Sterk misnøye i norsk skiskyting: – Ikke rart at folk er bekymret, det er en fallitterklæring

Ansettelsen av italienske Patrick Oberegger og Sverre Waaler Kaas har satt fyr på norsk skiskyting. Ingen av de fem i den sportslige ledelsen har bakgrunn fra skiskyting.

Egil Kristiansen, Siegfried Mazet, Odd-Bjørn Hjelmeset og Rakel Rauntun

TOPPER: Trener på herresiden Egil Kristiansen, skytetrener Siegfried Mazet, idrettssjef Odd-Bjørn Hjelmeset og generalsekretær Rakel Rauntun.

Foto: NTB scanpix

Hverken idrettssjef Odd-Bjørn Hjelmeset eller noen av de fire elitelandslagstrenerne har bakgrunn fra norsk skiskyting. Det skaper intern uro i det norske skiskyttermiljøet.

NRK vet at flere har reagert på måten forbundet ansetter nye elitelandslagstrenere. Siegfried Mazet og Egil Kristiansen ble hentet inn i 2016. Nå blir Patrick Oberegger og Sverre Waaler Kaas ansatt på samme måte, uten at stillingene blir lyst ut. Det betyr at forbundet har håndplukket fire kandidater uten bakgrunn i norsk skiskyting.

I tillegg ble Odd-Bjørn Hjelmeset i høst ansatt som idrettssjef. Heller ikke han har bakgrunn i skiskyting.

– Det er ikke rart at folk er bekymret. Det er en fallitterklæring hvis ingen av elitetrenerne, eller ledelsen på sport kommer fra egne rekker. Det må være et varsku som vi må ta på alvor, sier Alf Koksvik til NRK.

– Jeg har ikke noe negativt å si om noen av de i sportslig ledelse. Mazet og Kristiansen har vært gode trenere for herrelaget, men jeg kjenner meg igjen i bekymringen som uttrykkes, sier Halvard Hanevold.

Kompetanse på vei ut

Koksvik har vært i forbundet som idrettssjef og generalsekretær, men trakk seg ut for ti år siden. NRK har vært i kontakt med flere som støtter ham, og som påpeker en voksende misnøye med Norges Skiskytterforbund.

Før helgen kunne NRK avsløre at damelandslaget ønsket seg norsk trener, men at de ikke ble hørt av forbundet. NRK vet at flere i miljøet støtter landslagsdamenes ønsker, og mener forbundets valg er merkelig.

– Det kan være et godt valg, men de har jo ikke enorme resultater å vise til. Da lurer jeg på hva som er årsaken. Finnes det virkelig ingen med bakgrunn i norsk skiskyting som er gode nok? spør Koksvik.

Alf Koksvik og Kjell Ove Oftedal

KRITISK: Alf Koksvik (til venstre), her avbildet som landslagstrener sammen med Kjell Ove Oftedal i 2008.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

– Det er veldig, veldig dumt at så mye kompetanse forsvinner ut av forbundet. Hvis du ikke viderefører kompetansen, brenner det ut med utøverne som er der nå. Det er ikke gunstig at så mye kompetanse forsvinner, sier Kjell Ove Oftedal, som har vært landslagstrener på både elite- og juniornivå.

NRK har snakket med flere tidligere toppløpere og landslagstrenere, og flere støtter Oftedal og Koksvik. Misnøyen er ukjent for generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Rakel Rauntun.

– At noen er misfornøyd med ansettelsene har jeg ikke hørt før. I de kanalene vi kommuniserer har jeg ikke hørt noe, sier Rauntun til NRK.

Tungvektere forsvinner

NRK har derimot vært i kontakt med flere som stiller seg kritisk til flere av ansettelsene de siste årene.

– Jeg er ikke enig i alt som har blitt gjort. Noen som har kommet inn har vært bra, men sånn er det bestandig. Min mening er at det er ekstremt viktig å satse på utdannelse og erfaring. Det kommer til å få norsk skiskyting lengst. Men kompetanse koster penger, sier Kjell Ove Oftedal.

Etter årets sesong forsvinner flere tungvektere ut dørene i Norges Skiskytterforbund. Roger Grubben og Stian Eckhoff er ferdige på trenersiden, mens utøverne Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen legger opp. Kvartetten har vært bærebjelker i norsk skiskyting i en årrekke, men ingen av dem blir erstattet.

Halvard Hanevold

NRK-EKSPERT: Halvard Hanevold.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Jeg er veldig opptatt av kontinuitet. Når så tunge navn forsvinner ut, bør nettopp kontinuitet være et kriterium som vektlegges tungt når man ansetter nye. Det er viktig med fornying også, men man trenger folk som bærer kulturen videre, sier NRKs ekspert Halvard Hanevold, som har fulgt sporten tett både som utøver og ekspert i en årrekke.

– Må beholde filosofien

Hverken Koksvik eller Hanevold ønsker ikke å kritisere trenerne eller Odd-Bjørn Hjelmeset, men peker på viktigheten av å ha elitetrenere med bakgrunn i idretten. Koksvik mener arven i norsk skiskyting er i ferd med å forsvinne.

– Når du vokser opp med en idrett, får du et helt eget forhold til det. Det er ikke det samme å hente inn folk utenfra. Skal du ha en sånn jobb må du ha et ekstremt engasjement. Jeg anerkjenner andre land, men det må ikke bikke over. Vi må beholde grunnfilosofien og heller få impulser fra andre miljøer, sier han.

– Kulturen i norsk skiskyting er veldig bra, og vi må beskytte den. Det er viktig å utvikle våre egne trenere. At det ikke er noen trenere fra egne rekker, betyr at ingen er veid tungt nok for en slik jobb, sier Hanevold

Det er ikke vanlig at jobber som elitetrener utlyses. Rauntun påpeker at svært få er kompetente nok til en slik jobb, og at forbundet ser etter kompetanse i verdensklasse.

– Det er ikke unormalt, men en åpen prosess gjør at man får en oversikt og kan vurdere om det finnes kandidater der ute.

Generalsekretær Rauntun deler ikke Koksviks bekymring, og mener det er nok av kompetanse på skiskyting i forbundet.

– Det skjønner jeg ikke. Vi har aldri hatt flere ansatte på sporten enn vi har i dag. Det er en majoritet av folk med skiskytterbakgrunn, sier hun til NRK.

Lyste ikke ut stilling

I september ble Odd-Bjørn Hjelmeset hentet inn som ny idrettssjef etter at Morten Aa Djupvik trakk seg. Stillingen ble aldri lyst ut.

Odd-Bjørn Hjelmeset og Rakel Rauntun

TOPPEN: Odd-Bjørn Hjelmeset ble presentert som ny idrettssjef i 2015. Til høyre: generalsekretær Rakel Rauntun.

Foto: NTB scanpix

– Jeg begriper ikke hvorfor forbundet ikke benyttet anledningen til å få fram flere alternativer, til kanskje den viktigste stillingen for norsk skiskytings framtid. Forbudet valgte ikke å sjekke om det fantes kandidater som virkelig brenner for å utvikle norsk skiskyting. Det begriper jeg ikke, sier Koksvik.

– Plutselig trakk Morten seg, og da måtte vi snu oss raskt. Vi har mange anbefalinger på ham, og ønsket Odd-Bjørn inn, sier generalsekretær Rauntun.

Svaret får Koksvik til å reagere.

– Man kan ikke skylde på dårlig tid i prosessen mot en så sentral overordnet stilling. Per Arne Botnan har hatt stillingen tidligere, og andre kunne vært benyttet hvis en ønsket å kjøpe seg tid. De må være klar over hva de gjør. Hvis det er et bevisst valg å utfordre grunnfjellet i norsk skiskyting, er det et valg. Men da må de også si det, sier Koksvik.

Siste nytt

 • Bayern pulveriserte Schalke

  Bayern startet Bundesligasesongen med et skikkelig varsko til alle som skulle ønske å utfordre deres hegemoni i tysk fotball.

  De regjerende serie- og mesterligamesterne ga seg ikke før det sto 8-0 i åpningskampen mot Schalke. Serge Gnabry scoret tre. Robert Lewandowski, Leon Goretzka, Thomas Müller, Leroy Sané og 17-åringen Jamal Musiala scoret de andre.

  Gnabry
  Foto: Christof Stache / AFP
 • Sliterunde for Hovland i US Open

  På 23-årsdagen gikk Viktor Hovland andrerunden i US Open ett slag over par. Det var scoremessig en blåkopi av torsdagens åpningsrunde.

  Den norske golfstjernen fikk samtidig slite underveis i det som ble en variabel runde. Fem bogeys og to birdier ble fasiten.

  Det ga en foreløpig 28.-plass etter 18 spilte hull. Etter to runder er han to slag over par.

  Et stort antall spillere har mange hull igjen å spille fredag, men Hovland synes uansett å være trygt videre til de to avsluttende rundene lørdag og søndag.

  Fredag innledet bursdagsbarnet de ni første hullene med tre birdier og to bogeys. Starten på andre halvdel av runden ble tråere. Bogeys på tre av de fire første hullene sendte Hovland nedover listene.

  En birdie på hull nummer seks rettet opp noe av inntrykket, men 23-åringen fant likevel ikke den helt store flyten. (NTB)

  US Open Golf
  Foto: Charles Krupa / AP
 • Jakob Ingebrigtsen spring 1500 m

  Det er no klart at Jakob Ingebrigtsen stiller på 1500 meter i NM i Bergen i helga. Det kan også vere mogeleg at han stiller på 800 meteren, der forsøket startar tre kvarter seinare.

  Minstemann Ingebrigtsen er påmeldt på heile fem distansar under NM, men pappa Gjert stadfestar til NTB at han ikkje stiller på alle.

  Finalen på 800 meter går søndag kveld, medan finalen på 1500 meter går laurdag 18.45.

  Jakob Ingebrigtsen

Sendeplan

Kl. Program Kanal