Syk Klæbo må droppe renn – får ikke tilbake ledertrøya

Johannes Høsflot Klæbo er blitt syk og mister muligheten til å ta tilbake ledelsen i verdenscupen. Samtidig går han glipp av en folkefest han mener er viktig for langrennssporten.

Johannes Høsflot Klæbo i Alpe Cermis 2020

NY NEDTUR: Det gikk ikke som Johannes Høsflot Klæbo hadde håpet i Tour de Ski. Nå har han blitt forkjølet.

Foto: Terje Pedersen

Normalen i norsk langrenn har vært at løpere som fullfører Tour de Ski står over den påfølgende verdenscuphelga etter touren.

Johannes Høsflot Klæbo bestemte seg likevel tidlig for å bryte denne tradisjonen i år. Ikke bare skulle han gå lørdagens verdenscupsprint i tyske Dresden.

Han hadde også planer om å gå fredagens 100 meter supersprint, bare fem dager etter Tour de Ski-avslutningen.

Derfor var det en nedtur da 23-åringen onsdag våknet med sår hals. Etter et legebesøk måtte han ta det tunge avgjørelsen om å droppe Dresden-helga.

Klæbo er nemlig blitt forkjølet og erstattes av Harald Astrup Arnsesen, opplyser skiforbundet i en pressemelding.

– Jeg fikk ikke mulighet til gå i Dresden i fjor. I år hadde jeg tidlig bestemt meg for å prioritere Dresden fordi jeg synes konseptet rundt en bysprint i sentrum av Dresden er bra. Jeg liker det at det er mye publikum, og tyskerne er interessert i langrenn, sier han til NRK onsdag ettermiddag.

Klæbo i Dresden

KONGEN AV DRESDEN: Johannes Høsflot Klæbo tok seg god tid med tyske fans da han gikk i Dresden for to år siden.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Viktig for interessen

Klæbo har lenge vært opptatt av å bringe langrennssporten dit folk er, og å gjøre den spennende og fartsfylt.

Nettopp derfor hadde han gledet seg til denne helga i sentrum av en stor tysk by.

– Jeg tror actionfylte konkurranser i større byer som Dresden er viktig for interessen rundt langrenn internasjonalt. Her samles mye folk, og løypa lager spennende konkurranser og spektakulære TV-bilder. Vi bør derfor prioritere sprint på slike destinasjoner, påpeker Klæbo.

Derfor er han skeptisk til at konkurransen er plassert helga etter Tour de Ski på terminlista.

– Det er ikke optimalt at det legges sprint helger rett før og rett etter Tour de Ski, men slik er nå programmet i år, konstaterer han.

Fredrik Aukland i Val di Fiemme

EKSPERT: Fredrik Aukland.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Mister viktige poeng

At han ikke får gått i Dresden, betyr også at han ikke får muligheten til å ta tilbake ledertrøya i verdenscupen. Russiske Alexandr Bolsjunov leder 75 poeng foran Klæbo etter Tour de Ski.

Med seier i Dresden kunne Klæbo tatt 100 og vært tilbake i ledelsen. Det ville han vært storfavoritt til å klare.

– Sprintrenn er de konkurransene hvor Klæbo har størst sjanse til å hente mest poeng sammenlignet med konkurrentene, og ved at han ikke får gått i Dresden, går han glipp av poeng som kan være avgjøre verdenscupen, sier NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Nå må Klæbo vente til verdenscupen i Nove Mesto om halvannen uke før han eventuelt kan være tilbake i gult. Men da vil også rivalen Bolsjunov være tilbake på startstreken.

Siste nytt

 • Lewandowski redda Bayern

  Bayern München sleit lenge mot botnlaget Paderborn og såg ut til å miste viktige poeng i tittelkampen i Bundesliga. Paderborn kjempa seg heroisk til 2-2 på bortebane med eit kvarter igjen å spele. Men da det var to minutt igjen på klokka dukka Robert Lewandowski opp og scora sitt 25 mål for sesongen. Dermed vann Bayern 3-2 og har fire poeng ned til Leipzig med ein kamp meir spelt.

  Robert Lewandowski
  Foto: Matthias Schrader / Matthias Schrader
 • Ny verdsrekord i tresteg

  Yulimar Rojas (24) frå Venezuela sette fredag kveld ny innandørs verdsrekord i tresteg. Den gamle rekorden til russiske Tatjana Lebedeva på 15,36 har stått sidan 2004. I kveld hoppa Rojas heile 15,43 på eit stemne i Madrid. Ute har ukrainske Inessa Kravets hatt verdsrekorden heilt sidan VM i Göteborg i 1995.

  Yulimar Rojas
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Kristoff skuffa i spurten

  Cees Bol tok sigeren på den tredje etappen av Algarve rundt fredag. Alexander Kristoff var med i spurten om sigeren, men klarte ikkje å henge med på farta til nederlendaren i spurten og blei nummer fire. Daniel Hoelgaard var også med i spurten og kom inn på plassen bak.

  AFP_1IW3E2
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal