Hopp til innhold

- Jeg var skjelven

Norske Aina Høve dømte ishockey-finalen mellom Canada og USA.

Aina Høve
Foto: NRK

34-åringen fra Malvik i Sør-Trøndelag fikk drømmen sin oppfylt da hun dømte kvinnenes ishockey-finale mellom Canada og USA.

- Så nervøs at jeg skalv

Det ble en minneverdig opplevelse for 34-åringen som til vanlig dømmer norsk 1. divisjon for menn.

- Jeg var nervøs da jeg kom inn på isen og i starten av kampen, da skalv jeg og merket at jeg ikke var alene i hallen, sier Høve til NRK.

Hun var alt annet enn alene i et stappfult Canada Hockey Place med 20.000 elleville hjemmefans, men ifølge dommeren selv gikk det ikke lang tid før hun hadde fullt fokus på kampen.

- Både jeg og meddommerne mine klarte å holde fokus, og jeg synes dømmingen fungerte bra, det var ingen stygge episoder i kampen.

Se video fra finalen:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dette er hva Høve synes var mest minneverdig:

- Det engasjementet jeg ser på tribunen er helt fantastisk. Her går hele familien på kamp, jeg ser for eksempel besteforeldre med barnebarn og ikke bare mannfolk på tribunen. Det er et helt annet miljø rundt ishockey her enn hjemme. Den respekten folk viser spillere og dommere er helt utrolig, sier Høve.

Hun er antageligvis den nordmannen som har fått mest oppmerksomhet av canadiere - tilskuere og tv-seere tatt i betrakning - under OL i Vancouver, men det har ikke trønderen tenkt på.

Stor canadisk oppmerksomhet

- Oi, det var jeg ikke klar over, sier hun da NRK forteller henne det.

- Men jeg merker at ishockey er en mye større idrett enn de typiske norske vinteridrettene her borte.

Det fikk Høve et bevis på under herrenes langrennsstafett.

- På onsdag var jeg på vei ut av hotellet samtidig som Petter Northug var på vei inn på langrennsstadioen i Whistler. I resepsjonen er det seks tv-er. Ingen viste stafetten, men ishockey. Jeg ville se innspurten og prøvde å bytte kanal på en av tv-ene, men det fikk jeg ikke lov til - ingen brydde seg, alle ville se ishockey.

Med Stanley Cup

Løsningen ble at den langrennsinteressrte ishockey-dommeren løp tilbake til rommet, akkurat tidsnok til å se Northug sikre norsk sølv.

Aina Høve har dømt tre innledende kamper i tillegg til finalen under mesterskapet i Vancouver, men noe av det mest minneverdige fra oppholdet skjedde utenfor ishockey-hallen.

- Jeg har fått tatt et bilde sammen med Stanley Cup-pokalen, røper 34-åringen som til daglig jobber som lærer på Hommelvik barneskole i Sør-Trøndelag.

Sportsnyheter

Robert Lewandowski

Unge for alltid

De fleste EM-stjernene kan snart spille til de er 40 år, tror eksperter. Hva kan vi lære av utøverne som aldri blir gamle?

Landslagspadlerne og brødrene Amund og Eivind Vold har begge blitt diagnostisert med kreft.

Lillebroren overlevde blodkreft: Fem år senere fikk han selv kreftbeskjeden

Eivind og Amund Vold er brødre og landslagsutøvere i padling. Først ble Amund (26) rammet av blodkreft, og få år senere merket Eivind (31) at noe var galt også med ham.

Mbappe

Knallhardt ut mot blodig Mbappé: – Mangler respekt for motstanderen

En blodig Kylian Mbappé fikk flere til å reagere. Han brakk nesa og skal få laget en maske.

Siste nytt

 • Serbisk stjernespiller reiser hjem fra EM

  Serbiske Filip Kostic er ferdigspilt i EM etter kneskaden han pådro seg mot England søndag. Juventus-spilleren er blant nasjonens viktigste spillere.

  Det melder nyhetsbyrået Reuters.

  Juventus-spilleren, som fungerte som vingback mot England, måtte av banen like før pause i søndagens kamp. Nå er det klart at også resten av mesterskapet går uten 31-åringen.

  Det er dårlig nytt for et serbisk lag som trenger poeng i de to neste kampene for å avansere fra gruppe C.

  Torsdag møter de Slovenia, før de avslutter gruppespillet med oppgjøret mot Danmark tirsdag neste uke.

  England leder gruppen med tre poeng, mens Danmark og Slovenia har ett hver. Serbia står uten poeng.

  (NTB)

  NfwgXrZLxzk
  Foto: AP
 • Opprørspoliti brøt inn etter tribunebråk

  En drøy time før kampstart mellom Tyrkia og Georgia ble det hektisk inne på Westfalenstadion i Dortmund. I den ene svingen, som skilte georgiske og tyrkiske tilhengere, måtte opprørspolitiet inn.

  Ifølge New York Times-journalist Tariq Panja hadde det i minuttene før brutt ut en slåsskamp mellom de to ulike gruppene av fans. Videoer fra tribunen viser hvordan flere gjenstander ble kastet mellom de to tribuneområdene, og at det også var fysisk håndgemeng mellom noen av tilskuerne.

  Etter at politiet tok seg inn hos de georgiske supporterne, meldte Panja noen minutter senere at det hele hadde roet seg ned.

  I forkant av kampen har også et voldsomt uvær fått mye oppmerksomhet. Kampen starter 18.00 og sendes på NRK1.

  Tribunebråk
  Foto: AP
 • Karsten Warholm dropper trolig NM: – Krevende å finne plass

  Karsten Warholm blir trolig ikke å se i friidretts-NM neste uke. Mesterskapet i Sandnes arrangeres 27. til 29. juni.

  Warholm tok EM-gull på 400 meter hekk i Roma i forrige uke og har OL i Paris som sitt store mål denne sesongen, hvor han skal prøve å forsvare gullet fra lekene i Tokyo i 2021. Friidretten i OL starter 1. august.

  – NM har alltid vært et viktig arrangement for Karsten. Han vil så langt som det lar seg gjøre stille der. Men i år blir det litt utfordrende med tanke på sesongen, som er veldig tettpakket med stevner og mesterskap, der OL blir det viktigste, skriver Warholms mor og manager, Kristine Haddal til NRK.

  – Det har derfor vært krevende å finne plass til NM i år. Men vi holder alltid mulighetene åpne, så om vi likevel skulle se at det er forenlig med den sportslige planen, så er det mulighet for etteranmelding til arrangementet, skriver Haddal.

  Den opprinnelige påmeldingsfristen gikk ut mandag kveld. På den foreløpige deltakerlisten står heller ikke noen av Ingebrigtsen-brødrene eller Narve Gilje Nordås.

  European Athletics Championships Karsten Warholm
  Foto: Manon Cruz / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal