- Jeg var skjelven

Norske Aina Høve dømte ishockey-finalen mellom Canada og USA.

Aina Høve
Foto: NRK

34-åringen fra Malvik i Sør-Trøndelag fikk drømmen sin oppfylt da hun dømte kvinnenes ishockey-finale mellom Canada og USA.

- Så nervøs at jeg skalv

Det ble en minneverdig opplevelse for 34-åringen som til vanlig dømmer norsk 1. divisjon for menn.

- Jeg var nervøs da jeg kom inn på isen og i starten av kampen, da skalv jeg og merket at jeg ikke var alene i hallen, sier Høve til NRK.

Hun var alt annet enn alene i et stappfult Canada Hockey Place med 20.000 elleville hjemmefans, men ifølge dommeren selv gikk det ikke lang tid før hun hadde fullt fokus på kampen.

- Både jeg og meddommerne mine klarte å holde fokus, og jeg synes dømmingen fungerte bra, det var ingen stygge episoder i kampen.

Se video fra finalen:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dette er hva Høve synes var mest minneverdig:

- Det engasjementet jeg ser på tribunen er helt fantastisk. Her går hele familien på kamp, jeg ser for eksempel besteforeldre med barnebarn og ikke bare mannfolk på tribunen. Det er et helt annet miljø rundt ishockey her enn hjemme. Den respekten folk viser spillere og dommere er helt utrolig, sier Høve.

Hun er antageligvis den nordmannen som har fått mest oppmerksomhet av canadiere - tilskuere og tv-seere tatt i betrakning - under OL i Vancouver, men det har ikke trønderen tenkt på.

Stor canadisk oppmerksomhet

- Oi, det var jeg ikke klar over, sier hun da NRK forteller henne det.

- Men jeg merker at ishockey er en mye større idrett enn de typiske norske vinteridrettene her borte.

Det fikk Høve et bevis på under herrenes langrennsstafett.

- På onsdag var jeg på vei ut av hotellet samtidig som Petter Northug var på vei inn på langrennsstadioen i Whistler. I resepsjonen er det seks tv-er. Ingen viste stafetten, men ishockey. Jeg ville se innspurten og prøvde å bytte kanal på en av tv-ene, men det fikk jeg ikke lov til - ingen brydde seg, alle ville se ishockey.

Med Stanley Cup

Løsningen ble at den langrennsinteressrte ishockey-dommeren løp tilbake til rommet, akkurat tidsnok til å se Northug sikre norsk sølv.

Aina Høve har dømt tre innledende kamper i tillegg til finalen under mesterskapet i Vancouver, men noe av det mest minneverdige fra oppholdet skjedde utenfor ishockey-hallen.

- Jeg har fått tatt et bilde sammen med Stanley Cup-pokalen, røper 34-åringen som til daglig jobber som lærer på Hommelvik barneskole i Sør-Trøndelag.

Siste nytt

 • Arsenal våknet etter pause

  Det gikk mot nok en tam hjemmekamp for Arsenal, men etter pause våknet Pierre-Emerick Aubameyang og scoret to ganger i 3-0-seieren over Newcastle. Bukayo Saka satte inn 2-0-målet.

  Etter 19 kamper ligger Arsenal på 10.-plass med 27 poeng. Laget er ubeseiret på sine fem siste kamper. Newcastle sliter tungt og stuper videre nedover tabellen.

  Arsenal
  Foto: Shaun Botterill / AFP
 • Zlatan fortsetter å score for Milan

  Zlatan Ibrahimovic bidro med to nye scoringer da Milan møtte Cagliari mandag. Svensken er dermed oppe i 12 mål på åtte serie A-kamper denne sesongen. Dette var hans første kamp fra start på sju uker.

  Jens Petter Hauge startet sin tredje strake kamp, og mandag startet han sammen med Ibrahimovic for første gang. Nordmannen ble byttet ut etter 67 minutter, uten å ha markert seg nevneverdig denne gangen.

   Zlatan Ibrahimovic
  Foto: Alberto Pizzoli / AFP
 • Full pott for Sverige og Frankrike

  Sverige, som ledes av Glenn Solberg, går videre til hovedrunden i VM med fire poeng. Det ble klart etter at de snudde den siste gruppespillkampen mot vertsnasjon Egypt, og vant med ett mål.

  I Norges gruppe så dro Frankrike til slutt i land seieren mot Sveits (25-24) , og er dermed gruppevinner. Hvis Norge tar poeng mot Østerrike, er de sikret to poeng inn i hovedrunden.

  Der venter lagene fra gruppe F, hvor Portugal er gruppevinner og også starter med fire poeng.

  Sverige
  Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal