NRK Meny
Normal

- Jeg var skjelven

Norske Aina Høve dømte ishockey-finalen mellom Canada og USA.

Aina Høve
Foto: NRK

34-åringen fra Malvik i Sør-Trøndelag fikk drømmen sin oppfylt da hun dømte kvinnenes ishockey-finale mellom Canada og USA.

- Så nervøs at jeg skalv

Det ble en minneverdig opplevelse for 34-åringen som til vanlig dømmer norsk 1. divisjon for menn.

- Jeg var nervøs da jeg kom inn på isen og i starten av kampen, da skalv jeg og merket at jeg ikke var alene i hallen, sier Høve til NRK.

Hun var alt annet enn alene i et stappfult Canada Hockey Place med 20.000 elleville hjemmefans, men ifølge dommeren selv gikk det ikke lang tid før hun hadde fullt fokus på kampen.

- Både jeg og meddommerne mine klarte å holde fokus, og jeg synes dømmingen fungerte bra, det var ingen stygge episoder i kampen.

Se video fra finalen:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dette er hva Høve synes var mest minneverdig:

- Det engasjementet jeg ser på tribunen er helt fantastisk. Her går hele familien på kamp, jeg ser for eksempel besteforeldre med barnebarn og ikke bare mannfolk på tribunen. Det er et helt annet miljø rundt ishockey her enn hjemme. Den respekten folk viser spillere og dommere er helt utrolig, sier Høve.

Hun er antageligvis den nordmannen som har fått mest oppmerksomhet av canadiere - tilskuere og tv-seere tatt i betrakning - under OL i Vancouver, men det har ikke trønderen tenkt på.

Stor canadisk oppmerksomhet

- Oi, det var jeg ikke klar over, sier hun da NRK forteller henne det.

- Men jeg merker at ishockey er en mye større idrett enn de typiske norske vinteridrettene her borte.

Det fikk Høve et bevis på under herrenes langrennsstafett.

- På onsdag var jeg på vei ut av hotellet samtidig som Petter Northug var på vei inn på langrennsstadioen i Whistler. I resepsjonen er det seks tv-er. Ingen viste stafetten, men ishockey. Jeg ville se innspurten og prøvde å bytte kanal på en av tv-ene, men det fikk jeg ikke lov til - ingen brydde seg, alle ville se ishockey.

Med Stanley Cup

Løsningen ble at den langrennsinteressrte ishockey-dommeren løp tilbake til rommet, akkurat tidsnok til å se Northug sikre norsk sølv.

Aina Høve har dømt tre innledende kamper i tillegg til finalen under mesterskapet i Vancouver, men noe av det mest minneverdige fra oppholdet skjedde utenfor ishockey-hallen.

- Jeg har fått tatt et bilde sammen med Stanley Cup-pokalen, røper 34-åringen som til daglig jobber som lærer på Hommelvik barneskole i Sør-Trøndelag.

Siste nytt

 • Ny Kamara-scoring i USA

  Ola Kamara chippet inn utligningen etter en fantastisk pasning fra Zlatan Ibrahimovic da Los Angeles Galaxy snudde 1–0 til 1–3 mot Philadelphia Union. Hans åttende scoring denne sesongen. Zlatan og Michaël Ciani sto for de andre Galaxy-målene.

  SOCCER-USA-LAG-DCU/
  Foto: Kirby Lee / Reuters
 • Ingebrigtsen tok EM-kravet

  Filip Ingebrigtsen løp på 13.30,48 på 5000 meter under et stevne i belgiske Heusden lørdag kveld. Det er innenfor EM-kravet på distansen. 25-åringen kom rett fra fredagens stevne i Monaco, hvor han satte ny norgesrekord på 1500 meter.

  Filip Ingebrigtsen
  Foto: Jasper Jacobs / AFP
 • Koreas første fellesgull på 27 år

  Bordtennisduoen bestående av sørkoreanske Jang Woo-jin og nordkoreanske Cha Hyo Sim gikk helt til topps i en bordtennisturnering avholdt i Daejon. Ikke siden 1991 har et felles koreansk lag tatt gull i en idrett, også da i bordtennis. I april ble det holdt et toppmøte mellom landene hvor de lovet å øke sitt samarbeid innen sport.

  Foto: Hong Hae-in / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
Friidrett: Diamond League fra London
Tour de France 15.etappe og friidrett Diamond League, London
X Games Minneapolis
OL-profiler: Marcus Kleveland
X Games: Skateboard, street