Hopp til innhold

Trakk seg fra idrettsstyret i protest – mottar takk fra russisk stjerneskudd

Øyvind Watterdal trekker seg som varamedlem i Norges idrettsforbunds styre på bakgrunn av utestengelsen av russiske og hviterussiske utøvere fra idrettsarenaen. Avgjørelsen blir godt tatt imot av den russiske langrennsstjernen Veronika Stepanova.

Veronika Stepanova og Øyvind Watterdal

TREKKER SEG: Øyvind Watterdal trekker seg som varamedlem i Idrettsstyret med umiddelbar virkning.

Foto: NRK/NTB

Watterdal er tidligere skiorienteringsløper og har sittet som Astrid Uhrenholdt Jacobsens vararepresentant i idrettsstyret. Nå har han meddelt resten av styret at han trekker seg fra sin rolle i styret. Dette skriver Watterdal i en e-post NRK har fått tilgang til:

«Avgjørelsen tas med bakgrunn av NIFs oppfordring om å utestenge russiske og hviterussiske utøvere og mangelen på involveringen av UK (utøverkomiteen) under avgjørelsen. Det er en avgjørelse som er i sterk strid med mine verdier og oppfatning om hva idrett skal være. Derfor har jeg besluttet at jeg ikke ønsker å representere eller bli assosiert med denne avgjørelsen gjennom å trekke meg».

Russlands nye langrennsstjerne, Veronika Stepanova, setter pris på at nordmannen tar avstand fra utestengelsen av russiske utøvere.

– Jeg er ikke så heldig å kjenne herr Watterdal personlig, men er glad for å se at ikke alle i Vesten, spesielt Norge, støtter den ulovlige og umoralske avgjørelsen om å utestenge russiske utøvere fra internasjonale konkurranser fordi vi er russere, skriver Stepanova på sin Telegram-kanal.

– Din oppsigelse fra idrettsstyret i protest mot ekskluderingen, er et sterkt skritt som jeg setter pris på.

Beijing Olympics Medal Ceremony

GULL: Veronika Stepanova var en del av stafettlaget som tok gull under OL i Beijing.

Foto: Gregory Bull / AP

– Sterk motstander av krigen

26. februar avgjorde Norges idrettsforbund at de ønsket utestengelse av all russisk og hviterussisk idrett i et ekstraordinært idrettsstyremøte.

Watterdal understreker at standpunktet på ingen måte må tolkes som støtte til Russlands krigføring eller president Vladimir Putin.

– Jeg er sterk motstander av den pågående krigen og kjenner personlig ukrainere som er både over og under bakken som har det fælt, sier Watterdal til NRK.

Han mener imidlertid at beslutningen om å utestenge russere og hviterussere er forhastet.

– Det er en ekstremt stor avgjørelse. Det var på trappene med Paralympics og verdenscupen, og man må kanskje ha litt is i magen. Man trenger ikke gjøre som alle andre gjør.

Forventer negative tilbakemeldinger

I tillegg til å være vararepresentant i idrettsstyret, er Watterdal nestleder i utøverkomiteen i Norges idrettsforbund. Utøverkomiteen ledes av Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Han vil fortsette vervet i utøverkomiteen ut perioden sin, men har ikke planer om å fortsette etter at den snart går ut.

Watterdal sier at avgjørelsen om å trekke seg ikke er ment for å legge press mot idrettsstyret. Det handler om personlig overbevisning.

– Jeg har ingen forventninger at det skal føre til noe, men dette gjør jeg for egen samvittighet, for å stå opp for mine russiske kolleger og kunne stå og se dem i øynene, sier Watterdal.

Han tror det blir ulike reaksjoner på avgjørelsen.

– Jeg har fått positive tilbakemeldinger fra de jeg har sendt melding til internt. Det var også en i Idrettsstyret som sa at han respekterer avgjørelsen selv om han er uenig.

Men han mener også at utøverkomiteen burde blitt involvert i diskusjonene som ledet opp til beslutningen.

– Vi har ikke hatt anledning til å diskutere, for vi har ikke blitt invitert. Jeg har vært imot politiske demonstrasjoner på premiepallen. Generelt vil jeg ikke blande politikk og idrett, så er det sikkert andre som mener det er mye politikk i idretten. Men det er ingen unnskyldning, mener Watterdal.

Åpningsrenn langrenn Beitostølen : 10 km kvinner

MISTER VARA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen er foreløpig uten vara i Idrettsstyret.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Dette betyr altså at Jacobsen står uten varamedlem inntil utøverkomiteen velger en ny vara. NRK har foreløpig ikke lyktes å få en kommentar av henne.

Slik svarer Kjøll

Idrettspresident Berit Kjøll synes det er leit at Watterdal nå trekker seg som varamedlem. Norges idrettsforbund hevder på sin side at utøverkomiteen ble involvert i debatten om russere og hviterussere skulle utestenges.

– Utøverkomiteen er representert i idrettsstyret, men meldte frafall til idrettsstyremøtet da vedtaket ble fattet 26. februar. Idrettsstyret er vedtaksført når et flertall av medlemmene møter, svarer Kjøll i en e-post til NRK.

Kjøll

SVARER WATTERDAL: Idrettspresident Berit Kjøll.

Foto: Terje Pedersen

– Watterdal argumenterer med russiske utøvere fratas muligheten til å demonstrere på idrettsarenaen «som norsk idrett er så opptatt av». Dette var ikke noe som ble diskutert før utøverne ble utestengt, skriver Kjøll.

– Vedtaket ble fattet i lys av flere internasjonale sanksjoner som ble iverksatt mot russiske myndigheter fra andre europeiske land, EU og USA. Vedtaket skal bidra til at det sittende regimet i Russland ikke skal kunne benytte russiske idrettsprestasjoner internasjonalt for regimets propagandaformål. Vi er glade for at flere store internasjonale idrettsorganisasjoner har fremmet likelydende vedtak i etterkant, skriver Kjøll.

– Watterdal hadde inntrykk av at beslutningen om å utestenge russere og hviterussere var forhastet. Hva sier du til det?

– Jeg opplever ikke det. Norge har fått gode tilbakemeldinger på å være raskt ute med et tydelig standpunkt i denne saken, og vi registrerer at andre land og internasjonale idrettsorganisasjoner har fattet likelydende vedtak i etterkant.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal