Hopp til innhold

- Jeg var skjelven

Norske Aina Høve dømte ishockey-finalen mellom Canada og USA.

Aina Høve
Foto: NRK

34-åringen fra Malvik i Sør-Trøndelag fikk drømmen sin oppfylt da hun dømte kvinnenes ishockey-finale mellom Canada og USA.

- Så nervøs at jeg skalv

Det ble en minneverdig opplevelse for 34-åringen som til vanlig dømmer norsk 1. divisjon for menn.

- Jeg var nervøs da jeg kom inn på isen og i starten av kampen, da skalv jeg og merket at jeg ikke var alene i hallen, sier Høve til NRK.

Hun var alt annet enn alene i et stappfult Canada Hockey Place med 20.000 elleville hjemmefans, men ifølge dommeren selv gikk det ikke lang tid før hun hadde fullt fokus på kampen.

- Både jeg og meddommerne mine klarte å holde fokus, og jeg synes dømmingen fungerte bra, det var ingen stygge episoder i kampen.

Se video fra finalen:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Dette er hva Høve synes var mest minneverdig:

- Det engasjementet jeg ser på tribunen er helt fantastisk. Her går hele familien på kamp, jeg ser for eksempel besteforeldre med barnebarn og ikke bare mannfolk på tribunen. Det er et helt annet miljø rundt ishockey her enn hjemme. Den respekten folk viser spillere og dommere er helt utrolig, sier Høve.

Hun er antageligvis den nordmannen som har fått mest oppmerksomhet av canadiere - tilskuere og tv-seere tatt i betrakning - under OL i Vancouver, men det har ikke trønderen tenkt på.

Stor canadisk oppmerksomhet

- Oi, det var jeg ikke klar over, sier hun da NRK forteller henne det.

- Men jeg merker at ishockey er en mye større idrett enn de typiske norske vinteridrettene her borte.

Det fikk Høve et bevis på under herrenes langrennsstafett.

- På onsdag var jeg på vei ut av hotellet samtidig som Petter Northug var på vei inn på langrennsstadioen i Whistler. I resepsjonen er det seks tv-er. Ingen viste stafetten, men ishockey. Jeg ville se innspurten og prøvde å bytte kanal på en av tv-ene, men det fikk jeg ikke lov til - ingen brydde seg, alle ville se ishockey.

Med Stanley Cup

Løsningen ble at den langrennsinteressrte ishockey-dommeren løp tilbake til rommet, akkurat tidsnok til å se Northug sikre norsk sølv.

Aina Høve har dømt tre innledende kamper i tillegg til finalen under mesterskapet i Vancouver, men noe av det mest minneverdige fra oppholdet skjedde utenfor ishockey-hallen.

- Jeg har fått tatt et bilde sammen med Stanley Cup-pokalen, røper 34-åringen som til daglig jobber som lærer på Hommelvik barneskole i Sør-Trøndelag.

Siste nytt

  • Brasil-legende Marta varsler landslagsstopp

    Marta avslutter landslagskarrieren i fotball etter årets kamper. Hun er Brasils mestscorende spiller uansett kjønn.

    Brasil-avgangen kommer fram i et intervju Marta har gitt til CNN. I sommer kan hun få sin sjette OL-deltakelse.

    – Hvis jeg er med til OL, skal jeg nyte hvert øyeblikk. For uansett om jeg drar dit eller ikke, er dette mitt siste år på landslaget. Det vil ikke være mer Marta som landslagsspiller i 2025, sier 38-åringen.

    Hun var med på å ta OL-sølv i 2004 og 2008. Brasil tapte begge finalene for USA. I VM har hun også et sølv etter finaletapet mot Tyskland i 2007.

    Marta har scoret 116 mål på 175 landskamper siden debuten i 2002. På herresiden er Neymar mestscorende for Brasil med 79 nettkjenninger.

    I VM topper Marta også lista som tidenes toppscorer uansett kjønn. Fasiten stoppet på 17 mål fra 23 kamper etter fjorårets exit i gruppespillet. (NTB)

    Marta under fotball-VM 2023
    Foto: Aisha Schulz / AP
  • Moldes stjerneduo spilleklare etter skade

    Både Fredrik Gulbrandsen og Magnus Wolf Eikrem er tilgjengelig for å starte når Molde tar imot Haugesund i Eliteserien søndag.

    Det bekrefter trener Erling Moe overfor TV 2.

    – De er klare til å kunne starte. De er med i betraktningen, og så får vi se hvilket lag vi ender på til slutt, sier Moe.

    Molde-treneren forteller også at Markus Kaasa og Martin Linnes ikke er så langt unna en retur.

    – Det begynner å se bedre ut, og det er selvfølgelig bra for oss, sier han.

    Gulbrandsen måtte av med skade i serieåpningen hjemme mot Strømsgodset, men fikk sitt første innhopp etter skaden da blåtrøyene slo Strindheim i cupens andre runde onsdag.

    Det gjorde også Eikrem, som måtte stå over storoppgjøret borte mot Bodø/Glimt forrige helg. (NTB)

    Gulbrandsen og Eikrem
    Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
  • Benske og Tjøm finaleklare i ro-EM

    Lars Benske og Ask Tjøm var nest best i oppsamlingsheatet og rodde Norges dobbeltsculler i lettvekt til EM-finale.

    Duoen var i mål på tiden 6.42,81 og endte bak Spania. Fire båter fra oppsamlingen tok seg til lørdagens finale i ungarske Szeged.

    Torsdag ble Benske og Tjøm nummer to i det siste av to heat. Bare vinnerne gikk da rett til finalen.

    Martin Helseth rodde inn til 7.22,61 og 3.-plass i oppsamlingsheatet for singlescullere. Det var akkurat ikke godt nok til å gå videre til A-semifinale. (NTB)

    Benske og Tjøm
    Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal