Hopp til innhold

Syk Klæbo må droppe renn – får ikke tilbake ledertrøya

Johannes Høsflot Klæbo er blitt syk og mister muligheten til å ta tilbake ledelsen i verdenscupen. Samtidig går han glipp av en folkefest han mener er viktig for langrennssporten.

Johannes Høsflot Klæbo i Alpe Cermis 2020

NY NEDTUR: Det gikk ikke som Johannes Høsflot Klæbo hadde håpet i Tour de Ski. Nå har han blitt forkjølet.

Foto: Terje Pedersen

Normalen i norsk langrenn har vært at løpere som fullfører Tour de Ski står over den påfølgende verdenscuphelga etter touren.

Johannes Høsflot Klæbo bestemte seg likevel tidlig for å bryte denne tradisjonen i år. Ikke bare skulle han gå lørdagens verdenscupsprint i tyske Dresden.

Han hadde også planer om å gå fredagens 100 meter supersprint, bare fem dager etter Tour de Ski-avslutningen.

Derfor var det en nedtur da 23-åringen onsdag våknet med sår hals. Etter et legebesøk måtte han ta det tunge avgjørelsen om å droppe Dresden-helga.

Klæbo er nemlig blitt forkjølet og erstattes av Harald Astrup Arnsesen, opplyser skiforbundet i en pressemelding.

– Jeg fikk ikke mulighet til gå i Dresden i fjor. I år hadde jeg tidlig bestemt meg for å prioritere Dresden fordi jeg synes konseptet rundt en bysprint i sentrum av Dresden er bra. Jeg liker det at det er mye publikum, og tyskerne er interessert i langrenn, sier han til NRK onsdag ettermiddag.

Klæbo i Dresden

KONGEN AV DRESDEN: Johannes Høsflot Klæbo tok seg god tid med tyske fans da han gikk i Dresden for to år siden.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Viktig for interessen

Klæbo har lenge vært opptatt av å bringe langrennssporten dit folk er, og å gjøre den spennende og fartsfylt.

Nettopp derfor hadde han gledet seg til denne helga i sentrum av en stor tysk by.

– Jeg tror actionfylte konkurranser i større byer som Dresden er viktig for interessen rundt langrenn internasjonalt. Her samles mye folk, og løypa lager spennende konkurranser og spektakulære TV-bilder. Vi bør derfor prioritere sprint på slike destinasjoner, påpeker Klæbo.

Derfor er han skeptisk til at konkurransen er plassert helga etter Tour de Ski på terminlista.

– Det er ikke optimalt at det legges sprint helger rett før og rett etter Tour de Ski, men slik er nå programmet i år, konstaterer han.

Fredrik Aukland i Val di Fiemme

EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Mister viktige poeng

At han ikke får gått i Dresden, betyr også at han ikke får muligheten til å ta tilbake ledertrøya i verdenscupen. Russiske Alexandr Bolsjunov leder 75 poeng foran Klæbo etter Tour de Ski.

Med seier i Dresden kunne Klæbo tatt 100 og vært tilbake i ledelsen. Det ville han vært storfavoritt til å klare.

– Sprintrenn er de konkurransene hvor Klæbo har størst sjanse til å hente mest poeng sammenlignet med konkurrentene, og ved at han ikke får gått i Dresden, går han glipp av poeng som kan være avgjøre verdenscupen, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Nå må Klæbo vente til verdenscupen i Nove Mesto om halvannen uke før han eventuelt kan være tilbake i gult. Men da vil også rivalen Bolsjunov være tilbake på startstreken.

Siste nytt

 • Medier: Manchester City og Leeds enige om overgang for Phillips

  Midtbanemann Kalvin Phillips ser ut til å signere for Manchester City. Seriemesterne og Leeds er enig om betingelsene, skriver flere engelske medier.

  Sky Sports skriver at klubbene er enige om en overgangssum på mellom 45 og 50 millioner pund, i underkant av 600 millioner kroner. Overgangen går ikke i orden før Phillips har blitt enig med City om sine personlige betingelser, samt komme seg gjennom den medisinske testen, skriver Sky Sports.

  Også BBC og The Athletic sitter på de samme opplysningene.

  Phillips står oppført med 214 kamper for barndomsklubben Leeds siden debuten i 2015.

  26-åringen vil fylle hullet etter Manchester City-kaptein Fernandinho som denne sommeren forlater klubben etter ni år i den lyseblå drakten.

  UEFA Nations League - Group C - Germany v England
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Danmarks fotballkvinner slo Brasil i rekordkamp

  Det danske kvinnelandslaget i fotball slo Brasil 2-1 i Parken i København med 21.542 tilskuere på plass.

  Det er ny rekord, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Innbytter Mille Gejl avgjorde på overtid etter at Brasil hadde utlignet like før ved Debinha. Vålerenga-spiller Janni Thomsen sendte danskene i føringen etter et kvarter.

  Norges kamp mot New Zealand på Ullevaal lørdag ligger også an til å bli rekord med tanke på solgte billetter. Rekorden lyder på 15.762 tilskuere og ble satt mot USA i en oppkjøringskamp til OL i Sydney i 2000.

  Onsdag venter Danmark i den siste testen for Norge før EM starter. Kampen spilles i Viborg.

  Vennskapskamp i kvinnefotball mellom Danmark og Brasil
  Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / NTB
 • Sjöströms 18. individuelle VM-gull

  Den svenske veteranen Sarah Sjöström tok fredag sitt fjerde strake VM-gull i 50 meter butterfly og sitt 18. individuelle VM-gull.

  Ho vann med tida 24,95 i langbanebassenget i Budapest og var heile 36 hundredelar framfor Melanie Henique frå Frankrike. Zhang Yufei frå Kina tok tredjeplassen 37 hundredelar bak svensken.

  – Det kjennest heilt fantastisk. Eg har vore i verdseliten i 50 meter butterfly i veldig mange år og i mange andre disiplinar òg, sa ho då ho møtte pressa med gullmedaljen rundt halsen.

  Sarah Sjöström
  Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste