball-lederne frem til det trodde man kunne gjennomføre noe slikt uten store protester.

Sveriges landslagssjef Janne Andersson har lenge uttrykt sin motvilje mot markeringer mot VM i Qatar. I stedet ville han han altså like godt med seg det blågule landslaget på turné til den omdiskuterte VM-arrangøren.

I januar skulle de reise til Qatar for å trene og forberede seg til VM i samme land senere på året, et VM de i øyeblikket ser ut til å ha gode sjanser for å kvalifisere seg til. Og når de først skulle av gårde, er det like godt på det som blir betegnet som en «turné» til flere av arenaene.

Ikke bare det: Janne Andersson er en mann med så lite blygsel at han påsto dette skulle bidra til å legge trykk på det qatarske regimet.

Slik snakker en landslagssjef som har tatt føringen i en VM-kvalifisering – ikke en mann som vil bli forstyrret unødvendig av temaer som menneskerettighetssituasjonen i ørkenstaten Qatar.

2022 Fifa soccer World Cup

Antallet døde fremmedarbeidere i Qatar siden tildelingen av VM kan være så høyt som 15.000.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Det svenske svik

Selv om SvFF nå har blitt tvunget til å kansellere planene, betyr dette likevel en åpenbar svekkelse av det nordiske initiativ overfor FIFA.

Hensikten var å legge et felles press for å få brukt VM til å få til noe man faktisk kan kalle varige endringer for fremmedarbeiderne i Qatar.

Nå trer Sverige som første land ut av den nordiske rekka, uansett hvordan man prøver å unnskylde seg.

Diskusjonene om effektive virkemidler endte først i et fellesnordisk initiativ i brevs form i mai.

Så sent som 1. september kom et nytt brev til FIFA på vegne av de samme seks fotballforbundene, med utgangspunkt i Amnestys rapport fra slutten av august, som viste at tallene på antallet døde fremmedarbeidere i Qatar siden tildelingen av VM kanskje er så høyt som 15.000.

Veldig mange av disse har aldri fått konstatert en egentlig dødsårsak.

De seks fotballpresidentene understreker i brevet behovet for å fortsette arbeidet med å påvirke arrangørene.

Den eneste responsen så langt er mest av alt litt surrealistisk, i form av en svensk landslagssjef som altså ville sende sine spillere på treningsleir til noe som etter alt man har sett av dokumentasjon fra de siste årene mest av alt føles som en symbolsk gravplass. Med støtte fra sitt eget fotballforbund.

Sveriges fotballforbund har med dette bevist hvor lite de egentlig legger i ønsket om å legge press på myndighetene i Qatar. Landslagsturneen ville bare bidratt til å legitimere deres ønske om å fremstå attraktive for omverdenen.

Det er en svensk ignoranse som grenser til det uforståelige.

De skulle dra til Qatar fordi det vil være en sportslig fordel å få testet forholdene før det er klart for sluttspill.

Og i tillegg late som om man trodde det faktisk kan legge press på myndighetene.

For Sverige skal forberede seg så godt de bare kan for VM-suksess. Slikt kunne man altså bare gjøre ved å føle på omgivelsene og puste inn den varme ørkenluften.

Tim Sparv

Den finske landslagskapteinen Tim Sparv holdt seg hjemme da Finland dro på treningsleir til Qatar.

Foto: Handout / AFP

«I'm just a nobody from Finland»

Det har allerede den finske landslagskapteinen Tim Sparv gjort som en del av sitt landslag. Finland reiste på en tilsvarende treningsleir til Qatar i januar 2019.

Den eneste som ble hjemme av samvittighetsgrunner av de finske spillerne den gang var Riku Riski. Ingen av de andre skjønte ordentlig hvorfor, ifølge Sparv. De siste 2,5 årene har han forsøkt å forstå.

På utøver-siden Players Tribune tar han nå et meget engasjert oppgjør med sin manglende bevissthet rundt hvordan han har forholdt seg til Qatar – og hvor viktig det er at spillerne gjør det.

Sparvs innlegg er en kommende lærebok i utøver-engasjement og en meget interessant fortelling om en prosess og en oppvåkning han som spiller har gått gjennom, hvor han på egen hånd begynner å prøve å forstå hva som faktisk foregår i landet han har besøkt som spiller – og i hvilket politisk spill han blir brukt.

«I’m just a nobody from Finland», skriver han om seg selv.

Det er han uansett ikke etter dette. For er det en ting vi trenger akkurat nå, er det stemmer som den til Tim Sparv. La oss håpe han også snakker svensk.

Ståle Solbakken

Landslagssjef Ståle Solbakken har engasjert seg i forholdene til fremmedarbeiderne i Qatar.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP

Svensk sjansesløseri

En annen som fortjener å bli hørt i denne sammenhengen er jo vår egen landslagssjef Ståle Solbakken, som neppe tier stille rundt verken dette eller annet som engasjerer ham frem til slutten av november 2022.

Og som gir sine spillere den oppbakking de trenger for selv å tørre å markere sine standpunkter når de er med landslaget. Ikke alle vil, som vi har sett i enkelttilfeller, men det er nødvendigvis også en del av den frihet spillerne har under Solbakken.

Skal Ståle Solbakken snakke videre om sjansesløseri i dag, kan han konsentrere seg om det svenske.

For dette er en tapt mulighet for en troverdig, fellesnordisk kraft inn i dialog-arbeidet man ønsker å presse FIFA til å fortsette.

«Når skal man ta på seg andre trøyer?» spurte Janne Andersson retorisk, etter at Norge hadde markert sin støtte til fremmedarbeiderne i Qatar ved å bruke de mye omtalte t-skjortene første gang.

Svaret er kanskje «nå»?

For er det et tidspunkt man trenger en endring i den svenske verdensanskuelsen, er det akkurat her, etter at både Janne Andersson og hele det svenske fotballforbundet sviktet som mest.

Det har vært mange diskusjoner om virkemidler, om det beste vil være boikott eller en fortsatt dialog. Men denne formen for dialog er det ingen som har anbefalt frem til nå.

«Frågar du hvem som helst i den här truppen så tycker vi til 100 procent att det inte är bra», svarte landslagssjefen selv på spørsmål om hva han mener om situasjonen i Qatar.

Da må vi få tillegge: Det var jammen ikke dette forsøket heller, Janne.

2022 kunne altså gitt Sverige en ny statsminister, Abba på comeback-turné via hologram og et fotball-landslag på treningsleir i Qatar. Det ville ikke nødvendigvis blitt et godt år for våre naboer. Nå er det siste avverget. Og det er fortsatt tid til å stålsette seg for resten.

«När ja är ja och nej är nej och tvivlet tiger still»

(Öppna landskap, Ulf Lundell)

Sportsnyheter

NRKs eksperter måpte etter superserie: – Så vidt kamera henger med!

Johannes Thingnes Bø sto for dagens største prestasjon da Norge vant stafetten på imponerende vis.

Siste nytt

  • Liverpool lekte seg videre i Europaligaen

    Liverpool stilte sterkt offensivt og fikk tidlig uttelling i 4-0-seieren over LASK. Den tok klubben til Europaligaens åttedelsfinale som gruppevinnere.

    Luis Diaz stanget rødtrøyene i føringen etter tolv minutter, og like etter doblet Cody Gakpo. Han bredsidet ballen enkelt i nettet fra tre meter etter å ha fått en fin pasning fra Mohamed Salah.

    Tidlig i andreomgangen scoret Salah sikkert fra straffemerket, og to minutter på overtid økte Gakpo til 4-0.

    Liverpool står med tolv poeng fra fem kamper i pulje E. Det er nok til å ta førsteplassen og være klar for åttedelsfinale på nyåret.

    Toulouse er nummer to med åtte poeng etter 0-0 hjemme mot Union Saint-Gilloise.

    Aron Dønnum spilte fra start for de franske vertene, mens Warren Kamanzi slapp til helt på tampen. Mathias Rasmussen fikk en drøy time for gjestene fra Belgia. (NTB/NRK)

    Liverpool-spillerne jubler for scoring mot LASK i Europaligaen
    Foto: Jon Super / AP
  • Moldes avansement i en tynn tråd etter høydramatisk kamp

    Etter 2-2 hjemme mot aserbajdjanske Qarabag skal fryktelig mye gå Moldes vei om det skal bli avansement i Europaligaen.

    Med én runde igjen har både Molde og Qarabag syv poeng, men sistnevnte er foran på innbyrdes oppgjør.

    Dermed må Molde ta flere poeng borte mot de tyske serielederne Bayer Leverkusen i siste runde, enn det Qarabag tar hjemme mot svenske Häcken.

    – Nå blir det håpløst. Vi regner vel med at Qarabag slår Häcken, og Molde får vel problemer med å slå Bayer Leverkusen, sier NRK-ekspert Åge Hareide.

    Etter torsdagens resultater kan i hvert fall Molde ikke bli dårligere enn nummer tre i gruppen. Det vil gi 16-delsfinale i Serieligaen.

    Med tap ville Molde allerede vært ute av Europaligaen, og det ble en marerittstart i torsdagens kamp. Brasilianske Juninho parkerte alt og alle, før han sendte Qarabag i ledelsen etter drøyt ti minutter.

    Molde måtte vente helt til det gjensto ti minutter før det skulle løsne, og anført av Kristian Eriksen så snudde romsdalingene kampen.

    Da var én fot så godt som i sluttspillet i Europaligaen, men Bahlui Mustafazadas utligning fire minutter på overtid ødela mye.

    Molde-spillerne depper mot Qarabag
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Røff start på Hovlands tittelforsvar

    Viktor Hovland fikk en frustrerende åpning i jakten på en tredje strake golftittel i World Challenge. Han gikk første dag ett slag over par.

    Det holder til en 16.-plass før de tre siste rundene på Bahamas. Hovland spilte seg til fire birdier (tre av dem på rad), men gikk også på noen stygge smeller.

    Særlig det som skjedde på hull 17, vil plage ham. Der havnet han i greenbunkeren og slet med å få ballen opp igjen. Senere sendte han putten forbi hullkanten og noterte en sviende dobbeltbogey.

    Fra før hadde han fått bogey tre ganger.

    Hovland vant World Challenge i både 2021 og 2022. Tiger Woods står bak turneringen som er en del av PGA-kalenderen, men den teller ikke som en offisiell konkurranse.

    Woods deltar selv på banen i New Providence. Det er første gang siden US Masters i april at golfikonet spiller blant eliten. En ankeloperasjon satte 47-åringen ut av spill.

    Amerikaneren startet første runde med å gå tre slag over par. Kun 20 spillere er invitert til å delta på Bahamas. (NTB)

    Viktor Hovland i aksjon i World Challenge
    Foto: MIKE EHRMANN / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal