Kommentar

Vi trives best i ørken-landskap

Sveriges landslagssjef mente det var en god idé å dra på treningsleir i Qatar. Etter heftige protester er planene skrinlagt - men ikke før man hadde rukket å avsløre hvor dypt den svenske solidariteten egentlig stikker.

Janne Andersson

DRAR TIL QATAR: Landslagssjef Janne Andersson og det svenske landslaget planlegger å reise til Qatar på treningsleir.

Foto: Anders Wiklund / AFP

Det var klubbene i den svenske eliteserien, Allsvenskan, som måtte ta ansvar.

Trusselen om å nekte spillerne å bli med landslaget på den planlagte turen til ørkenlandet i januar gjorde at det svenske fotballforbundet, SvFF, onsdag måtte gå mot sin egen landslagssjefs ønsker og avlyse det hele.

Det mest oppsiktsvekkende er likevel at de svenske fotball-lederne frem til det trodde man kunne gjennomføre noe slikt uten store protester.

Sveriges landslagssjef Janne Andersson har lenge uttrykt sin motvilje mot markeringer mot VM i Qatar. I stedet ville han han altså like godt med seg det blågule landslaget på turné til den omdiskuterte VM-arrangøren.

I januar skulle de reise til Qatar for å trene og forberede seg til VM i samme land senere på året, et VM de i øyeblikket ser ut til å ha gode sjanser for å kvalifisere seg til. Og når de først skulle av gårde, er det like godt på det som blir betegnet som en «turné» til flere av arenaene.

Ikke bare det: Janne Andersson er en mann med så lite blygsel at han påsto dette skulle bidra til å legge trykk på det qatarske regimet.

Slik snakker en landslagssjef som har tatt føringen i en VM-kvalifisering – ikke en mann som vil bli forstyrret unødvendig av temaer som menneskerettighetssituasjonen i ørkenstaten Qatar.

2022 Fifa soccer World Cup

Antallet døde fremmedarbeidere i Qatar siden tildelingen av VM kan være så høyt som 15.000.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Det svenske svik

Selv om SvFF nå har blitt tvunget til å kansellere planene, betyr dette likevel en åpenbar svekkelse av det nordiske initiativ overfor FIFA.

Hensikten var å legge et felles press for å få brukt VM til å få til noe man faktisk kan kalle varige endringer for fremmedarbeiderne i Qatar.

Nå trer Sverige som første land ut av den nordiske rekka, uansett hvordan man prøver å unnskylde seg.

Diskusjonene om effektive virkemidler endte først i et fellesnordisk initiativ i brevs form i mai.

Så sent som 1. september kom et nytt brev til FIFA på vegne av de samme seks fotballforbundene, med utgangspunkt i Amnestys rapport fra slutten av august, som viste at tallene på antallet døde fremmedarbeidere i Qatar siden tildelingen av VM kanskje er så høyt som 15.000.

Veldig mange av disse har aldri fått konstatert en egentlig dødsårsak.

De seks fotballpresidentene understreker i brevet behovet for å fortsette arbeidet med å påvirke arrangørene.

Den eneste responsen så langt er mest av alt litt surrealistisk, i form av en svensk landslagssjef som altså ville sende sine spillere på treningsleir til noe som etter alt man har sett av dokumentasjon fra de siste årene mest av alt føles som en symbolsk gravplass. Med støtte fra sitt eget fotballforbund.

Sveriges fotballforbund har med dette bevist hvor lite de egentlig legger i ønsket om å legge press på myndighetene i Qatar. Landslagsturneen ville bare bidratt til å legitimere deres ønske om å fremstå attraktive for omverdenen.

Det er en svensk ignoranse som grenser til det uforståelige.

De skulle dra til Qatar fordi det vil være en sportslig fordel å få testet forholdene før det er klart for sluttspill.

Og i tillegg late som om man trodde det faktisk kan legge press på myndighetene.

For Sverige skal forberede seg så godt de bare kan for VM-suksess. Slikt kunne man altså bare gjøre ved å føle på omgivelsene og puste inn den varme ørkenluften.

Tim Sparv

Den finske landslagskapteinen Tim Sparv holdt seg hjemme da Finland dro på treningsleir til Qatar.

Foto: Handout / AFP

«I'm just a nobody from Finland»

Det har allerede den finske landslagskapteinen Tim Sparv gjort som en del av sitt landslag. Finland reiste på en tilsvarende treningsleir til Qatar i januar 2019.

Den eneste som ble hjemme av samvittighetsgrunner av de finske spillerne den gang var Riku Riski. Ingen av de andre skjønte ordentlig hvorfor, ifølge Sparv. De siste 2,5 årene har han forsøkt å forstå.

På utøver-siden Players Tribune tar han nå et meget engasjert oppgjør med sin manglende bevissthet rundt hvordan han har forholdt seg til Qatar – og hvor viktig det er at spillerne gjør det.

Sparvs innlegg er en kommende lærebok i utøver-engasjement og en meget interessant fortelling om en prosess og en oppvåkning han som spiller har gått gjennom, hvor han på egen hånd begynner å prøve å forstå hva som faktisk foregår i landet han har besøkt som spiller – og i hvilket politisk spill han blir brukt.

«I’m just a nobody from Finland», skriver han om seg selv.

Det er han uansett ikke etter dette. For er det en ting vi trenger akkurat nå, er det stemmer som den til Tim Sparv. La oss håpe han også snakker svensk.

Ståle Solbakken

Landslagssjef Ståle Solbakken har engasjert seg i forholdene til fremmedarbeiderne i Qatar.

Foto: JORGE GUERRERO / AFP

Svensk sjansesløseri

En annen som fortjener å bli hørt i denne sammenhengen er jo vår egen landslagssjef Ståle Solbakken, som neppe tier stille rundt verken dette eller annet som engasjerer ham frem til slutten av november 2022.

Og som gir sine spillere den oppbakking de trenger for selv å tørre å markere sine standpunkter når de er med landslaget. Ikke alle vil, som vi har sett i enkelttilfeller, men det er nødvendigvis også en del av den frihet spillerne har under Solbakken.

Skal Ståle Solbakken snakke videre om sjansesløseri i dag, kan han konsentrere seg om det svenske.

For dette er en tapt mulighet for en troverdig, fellesnordisk kraft inn i dialog-arbeidet man ønsker å presse FIFA til å fortsette.

«Når skal man ta på seg andre trøyer?» spurte Janne Andersson retorisk, etter at Norge hadde markert sin støtte til fremmedarbeiderne i Qatar ved å bruke de mye omtalte t-skjortene første gang.

Svaret er kanskje «nå»?

For er det et tidspunkt man trenger en endring i den svenske verdensanskuelsen, er det akkurat her, etter at både Janne Andersson og hele det svenske fotballforbundet sviktet som mest.

Det har vært mange diskusjoner om virkemidler, om det beste vil være boikott eller en fortsatt dialog. Men denne formen for dialog er det ingen som har anbefalt frem til nå.

«Frågar du hvem som helst i den här truppen så tycker vi til 100 procent att det inte är bra», svarte landslagssjefen selv på spørsmål om hva han mener om situasjonen i Qatar.

Da må vi få tillegge: Det var jammen ikke dette forsøket heller, Janne.

2022 kunne altså gitt Sverige en ny statsminister, Abba på comeback-turné via hologram og et fotball-landslag på treningsleir i Qatar. Det ville ikke nødvendigvis blitt et godt år for våre naboer. Nå er det siste avverget. Og det er fortsatt tid til å stålsette seg for resten.

«När ja är ja och nej är nej och tvivlet tiger still»

(Öppna landskap, Ulf Lundell)

Siste nytt

 • Landslagstrener Iversen testet negativt

  Trener for kvinnelandslaget i langrenn, Ole Morten Iversen, har testet negativt på en PCR-test. Han har også testet negativt på hurtigtestene. Det skriver Dagbladet.

  Dermed kan han trolig reise til OL i Beijing som planlagt 27. januar.

  Mandag ble det kjent at sprintlandslandslagtrener Arild Monsen hadde testet positivt ved ankomst til Gardermoen etter at han og Iversen hadde reist hjem fra Italia sammen.

  Langrennssjef Espen Bjervig fortalte da at det er løpere som vil bli definert som nærkontakter etter Monsens positive test. Dermed kan noen av de bli satt i karantene ifølge italienske regler. Det vil i så fall endre reiseplanene.

  HGvbpyrRMhI
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Nadal slet seg til semifinale

  Rafael Nadal brukte fem sett og over fire timer på å slå Denis Shapovalov tirsdag, og tok seg med det videre til semifinalen i Australian Open.

  Oppgjøret var over etter fire timer og åtte minutter, og Nadal vant til slutt 3-2 i sett. Dermed fortsetter jakten på den 21. Grand Slam-tittelen.

  I kvinnenes kvartfinaler ble fjerdeseedede Barbora Krejcikova slått ut av Madison Keys. French Open-vinner Krejcíková tapte i strake sett med 3-6, 2-6.

  Australian Open. Rafael Nadal.
  Foto: LOREN ELLIOTT / Reuters
 • Australian Open snur i Peng Shuai-strid

  Australian Open har valgt å omgjøre sitt forbud mot å bære t-skjorter med påskriften «Where is Peng Shuai» under tennisturneringen. Plakater og bannere vil imidlertid fortsatt være forbudt, skriver The Guardian.

  Arrangørene har fått mye kritikk etter at de ba en tilskuer ta av seg en t-skjorte som refererte til den kinesiske tennisspilleren. Beslutningen ble begrunnet med at det ikke er tillatt med bekledning eller bannere som er av politisk art. Tennislegende Martina Navratilova anklaget blant annet Tennis Australia for å «kapitulere» overfor Kina.

  Peng forsvant fra offentligheten i flere uker i november etter at hun beskyldte en tidligere kinesisk toppolitiker for å begå seksuelle overgrep mot henne gjennom flere år. Senere viste hun seg fram igjen, og hun trakk beskyldningene tilbake og sa hun hadde blitt misforstått.

  Kvinnenes internasjonale tennisforbund (WTA) reagerte med å droppe alle planlagte turneringer i Kina og Hongkong i 2022 på grunn av saken.

  Peng er senere observert offentlig, og hun har hatt en videosamtale med IOC (Den internasjonale olympiske komité) 21. november, men det er uklart om hun er trygg og fri.

  Peng Shuai. T-skjorter.
  Foto: PAUL CROCK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal